hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴又有新招用盡巴士載客量?
開啟左側

九巴又有新招用盡巴士載客量?

樓主| kei_hk 發表於 2016-11-29 13:54 | 顯示全部樓層

Matt_101 發表於 2016-11-29 13:21
每日下繁城隧線係城隧都會出現相同情況 以46x 40x 73x 278x最常見 中門唔上多幾個有排都清唔到等車條龍
假 ...

城隧轉車站在熱狗年代﹐真係全部開尾閘上客的(要補車費除外)。

好似因為有一期交通意外多﹐再有議員話有機會超載的問題﹐所以改做一律前門上客﹐唔再用後門上客。

在城隧不用付款﹐後門上車都唔係太大問題﹐乘客仲可以見到情況而決定唔上車。

如果個客在前門先拍卡﹐再去到後門才發現難以登車﹐已經係太遲﹐可以問誰退回車費﹐點都要強行登車。

DR1666 發表於 2016-11-29 14:26 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-11-29 11:33
42C﹐收工時間﹐青衣方向。

鑽石山站剛剛好頂晒閘﹐有一位拍完卡走去後門上客。

我覺得係個司機好心做壞事

先講車內乘客
首先, 樓主已經講咗, 當時車上班客算係合作, 係肯自動自覺行入車廂入面既
咁班客基本上已經做咗自己本份, 司機亦無必要再叫班客行入些少

另外, 如果個個站司機都叫班客前門拍卡再後門上車, 此舉一定會增加行車時間
歸心似箭既車內乘客, 唔對司機嚟一個「親切既問候」就奇

再者, 其實繁忙時間既 42C 唔算疏
如果呢班上唔到, 咪等下一班囉
加上要班乘客喺馬路邊走來去, 無論乘客安全與及上車秩序都係難於控制
司機真係用不著去這樣做

至於路面上
放工時間龍翔道已經夠晒塞車, 去到鑽石山站、黃大仙站、摩士公園等站時往往更有一大條巴士車龍等停站而令車流更慢
偏偏呢位師傅就個個站叫人後門上車, 令停站時間更長
結果, 路面情況就會更差

所以如果我係樓主, 或是當時的車上乘客
我會打去 4466
唔係要投訴個司機 (都係嗰句, 佢只係好心做壞事啫)
而係要話俾巴士公司見到有司機用呢個方法希望幫啲客上車
所以希望佢地可以加密班次, 或者多安排空車/半空車中途起載
以免司機再需要多做額外工作

DK704_3N133 發表於 2016-11-29 14:29 | 顯示全部樓層
我第一次見到呢個畫面係係新巴發生。
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
 樓主| kei_hk 發表於 2016-11-29 14:37 | 顯示全部樓層

DR1666 發表於 2016-11-29 14:26
我覺得係個司機好心做壞事

先講車內乘客

4466 我就不會打﹐事關我都唔知係這位司機問題﹐還是公司內部有指示。而42C滿載亦唔係今天才有這個情況﹐亦有吉車在中途站開始載客。

正如你所講﹐司機係為打後的分站的乘客著想﹐只係用錯方法﹐亦超出自己的能力(部車已經真正的滿載)。

在繁忙時間﹐司機真係想盡量載客﹐只需做2件事﹐1是睇下車尾位置是否真係有空間﹐2是盡量叫乘客向後行。
2件事做齊﹐絕大部份乘客都會做﹐自然可上多幾位乘客。

但係去到開前閘都要人 "就位" 才可開到﹐已經係超出司機可做的事。
根本無需要再強行開前門﹐拍卡後去後門上車。

強行開前門﹐真係夾到閘長﹐最後都係司機上身。
而在車站等車的人﹐亦見到連車門都無法打開﹐亦唔會投訴司機飛站。

nick0102 發表於 2016-11-29 15:52 | 顯示全部樓層
都只係單一事件
其實司機都好難做
總有啲客係頂閘都要上車
唔理實際情況見到飛站就去投訴

樓主| kei_hk 發表於 2016-11-29 16:01 | 顯示全部樓層
nick0102 發表於 2016-11-29 15:52
都只係單一事件
其實司機都好難做
總有啲客係頂閘都要上車

當前門都開唔到門的情況下﹐司機有幾難做?

無人落車咪直接飛站囉。

jx6215 發表於 2016-11-29 16:18 | 顯示全部樓層

我諗起有日晚繁係九記總部附近等某隧道線
黎架豬頂閘頂到企滿全個黃線外區域
架車停低落左一個客 但落完中門至車尾一樣針都插唔入 所以就開車走
架車走左唔夠十秒 在場至少三個人已經打緊電話投訴車長冇開門

#我見ETA話後車十分鐘後到 #後車最後十 五分鐘先到 #後車都係上唔到

Matt_101 發表於 2016-11-29 16:19 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-11-29 13:54
城隧轉車站在熱狗年代﹐真係全部開尾閘上客的(要補車費除外)。

好似因為有一期交通意外多﹐再有議員話有 ...

依家不論係免費轉車線定要補錢轉車線都可以尾閘上車,但要睇當日當值係邊隊 有部份人係唔容許中門上車做法
拍得咭就點都俾你逼上車 因為會有人見爆車就閘人唔俾再衝出黎上車
以前試過下繁有個73x卡佬因為城隧班外勤將部車上到關唔到門而發脾氣 最後上公路要減慢車速 睇鏡有人遮掩唔夠清楚
 樓主| kei_hk 發表於 2016-11-29 16:20 | 顯示全部樓層
jx6215 發表於 2016-11-29 16:18
我諗起有日晚繁係九記總部附近等某隧道線
黎架豬頂閘頂到企滿全個黃線外區域
架車停低落左一個客 但落完中 ...

咪打電話投訴囉﹐問題不在車長身上﹐部車已經滿載﹐可以點樣?

除非你日日都係這樣上唔到車﹐連續幾班車都如是﹐寄望巴士公司可改善班次﹐否則打電話都晒氣。

s121424 發表於 2016-11-29 16:21 | 顯示全部樓層

其實班客希望飛下站,慳返少少乘車時間姐好似102咁
興發街企滿唒,可以慳返停景隆街嗰個站
知嘅飛走嗰個站唔冼慢慢塞
不過有D“碌車”車長死都要停