hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴又有新招用盡巴士載客量?
開啟左側

九巴又有新招用盡巴士載客量?

GU9338 發表於 2016-11-30 12:43 | 顯示全部樓層

你知唔知咩叫直達 ?
如果 46X 唔係直達大圍 , 咁 41A 都唔係直達尖沙咀 , 直情可以告佢電牌誤導
請用文明來說服我。
szeto993 發表於 2016-11-30 14:33 | 顯示全部樓層

咁姐係去到大圍
由286X饒宗頤文化館上唔到車時
一路都有人選擇坐返46X返大圍唔係新鮮事
唔會因為46X經荔景而唔坐
leolaw 發表於 2016-11-30 18:22 | 顯示全部樓層
SSBT 發表於 2016-11-30 00:00
將心比己
如果你係巴士站等緊車,
緊係希望快D上到車;

有時意外就係因為偷雞用埋 saferty margins 而發生...諗住成日用都冇事, 但意料之外嘅事一發生, 就後悔莫及.唔知業內係咪一直都覺得, 車輛總重限制, 特別係 ATSE 這款車嘅低載客量, 只係純粹為咗錫住條路,
而不覺得超載係有安全隱患的. 成日過到骨, 習以為常, 就麻木, 失去感覺.

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
leolaw 發表於 2016-11-30 18:27 | 顯示全部樓層

DK704_3N133 發表於 2016-11-29 14:29
我第一次見到呢個畫面係係新巴發生。

大嶼山公司當年得一枚 JN4886 雙層嘅年代佢支援離島短途專利巴士路線時都係咁.
落車門對正條樓梯, 效果特別好.

leolaw 發表於 2016-11-30 18:41 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-11-29 19:57
九巴好似都係會怪罪車長,照要車長盡量開門上客的
講返樓主 42C 個問題,的確 42C 係密,但密得嚟係班 ...

如果係新界 "鄉郊" 某條大流水長途線,唔知係咪一樣方法處理呢...

該線在沙廠開始於假日狂派歐五車後不久, 就被提醒...要書面知會車長嚴禁超載...
(唔知有冇教埋班師傅, 派得落條線嘅R字頭車牌車輛, 要特別留意其法定企位數量)

隔離廠就醒目好多, 大約一兩個月先至有一次整部極品俾師傅嘆吓.老土廠就一個月有3至4個weekend有, 一派就兩三部.

另外有次目測白板下層, 流水路段最多人嘅時候岩岩好企27個, 冇多冇少.
所以冇特別考究有冇吉位未 occupied.

leolaw 發表於 2016-11-30 19:39 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-11-29 10:51
真係報警阻住成車人時間,班客已經縮沙啦

而家班鹹魚愈來愈難服侍,前面爆晒後面仲有少少位但飛站又話投訴 ...

吓...真係報警, 如果卡佬買大細輸咗,
被拘捕/票控, 公司其他職員會唔會可憐佢先.

而且個起因...有晒閘長做人證...如果俾個客有機會方便地遇到個交通警....

Matt_101 發表於 2016-11-30 20:47 | 顯示全部樓層

leolaw 發表於 2016-11-30 18:41
如果係新界 "鄉郊" 某條大流水長途線,唔知係咪一樣方法處理呢...

該線在沙廠開始於假日狂派歐五車後不久, ...

64k?
leolaw 發表於 2016-11-30 20:55 | 顯示全部樓層

"新界鄉郊" 線當中, 真係會頂閘/(疑似)超載, 車型限制多多但又可以派十架八架白板 [同一日內] 嘅,
應該都冇第二條

樓主| kei_hk 發表於 2016-11-30 22:09 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2016-11-30 18:22
有時意外就係因為偷雞用埋 saferty margins 而發生...諗住成日用都冇事, 但意料之外嘅事一發生, 就後悔莫 ...

一個問題好想知﹐究竟E400 的設計負重﹐係可以載幾多人?

而發牌的可載人數﹐是否達到這個設計負重?  還是受發牌條件而要減少載客量?

leolaw 發表於 2016-11-30 22:39 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-11-30 22:09
一個問題好想知﹐究竟E400 的設計負重﹐係可以載幾多人?

而發牌的可載人數﹐是否達到這個設計負重?  還 ...

我暫時未識查設計負重.

不過, 就算發牌條件的許可負重 係 低過設計負重,
做傾側測試 (tint test) 時我諗當局唔會安排/容許去做一個,
以47+23+25人甚至47+23+30人的負重去測試,

如果真係冇試過超載後 (轉彎時etc) 會否傾側 / 甚至反車,
咁樣係未能確定企多幾個人之後...會否反車...這個前題下,
企多幾個係咪真係100%安全呢....

當然, 理論上0企位, 下層冇人坐, 上層坐滿, 反車風險似乎最大.

但如果下層頭尾閘+輪椅空間企超過廿人, 會唔會令架車重量側埋一邊,
增加反車風險, 還是...油缸在另一邊可以counterbalance 個重量...我都想聽聽評論