hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中巴在南區的服務
開啟左側

中巴在南區的服務

9032~HW1045 發表於 2016-11-25 11:47 | 顯示全部樓層

中巴服務當年真係唔算好,但對比而家城新,
真係好好多囉........

唔好怪人戀殖,新創建有份造成架....

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +18 收起 理由
HB00610 + 1 + 8 精闢見解
ahken + 1 + 10 新創建有份造成架

查看全部評分

PB602 發表於 2016-11-25 19:12 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2016-11-25 10:12
當年好好笑, 太子女話假期點解咁多冷氣車擺係黃廠吾做生意, 咁就做就星期日及假期晨早搵人拉堆冷氣車出交廣 ...

我又覺得中巴唔係因為疏車而改用大車去追番載客量,因為車真係俾足,又無話寫咗架ML落簿然後抽走行隧道,疏車問題真係管理不善,特別係黃廠。君不見中巴站頭多數擺滿巴士,有人開工,但就係唔開車?
師兄你都係資深一輩,應知道黃廠確係三山五嶽嘅地方,車房有班「大佬」,開賭、放數咩都有。又中巴當年明明有啲車同司機係有晒字軌,但你永遠見唔到架車做生意,個司機去咗打第二份工,但喺中巴又有糧出仲日日有補水,總之好多「怪事」。

中巴編制上係有人,字軌又有車,時間表又好密,但去到站頭,站長係用另一個時間表去放車。行車時間緊張係一回事,但點解司機可以攞正牌攤牌,每日例牌走少一兩轉車,而站長又縱容,高層又唔管?咪就係管理不善囉。其實公司要做嘢,對一對站長張放車紙同司機張咪路紙就一清二楚啦。

去到咩時間會管呢?通常都係大小姐唔知點解發覺咗,咁公司就會做嘢,好似以前10號車夜更班阿伯係例攤牌,得一半車喺街行,另外一半車喺站頭休息,後來大小姐詐型夜更唔準再攤牌,要跟時間表開車,6分鐘一班,班阿伯幾十年都未跑過,叫佢轉轉同你趕頭趕命咁跑佢心諗退休好過。
DM17 發表於 2016-11-25 20:50 | 顯示全部樓層
有分別咩
以前乜都唔理縱到班友唔開車
依家乜都叉隻腳落黎嚇到班友唔開車
廿年前係屎,廿年後都係屎
廿年前篤屎仆住去食都唔知呢D咩心態

不過我想講,
比起以前班垃圾老屎忽
依家前線仲有人叫有心做架

史上空前最強大戰!
paul2357paul 發表於 2016-11-25 20:57 | 顯示全部樓層

Gary_B 發表於 2016-11-24 21:02
鴨脷洲大街個堆住宅全部變晒公屋?

鴨脷洲大街唔係完全冇專利巴士入,只係唔知點解搞到完全冇專利巴士全日線入。
kay 發表於 2016-11-25 21:34 | 顯示全部樓層
當年中巴有人無車
今時今日係無人無車

次次其他線想開,都暗裡抽走南區車
抽乾抽盡

繁忙時間脫班索性拉疏班次就算數

世界很簡單 人類很複雜
Gary_B 發表於 2016-11-25 22:47 | 顯示全部樓層

明知南區線出年年頭都死 而家都係當未期癌症咁醫

tridents 發表於 2016-11-26 00:39 | 顯示全部樓層

資深版友, 你知既野多過我啦.

講開黃廠三山五嶽真係好經典, 朋友以前守黃廠做日修及年驗, 食完飯後硬有一檔比大家發財, 去到 4 點幾又話攞車出去打仗袋多 4 點, 真係吾駛做, 有個伙記仲好笑攞架 LV 出去晚繁打仗 70 出去無耐就返黎收工, 收錢箱時無錢既?  錢箱無人攪過好正常, 出去架車遊左去邊有無做過生意就...  人工就袋袋平安.

有單生意仲過引, 話出面有間巴士公司判比人做一次過維修要連工包料, 其中一個伙記拉左幾個伙記接左返黎做, 朋友佢無接但就話批車大概係 XF 咁既樣 (朋友吾係巴士迷), 當然中記放左工去做啦, 不過放工時吾知點解係黃廠拎住幾袋新零件走.

講返南區派 ML 問題, 今晚係床下底搵返 92 及 93 年張 Bus Allocation, 其中 90 字軌係 8 架 12 米加 2 架 LF, 東村 97 就 6 架 ML 加 5 架雜嘜, 印像中 90 個 2 架 LF 長期收所以 10 開 8 大車, 97 個 5 架雜嘜又係長期收 11 開 6 架 ML.  42 出 8 架 12 米又好齊.  以下係其中一期派車表:

42: DL3 DL46 ML22 ML4 ML67 ML30 ML39 ML68
90: DL1 ML14 ML66 DL5 LF180 ML32 ML28 LF160 ML21 ML11
97: ML62 ML25 ML51 ML79 ML53 ML80 LF278 LF262 LX335 LX251 LF228

其實當年站長都係攞正牌灘牌, 大家著數大家 so, 當時見過某條線站長張放車記錄, 一早已經劃定其中某個 Slot 係交通阻塞, 即係合法灘牌.

10 仔尾期又好笑, 人家 5B 中午開始到晚繁玩到 30 幾 40 架車, 太子女先知 10 仔班伙記玩野灘牌灘左幾十年灘到十幾分架車, 不講講真尾期開返 23 架無牌灘, 但食飯又係無人接, 咁長程得 23 架搶人地 30 幾 40 架車生意, 點夠人搶.
tridents 發表於 2016-11-26 01:02 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-11-24 21:42
冇錯,而中巴無因鴨島空調計劃而放棄,反而欏原有空調巴士資源積極開辦504~
5字頭呢堆線,除左543客量比 ...

容許小弟馬後炮, 當年 TD 吾批開 590, 而將餘下 7 架 DA 攞 6 架開 504 仲 so, 其實 504 生意好好可以開足車早繁 12 分班華富內已頂閘, 晚繁 40 又灘牌又淋檔又吾足車又 tup 車, 呢 6 架 504 南行好好用.

印象中 537 後期好似話無嘜生意, 所以晚繁延長到華富, 及蚊起架尾車攪 5A 做一轉返到跑馬地後空車收黃廠, 26 線後架車係咪比 112?  已經無嘜印象.
tridents 發表於 2016-11-26 01:18 | 顯示全部樓層
DM17 發表於 2016-11-25 20:50
不過我想講,
比起以前班垃圾老屎忽
依家前線仲有人叫有心做架

今時今日又真係有好伙記既, 係間公司黑人憎鐘意同班客作對.

有時有 d 老鬼伙記, 見有大人拖住細路, 或老人家上車, 都會主動降地台, 上到車又等佢座低先開車.

又有次座 970 定吾知邊條新記線, 有個亞爸帶住個細路想上車, 佢係吾熟路, 佢問個司機架車經吾經邊度, 個司機又好鬼好心慢慢教個客吾好搭呢架車你去隔離個站搭邊架就岩架啦, 我見到都驚嚇, 最後比左個 email 讚個司機.
PB602 發表於 2016-11-26 11:19 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2016-11-26 00:39
資深版友, 你知既野多過我啦.

講開黃廠三山五嶽真係好經典, 朋友以前守黃廠做日修及年驗, 食完飯後硬有 ...

師兄一講,真係啲回憶番晒嚟。

42好似係南區第一條轉三軸車嘅線,8架字軌,另外朝早黃廠同柴廠都有加打仗車,早繁8分一班,朝早班次OK嘅。通常朝早華富上滿之後司機就會直奔隧道口,變身42X,飛走田灣同香港仔大街,八點幾隧道塞車前出銅鑼灣只需4個字,好爽。
早繁過後就係呢8架大車,晚繁前北角碼頭多數擺兩架(食飯、飲茶),華富擺一架,條街5架車行,法定時間35分鐘一個單,好趕,但以前條路無咁塞,5架車勉強做到15分一班(法定班次係8-15),但如果條路有咩擠塞,班次就維持唔到,要20分鐘以上。

90同97我估係將打仗車寫埋落去,所以求其報幾架雜牌軍上去,未必係開唔足車。所以早繁應該問題不大,但早繁過後就自求多福。印象中90、92、96、97四條線都係60分鐘一轉車,但去中環遠過銅鑼灣差不多兩公里路,真係跑到氣咳。

揸架車出去遊車河就當做咗生意我都聽過得,所以後期中巴會同啲打仗車集數,唔夠數就會取消班車。所以中巴隧道線啲打仗車好進取,成日去「集」九記啲車,而且中記頭車起碼追六七架九記車。不過九記司機唔會同你搏,你中記車爛做就俾埋你做。

講記車房呃補水,中巴新巴交接時有個港台節目,有一Part講中巴黃廠班車房雜工不滿新巴唔要佢地要轉去外判公司,而新公司補水少好多。關則輝喺個會度同班雜工講大意係「中巴啲補水大家心都明,總之日後有番工先有補水」。關則輝同蔡伯榮做過中巴,可見班經理係知道黃廠入面發生咩事,但上面唔做嘢,佢地都無計。

537攝5A我都有印象,5A易手前係LA7,「西門」廣告,收普通車價錢。