hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴近年不思進取
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴近年不思進取

Man@MFHK 發表於 2016-12-14 01:02 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2016-12-14 00:22
睇怕遲啲新巴可以買批豬籠車入黎,塞得幾多得幾多。
服務差又點?脫到半個鐘一班又點?平啊嘛,講少句野 ...

又唔使......
買返熱狗同叮叮鬥平算啦
Volvo B8L
Man@MFHK 發表於 2016-12-14 01:05 | 顯示全部樓層
kmbodth 發表於 2016-12-13 18:53
1.凳背/凳甚至車身都是其次 最緊要班次準時開足 架車有力有冷氣
2.九記E50D等緊解頭閘鎖時 新記E50D一早 ...

老九家教嚴會自己派人捉超速,新城最好你再跑快D做多兩條線
Volvo B8L
ksmbh 發表於 2016-12-14 01:18 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-12-14 00:26
我認為新記大玩大隧是ok
加轉乘,開682X(港島606X,沙田798但去大圍/沙角),682b全日但不出第一城+港島 ...

新巴有咁積極開線就唔會係咁比人鬧
s031096 發表於 2016-12-14 01:24 | 顯示全部樓層

ATEU15 發表於 2016-12-13 12:10
老城同老新縱壞將南人。。。796系都今時今日都要入嗮彩明街同調景嶺站
行5分鐘都不得。。。。
796c 694未入 ...

縱壞將南人縱到796C同792M係優先收車線添,30分鐘一班冇難度
796系列整掂個夏天侷到叫救命嘅調景嶺總站再講野
E22A就一向要入調景嶺嫁啦,係後來改行寶邑路拉直條線
9up都有個譜呀
3AV53 發表於 2016-12-14 01:36 | 顯示全部樓層
慶幸290唔係新巴投到就真,如果唔係隨時6點先頭車,11點就準時尾車,頭尾段開30分一班都似。
3ASV174 發表於 2016-12-14 01:55 | 顯示全部樓層
3AV53 發表於 2016-12-14 01:36
慶幸290唔係新巴投到就真,如果唔係隨時6點先頭車,11點就準時尾車,頭尾段開30分一班都似。 ...

又咁講,當初無人估得到 290 系會旺到呢個程度,
一開線全日聯合 10 分鐘大家所有人都覺得痴線,結果繁忙時間直情 10 分鐘開 2 班,
當時仲有人話叫佢朝早私返將軍澳做密o的出去好過,結果依家朝早聯合 10 分鐘一班都坐滿客入將軍澳。

依家老九將安達臣成組線當 290 規格黎投都奶晒野啦,
老實講將荃老九真係撞彩,就算 798 都要挨一排先全雙層再加班,佢一開就旺足全日,新線黎講係好異數。
如要討論,請先自貼差餉單一次
DM17 發表於 2016-12-14 02:00 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2016-12-13 16:58
打個比喻,中巴當年神速極急下辦43x 38a 94a等線競爭,呢間野仲連教都未訓醒
...

中巴當年有幾多人新城依家有幾多人呀
依家連兵都冇仲開咩新線呀?

史上空前最強大戰!
GK3258 發表於 2016-12-14 08:11 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2016-12-14 01:55
又咁講,當初無人估得到 290 系會旺到呢個程度,
一開線全日聯合 10 分鐘大家所有人都覺得痴線,結果繁忙 ...

安達堆線衰走線同未入伙啫,入哂伙後213X,M同214應該可以更旺。213D最好就諗個辦法陰27。至於秀安沙同613,我就覺得精彩喇,吹到咁密。。
橫看香港巴膠
stevechau 發表於 2016-12-14 14:15 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-12-13 11:33
290係佢投唔到,A線不嬲城記做,反正新城一家親。
另一邊廂九巴某啲地區一樣不思進取,睇下黃埔區通左車居 ...

59A唔係因為59M拉唔到去葵芳先搞成咁咩??
不過有轉車站...有時都唔明點解唔搞埋佢~
stevechau 發表於 2016-12-14 14:25 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2016-12-13 20:33
聯營係睇下咩線啫,112新巴成日東京街已經拖返北角

呢個又睇咩時間啦....新記做112的確係唔錯既, 不過呢幾年九記112都做得好左好多~
以前九記112班車長碌得仲勁過30X班人, 而家好多都肯衝住返總站~