hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 74B新增早上往觀塘班次:路線圖及站位
開啟左側

[路線消息] 74B新增早上往觀塘班次:路線圖及站位

dennis28a 發表於 2016-11-20 01:09 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2016-11-19 23:51
就係因為我回嘅dennis28a兄已經講左, 唔飛橋有可能係為日後中間冇站路段加站, 而好似15A咁行, 就只係加到 ...
若果早繁線行常怡道, 而又想便利乘客行出將來啟福道以西的新發展區, 常怡道近臨豐街加站便可, 無需一定要轉出啟福道, 可是飛橋落偉業街就冇機會響常怡道至順業街之間加站.

我每日都覺得,運輸署對依個站(常怡道)取態一直企係一個好曖昧既態度。
一直以黎,受到 MegaBox 停車場車流影響,之前搞到想鏟平左依個站,迫人行返去常怡道就算,
但搞左咁耐,606 同 641 依舊停依個站,而 297 飛走左。

既然係咁,點解唔寫性掃晒 28B、297、606、641 出去宏通街同 14X、15A、215X、606X 一齊?
好過而家咁,又唔近 Megabox,又同常悅道個站得幾百米隔離(仲要受慢線 MegaBox 車流影響),
反正最後都入得返去入面,對班客等車又好左(遲下應該整好個有機農莊,係 MegaBox 正門都有 24 小時通道行出巴士站)。
惡意回復是不道德的行為。
EX-TL 發表於 2016-11-20 10:43 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-11-20 01:00
始終離兒童醫院同南豐地盤落成仲有成年幾時間,單憑九龍貨倉一帶無必要去搞個站出黎,而家最多人係加氣站 ...

醫院條巴士路線就係5R. 祥業街盡頭有位調頭, 固然唔止5R可以停到醫院, 但到醫院投入服務時, 還有什麼當時的現成常規路線存在, 現階段仍是未知之數.
JX9097 發表於 2016-11-20 11:17 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-11-20 01:09
我每日都覺得,運輸署對依個站(常怡道)取態一直企係一個好曖昧既態度。
一直以黎,受到 MegaBox 停車場 ...

其實都唔係好明運吉想點
小巴站又唔使cut(依家有89B,106,110,111四條線)
巴士站又cut d唔cut d (28B/297又唔停,606/641又繼續停)
照計應該去MegaBox嘅客應該係九龍東/將軍澳比港島多
反而要批客行遠些少轉彎位坐車
而呢批線都依然要繼續行MegaBox外圍
真係R爆頭都諗唔明
EX-TL 發表於 2016-11-20 11:39 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2016-11-20 01:09
一直以黎,受到 MegaBox 停車場 ...

15A 606 641的前身141是上世紀80年代的產物, 297全日及隨後開辦的路線轉用一套新標準停站可以理解.

如果話28B 74B 268P T277 297等線可以轉出啟福道再入番常怡道, 咁宏光道的258X 259X更加應該直出啟福道停宏通街, 然後轉番入常怡道. 再講, 由常悅道轉出宏光道 啟福道, 再入番常怡道, 唔見得會快幾多.

可見在新標準下, 常悅道站已經等同常怡道站的功能, 但606 641仍然要停常怡道是什麼一回事, 可能只係原本已經有嘅唔好掂佢, 除非對附近不斷演變的環境狀況起到太大不良影響, 而常怡道站和宏通街站的功用亦都差唔多, 一向停宏通街的15A又係由得佢繼續停.

以上所講的「新標準」只係小弟之估計, 可能從來沒有存在.
EX-TL 發表於 2016-11-20 11:47 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2016-11-20 11:17
其實都唔係好明運吉想點
小巴站又唔使cut(依家有89B,106,110,111四條線)
巴士站又cut d唔cut d (28B/297 ...

講唔明, 我最唔明係606X九龍灣開出後點解會走左出去宏通街, 而非跟正線606停常怡道, 宏通街正常唔會有轉車客, 上車客亦唔會多, 若有客在606X與606交接時段期間等車, 也會構成不便.
樂仔〞 發表於 2016-11-20 12:18 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-11-20 11:47
講唔明, 我最唔明係606X九龍灣開出後點解會走左出去宏通街, 而非跟正線606停常怡道, 宏通街正常唔會有轉 ...

應該係線位問題唔想 606X 咁樣打斜行
不過反正嗰個時間九龍灣根本無客(邊有人神早 9 點都未夠就由九龍灣出去港島寫字樓?仲要 606X 港島段連寫字樓都唔多個)
再加上 606X 08:50 尾車開後,606 頭車都要 09:30 ... 其實又唔會存在唔知企邊等車嘅問題
樂仔〞 發表於 2016-11-20 12:25 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2016-11-19 23:51
就係因為我回嘅dennis28a兄已經講左, 唔飛橋有可能係為日後中間冇站路段加站, 而好似15A咁行, 就只係加到 ...

而家順業街側邊個地盤,其實已經幾明顯無留位比巴士站如果你話要兜入兒童醫院就仲搵笨,咁樣原路出入法,本身行偉業街已經唔太夠觀塘道快啦 ... 想趕客咩
真係想做新啟德發展區嘅,大不了咪之後改路入返去,好過而家係海濱道無了期咁慢慢塞 ...
dennis28a 發表於 2016-11-20 18:21 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-11-20 12:18
應該係線位問題唔想 606X 咁樣打斜行
不過反正嗰個時間九龍灣根本無客(邊有人神早 9 點都未夠就由九龍灣 ...

咁更加講唔通,606X 最後又係上橋跟 606 去返喜鵲樓,如果朝早真係無客,點解要兜出去宏通街食多支燈?
而且無客,索性唔飛站就得,無必要停宏通街。
dennis28a 發表於 2016-11-20 18:38 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-11-20 12:25
而家順業街側邊個地盤,其實已經幾明顯無留位比巴士站如果你話要兜入兒童醫院就仲搵笨,咁樣原路出入法, ...

依點我唔同意,因為據我了解,當日 15A 取消站前,係有考慮係偉業街補番個站出黎(前九龍灣工廠大廈)。
不過講緊南豐個盤要 2019 年成事,分分鐘係兒童醫院起好後已經有搞作。

至於海濱道塞車問題,運輸署準備出手去搞搞違泊問題,依點唔需要擔心。
(果頭兩間醫院,仲要係全港最大急症室,再唔搞會死人)

而討論醫院問題時,係已經初步考慮有巴士改行海濱道直去宏照道,直接係橋底劃個巴士彎唔難。
至於係邊幾條,學 EX-TL 兄講,似乎未有定論,不妨睇下今年同下年 RDP 方案。
dennis28a 發表於 2016-11-20 18:56 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2016-11-20 11:39
15A 606 641的前身141是上世紀80年代的產物, 297全日及隨後開辦的路線轉用一套新標準停站可以理解.

...

九巴好清楚 28B 有 MegaBox 客去支撐條線非繁運作,
坦白講,唔需要快,只係方便班客,我好懷疑 28B 唔加站原因,只係想迫人比 7.5 上 14X 同 215X。

至於歷史問題,297 由開線果日已經停常怡道,係去到 13 年先取消。
http://www.kmb.hk/tc/news/realti ... 64978052_4073_0.jpg

297 又唔係無客,常怡道個站最多人等一定係 297,取消左站之後,直頭送晒班客比綠小,
完全唔明九巴有咩野考慮,定係因為涉及聯營線問題,而繼續留兩條東隧車係常怡道。

都係果句,九巴到今日去未有標準,依點係真既。