hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴新巴APP推出ver 3.0
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴新巴APP推出ver 3.0

lwb701 發表於 2016-12-1 03:03 | 顯示全部樓層

ETA最快都2018,話知你個APPS寫到曉飛啦
等過海頹線撞正新城時段,保鐵好過

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
Mueller 發表於 2016-12-1 07:14 | 顯示全部樓層
Next Bus顯示既方式似乎終於標明邊個班次有根據巴士實時位置更新.

新版本app既抵站時間附加 "預定班次" 字句,
比較新版本app既抵站時間及機場快線獨立網頁既抵站時間及剩餘距離 (eta.nwst.com.hk)
發覺就算巴士已經從總站開出, 要等剩餘距離出左黎, "預定班次" 先會消失,
而有剩餘距離既抵站時間係會根據巴士實時位置更新, 好多時都好準,
所以以後抵站時間無預定站次字句就應該信得過.
如果開出總站同中途站相距唔近, 查詢時間同抵站時間接近而且有預定班次字句,
咁抵站時間就未必信得過,
可能用左無實時數據傳輸功能Telargo既巴士 (路線25A, 43M尤其常見), 又或者根本無車開而站長又無取消班次,
當然唔排除中途站起載.
kay 發表於 2016-12-1 08:18 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2016-12-1 01:45
其實呢我唔知你識唔識咩叫形容詞啦
簡單講一講..
形容詞係要有兩樣野一齊比較先會出現

我希望搞清楚d野一個正常app suppose 係應該正常運作
掣唔可以set錯,內容唔可以錯,唔可以成日hang機

但一個100%正常運作既app,係咪代表100%好用
就無絕對關係

好似本版之前升級discuz,就算功能正常
都會有站友有意見話唔好用,但因為discuz唔係本版開發
咩都改唔到

再講,科技成日變,潮流不斷變
三年前覺得好用,唔代表今日都係好用

Android iOS年年推新版
你咪試下今日用返1.6,2.1
你都會覺得唔好用

你今日口口聲聲話ETA唔重要
但幾年後呢?科技係睇將來

再講,一個app推新版係一個大工程
今日推新版
隨時半年前已經要規劃,例如係咪要改版,收集意見改善
引入新功能,學你話齋100%好用既駛咩大改,一個設計玩足一世唔好?
世界很簡單 人類很複雜
cx734 發表於 2016-12-1 10:47 | 顯示全部樓層

ETA真係好重要
尤其新城半個鐘/無定向「頻密」的線
仲有一日得一班/幾班的特別線,仲有「彩虹」14號
仲有各條尾班車

無ETA,服務仲停留係第三世界水平
每日在長命斜等車的乘客
HT408 發表於 2016-12-1 11:10 | 顯示全部樓層
cx734 發表於 2016-12-1 10:47
ETA真係好重要
尤其新城半個鐘/無定向「頻密」的線
仲有一日得一班/幾班的特別線,仲有「彩虹」14號

喺香港北方嘅第三世界國家都已經有ETA
Ming@5119 發表於 2016-12-1 14:04 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-11-30 23:42
我試過係撳到,直接開pdf

你開到唔代表其他用家都得

利申: 開唔到, iPhone 7 plus用家
lsc04d11 發表於 2016-12-1 20:34 | 顯示全部樓層

今日再出了UPDATE,就是更新睇唔到通告既問題
bombmanhk 發表於 2016-12-2 01:08 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-12-1 08:18
我希望搞清楚d野一個正常app suppose 係應該正常運作
掣唔可以set錯,內容唔可以錯,唔可以成日hang機

成唔成日hang機 (當然唔係每次或者有特定pattern) 係好難試到出黎
至少喺無特定情況下難D...至於新城有冇擺錢落去testing 就唔知喇

呢個app似乎係改UI加小更新, 去迎接第時個ETA, 照計呢個UI 應該都用返一年半載
等D客仔第時有ETA嘅時候唔駛改變使用習慣, UI緊要, UX都好緊要

RobynnNKendyFan 發表於 2016-12-2 20:32 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2016-11-30 22:43
但似乎係預先準備好將來全部線提供 ETA....

P.S. 根據最新資料,新城係會係 2018 全線提供 ETA.....

睇佢個格式就似係 la
反青沙撐獅隧
HF3204@243M 發表於 2016-12-2 22:21 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-11-30 22:52
智能路線搜尋先係重點,當然希望唔會老點一個又慢又貴方法

例如筲箕灣出中環,唔好有理無理都出18X...

玩到 yahoo transit 咁
就要攞對家 data
講到呢度...會唔會諗多咗 ...