hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線票價公佈,新城放心晒
開啟左側

[其他] 南港島線票價公佈,新城放心晒

38.HKT.138 發表於 2016-11-22 13:14 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2016-11-22 09:37
我估計城巴無想過二十多年後的12月18日會有條南港島線通車,斷了自己大部分米路。(西港島線已如是,打錯 ...

冇遠見囉,港府對鐵路為主90年初已經宣揚緊,其實到今時今日先開齊西南港島線已經遲晒。
講估唔到城巴應該梗估唔到一直流口水10號榮登蝕本線皇
珍寶收$2.9就賺錢線皇。
當日中巴放棄態度既線(西南區)今日成就蝕本眼中釘
人地寧願放資源落堆重疊又同地鐵直播競爭既中區半直通,都唔想放多個仙資源去做5系/南區。
不聽老人言 吃虧在眼前
中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2016-11-22 13:23 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2016-11-22 12:42
樓主可能指放心賣盤呢
學生哥去OP玩 學生車費平人成倍 點比?
執 左佢啦。

根本死路一條
果堆$4.7 $5.3分段$4.2,學上面師兄話齋,唯一打價錢牌;
客流失加價又死,唔加又死。
呢炸野好睇唔好食,2016年$4.7做得啲乜?
另一邊荃灣去深井食餐燒鵝已經要$5.1,華明去轉鐵幾分鐵車程都$3.5啦
中巴帶您 睛空萬里
lwb701 發表於 2016-11-22 13:29 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-11-22 13:23
根本死路一條
果堆$4.7 $5.3分段$4.2,學上面師兄話齋,唯一打價錢牌;
客流失加價又死,唔加又死。

新巴都醒,呢家識開貴價特快線。
不過遲啦,人地對面海九巴一早已經識開88X 收人成$10.2
靠港島北果堆定價完全同時代脫節嘅線食到幾多水?
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
Mos_Lok 發表於 2016-11-22 13:32 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2016-11-22 12:33
171主要作用係海洋公園同鵝頸橋來往紅隧至旺角,呢堆特快客唔會因為地鐵通車而流失。
...

下繁散場時間坐下171塞下香隧紅隧先講啦,特快.... 行都快過佢啦
淨係響香隧個巴士站見到架車,到真係埋到站有得上,到架車終於郁得離開個站
搭鐵分分鐘過左海啦,171連香隧都未入到呀
GU9338 發表於 2016-11-22 13:35 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-11-22 12:33
171主要作用係海洋公園同鵝頸橋來往紅隧至旺角,呢堆特快客唔會因為地鐵通車而流失。
...

海洋公園至紅隧唔搭鐵都仲有條叫 107 既物體 ...

去旺角就算啦 , 開多幾架 112 特車乜都清晒
請用文明來說服我。
HW8373 發表於 2016-11-22 13:54 | 顯示全部樓層
cx734 發表於 2016-11-21 23:41
應該會造成的情況:
出港島北客量跌得最勁
入南區保持平穩

而家銅鑼灣/灣仔係正地鐵站隔離都大把人排隧巴過九龍
照計入南區做密 d 唔會無得做
只怕巴士公司面對少左既單向客就寧願成條線攬炒減班
係都要嚇走埋回程既巴士客咁

照計地鐵通車後淨計 629 全日 cut 淨幾班都已經淨左堆車出黎
如果將 629 留返少量班次改做單向出銅鑼灣/灣仔
當係運返架車出市區
呢堆車應該已經足夠做普通香隧線入南區
不過如果巴士公司係都覺得收入少左就一定要 cut 車 cut 到條數靚返先得咁都無計

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
gordon 發表於 2016-11-22 13:56 | 顯示全部樓層

其實價錢同取消否真係兩回事, 港鐵銅鑼灣去堅城都收$6.7啦, 咪一樣可以KO條收$3.4的5號仔
放長雙眼, 觀塘延線同南港島線沿路的巴士線可能好快大執位.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
KG1428 發表於 2016-11-22 13:56 | 顯示全部樓層
107,170跌得好有限
當沙中線一通
是107,170的未日

171都會跌得多,遲d班次會拍得住904
因為171由海怡/利東<>旺角
用都會票平過171
學生價都會平過171

自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
gordon 發表於 2016-11-22 13:59 | 顯示全部樓層
Mos_Lok 發表於 2016-11-22 13:32
下繁散場時間坐下171塞下香隧紅隧先講啦,特快.... 行都快過佢啦
淨係響香隧個巴士站見到架車,到真係埋 ...

老實, 其實好多南區線都唔睇好, 正如海公去旺角, 搭鐵相信20分鐘內完成, 搭171隨時塞起上來黃竹坑都未出到......

望就望香港仔中心至華富華貴果邊影響冇咁大啦
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
stevechau 發表於 2016-11-22 14:02 | 顯示全部樓層

bjbus 發表於 2016-11-21 23:05
我覺得運吉應該劃香隧-堅拿道天橋的快線,日間大部分時間為巴士專線,(22:00-07:00除外)
咁柴小應該有的 ...

點劃呀?? 其他車唔使入紅隧??
你自己諗下如果快線劃埋比巴士用, 咁其他車要點入紅隧/去東廊先??