hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線票價公佈,新城放心晒
開啟左側

[其他] 南港島線票價公佈,新城放心晒

HG6729 發表於 2016-11-21 23:38 | 顯示全部樓層

南區有90、96、97、592、171、171A
東區有2X,8P, 112, 788, 789
將軍有798

其餘可以不理

P.S 是否有批新80XX 到HK? 港九仲要搭多幾耐A 線收費的65XX?
將來$6 A車BBI 到的話, 真係要轉換交通模式
Mandy+263M=HG6729
cx734 發表於 2016-11-21 23:41 | 顯示全部樓層

應該會造成的情況:
出港島北客量跌得最勁
入南區保持平穩

其實巴士公司肯做,
點到keep到入南區的客,
因為mtr實在太貴, 尤其過海線
唔趕時間, 真係搭巴士,
一程車過又有得坐
好過爭「批鬥座」

每日在長命斜等車的乘客
toyl 發表於 2016-11-21 23:42 | 顯示全部樓層
其實$6.7出金鐘我就唔覺得好驚訝,基本上海怡出金鐘,你可以當係座山收多一個站,等於觀塘綫直接收你第5-6個站咁樣。
去到堅尼地城至收$8.2,相比起觀塘綫第7個站就收呢個價,港島綫就算係西港島綫果幾個站都已經係收低咗一級。

我就覺得呢個價唔係好驚喜或者驚嚇,對巴士衝擊絕對唔細,而港島綫的新增負荷真係唔需要講。
只要都會票都適用於南港島綫,朝早 171A 171P 九巴黃金時段都可能會有打擊!
對此而言其中一條改走之前佔旺版的特快北行走線,會唔會係未來繁時的出路?
superbus 發表於 2016-11-22 01:54 | 顯示全部樓層

新城的確可以放心, 可以疊埋心水放棄南區
一程地鐵唔算貴巴士好多, 巴士大跌九成絕不是夢
superbus 發表於 2016-11-22 01:59 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2016-11-21 23:42
其實$6.7出金鐘我就唔覺得好驚訝,基本上海怡出金鐘,你可以當係座山收多一個站,等於觀塘綫直接收你第5-6 ...

171 點改都唔會有得打, 疊埋心水 cut 車落 102、118 好過
GU9338 發表於 2016-11-22 02:00 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2016-11-21 23:17
華富、華貴、香港仔去黃竹坑轉鐵的話起碼要8.3(當坐48俾多$3),價錢比巴士貴一截。
如果新城好似我咁講 ...

一程過直達既線先有比較明顯既差距 ,
但本身呢個價有唔少係跟港島東 (炮台山 - 太古) 去定 , 再去遠少少用巴士轉車已經更加貴
例如去新界區 , 唔計西鐵個幾個站係幾乎贏晒巴士 , 荃葵青更加贏九條街
請用文明來說服我。
38.HKT.138 發表於 2016-11-22 02:20 | 顯示全部樓層

當架又貴班次又唔準既590a都收$6.9既同時,港鐵收$6.7何來貴?
過旺角$14.2梗加係正常價錢,無記錯上個星期搭港鐵上環去觀塘都係$14.2,全程所需時間619/101連等車都唔知去到灣仔未
套用返係171一樣,交通工具而言只要俾得值,可靠,貴少少又點會輸蝕。
唔使多當等十分鐘車,塞一個鐘,有選擇之下倒貼$4.7俾我都唔會坐啦,唔好話俾$4.7換黎一肚氣.....
準時返工返學唔講得笑架。
中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2016-11-22 02:33 | 顯示全部樓層
superbus 發表於 2016-11-22 01:54
新城的確可以放心, 可以疊埋心水放棄南區
一程地鐵唔算貴巴士好多, 巴士大跌九成絕不是夢 ...

得嘗所願囉,尤其係$4.7 $5.3果堆眼中釘
車又塞到回唔到,收費又低。
鬼叫當年自己種下"禍根"
自己既屎自己食返咁多年

南區,中巴一早已經放棄既野
再者,人地計過條數要收"郊區路線收費"先有肉食,空調車今時今日隧道仲收4.7爬山5.3
仲唔得嘗所願,恭喜哂!

中巴帶您 睛空萬里
dennis28a 發表於 2016-11-22 02:42 | 顯示全部樓層

正常人一定上地鐵啦,半個鐘係海怡出旺角,171 分分鐘仲係隧道入面。
金鐘去海洋公園 5 分鐘,平時下繁 590A 都唔知過左稅務大樓未?

驚金鐘上唔到車仲可以選擇坐回頭車,全程有位坐,仲舒服過巴士。

反而睇下通左車之後,有無區可以做到一程過特快服務,
鴨脷洲去東九龍商貿區兩味服務特快(176、671X),本身保鐵要轉 2-3 次車,可能仲有得執下懶人。

不過我幾好奇,通車後連 77X/99X 都唔知有無肉食。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2016-11-22 02:52 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2016-11-22 02:20
當架又貴班次又唔準既590a都收$6.9既同時,港鐵收$6.7何來貴?
過旺角$14.2梗加係正常價錢,無記錯上個星 ...

通車之後三個月,590A 應該會直接取消嫁啦。
我比較想知區會到時用咩方法去阻止重組。

PS:咁 619 平時下係半個鐘都去到灣仔消防局,只不過港鐵 40 分鐘就去到觀塘(計埋等幾班車)。
惡意回復是不道德的行為。