hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴停泊城巴新巴停車場
開啟左側

九巴停泊城巴新巴停車場

b123as 發表於 2016-11-28 10:31 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2016-11-28 10:14
咁新巴城巴泊九龍新界區總站要唔要俾租九巴?

巴總應該有共識點分配掛,應該唔駛收錢。
真係要收錢嘅新城車返自己停車場都可以啦,係九巴先港島冇停車場,新城九龍新界都有位泊車。
cx734 發表於 2016-11-28 10:47 | 顯示全部樓層

根據http://www.map.gov.hk/

該處是港島西南地政處比政府部門的臨時政府撥地(GLA-THK 1475)
係不得分租, 如有人聲稱能分租此土地, 可致電1823投訴

每日在長命斜等車的乘客
yyy5138 發表於 2016-11-28 16:10 | 顯示全部樓層
hinha_marco 發表於 2016-11-28 00:47
該地經高層証實是屬於新城管有,九巴只是租用少量某指定車位供中段泊車用。(現某過海線車長)

...

少年...巴士佬講野係要打折嫁
富 豪 大 法 好!
n281 發表於 2016-11-28 16:22 | 顯示全部樓層

該處是港澳碼頭巴士總站一部份
是禁煙區

並不是城巴或新巴用地
九巴係可以泊車入去

我問過多位前輩高層
不可以視作車場
係總站一部份

我間中會入去影車
影兩三小時
唔阻住師傅開車
就唔會有人理

該處大家視作普通巴士總站
影車絕對無問題
ricky619 發表於 2016-11-28 17:06 | 顯示全部樓層
在控煙辦的網頁沒有指出此停車場是禁煙區

A19-AD4807 發表於 2016-11-28 18:12 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2016-11-28 18:32 | 顯示全部樓層

A19-AD4807 發表於 2016-11-28 18:12
我見呢個場間唔中有警車停泊

警車泊邊都得架啦.....

不過中區警署擴建後有自己的多層停車場,好少泊落去了。
至於你們信不信?反正我信了
RyanPun 發表於 2016-11-28 18:47 | 顯示全部樓層
n281 發表於 2016-11-28 16:22
該處是港澳碼頭巴士總站一部份
是禁煙區

可能好多人成日見倒新城泊車入去,誤以為係新城車場掛。Btw,曾經見過下繁681P九巴班次,係呢個車場轉出黎。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
peterpan 發表於 2016-11-30 13:41 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2016-11-27 23:30
樓主:望下門口個牌咪知咩事囉!
https://goo.gl/maps/r3a18ALehTJ2

就算門口有個牌,都唔一定跟到足,
呢四部Leyland肯肯定係非專!

開埋日期都冇所謂啦,因為已經4.5年前:2012年3月17日

17-3-2012 126.jpg

kei_hk 發表於 2016-11-30 13:59 | 顯示全部樓層

peterpan 發表於 2016-11-30 13:41
就算門口有個牌,都唔一定跟到足,
呢四部Leyland肯肯定係非專!
執法的一方根本廢事理這些小事﹐反正無人投訴﹐可以 "睇唔到" 有違規之處。

有如違例過馬路﹐警察見到唔一定要作出警告/檢控一樣。