hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴新巴APP推出ver 3.0
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴新巴APP推出ver 3.0

HT408 發表於 2016-12-4 16:47 | 顯示全部樓層

佢以前係scan左張通告再upload上網,而家變左直接up本身個file上去

唔知同新app有無關?
Ming@5119 發表於 2016-12-4 21:30 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-12-4 16:47
佢以前係scan左張通告再upload上網,而家變左直接up本身個file上去

唔知同新app有無關?

可能係想令到個app唔駛用咁多Ram畢竟scan上去嘅file size一定大過原本嘅PDF版...

p.s. 網上版通告都已經轉晒做原檔, 但只要用返原本嘅通告編號去改個網址就會開到簽名版
mingfai31 發表於 2016-12-5 19:02 | 顯示全部樓層
HJ8388-S7 發表於 2016-12-2 23:25
如果 ETA 係非必需功能咁新城洗乜洗筆錢去整 ETA ?

專營權續約附帶條件

另回#13..
正常運作(你所講個3樣)係理應包落好用度..
因為唔正常就一定唔好用
同埋重點係佢個掣係導向去邊
例如如果你擺個掣係去番佢官網既..咁我唔駛開APP直接去官網啦
大部分人目的都係在於搜尋路線..其次睇公告
咁你有擺到呢類功能出黎既..咁咪就叫好用囉
另外佢今次改版好明顯係遷就GPS功能既出現黎去做
其餘有多少少額外既野(如旅客資訊)只係趁改版加埋落去咁解

iOS佢只不過係逼人用新版..舊版就唔支援(包括APP)
逼逼下D人用慣左..咁咪叫做算係咁
又或者另一個例子..WINDOWS
我都係比較鐘意用WIN XP..只係佢而家都差唔多唔支援先夾硬用著WIN 7姐
用WIN7冇耐而家又推人用WIN 10啦..只係我仲睬佢都有味中姐

kay 發表於 2016-12-5 22:40 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2016-12-5 19:02
專營權續約附帶條件

Sorry,係IT世界裡,並不是

好似Windows8,正常運作,但不好用,劣評如潮
你又知唔知點解?因為無左左下角"開始"的按鈕,就係咁簡單

Windows Vista本身都無咩bug,正常運作,但都係不好用,劣評如潮
因為消耗系統大量資源,拖慢速度

又係你話100%好用,咁我唔明點解要出3.0

專營權要有ETA,係因為民間聲音越黎越多,連其他地區都有,香港無
香港又話自己國際大城巿,但唔少野都差過人,撥亂反正只係時間問題

問題係九巴行早左咁解

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 但唔少野都差過人

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
RobynnNKendyFan 發表於 2016-12-6 12:53 | 顯示全部樓層
佢話 2018 年就全線有 next bus 功能
不過 e 家都講緊差唔多 2017
2018 只係差 1 年多 d 就到
不過我會想睇佢擺邊條線先
例如呢條就應該要儘快有 la
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-12-6 13:05 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2016-12-2 23:32
呢個優點仲keep住有算係咁
對家仲要開定位先有

遲下如果 5B 出埋都叫做方便叫兩飛去重疊區域
反青沙撐獅隧
HJ8388-S7 發表於 2016-12-6 13:07 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2016-12-5 19:02
專營權續約附帶條件

如果 ETA 係無需要就唔會用黎做續專營權既條件啦
HT408 發表於 2016-12-6 14:47 | 顯示全部樓層
HJ8388-S7 發表於 2016-12-6 13:07

講開ETA,其實鐵巴係咪都需要有ETA呢?
RobynnNKendyFan 發表於 2016-12-6 18:41 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-12-6 14:47
講開ETA,其實鐵巴係咪都需要有ETA呢?

理論上需要 ge
不過佢唔係專利就真係睇佢肯唔肯出
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-12-6 18:43 | 顯示全部樓層

HJ8388-S7 發表於 2016-12-6 13:07

係冇需要的話個新版本 app 都唔駛有呢個頁面 la
反青沙撐獅隧