hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) A47/A47X最新重組方案
開啟左側

[路線計劃/RPP] A47/A47X最新重組方案

exspeed 發表於 2016-12-20 12:19 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2016-12-20 10:42
A33未全日之前RPD都話A33客量係高A33P 10幾個%4 Z( W' u3 S5 N' C% _' p/ ~
但現實A33P滿窗口位,而A33既客量係兩隻手數得晒

A33P 回程個班未坐滿喎

A36 18:30 經國泰城個班仲多客
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
ctb234 發表於 2016-12-20 12:19 | 顯示全部樓層
摺左條線佢,攞d車做第二條線好過.
E21A 發表於 2016-12-20 13:05 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-20 11:44
咁你要唔信個數據既就你既事
不過我更加唔信閣下全時段睇晒A47X所有班次客量囉
再講啦寫低D個客量先可以提 ...

點解要作高A47X既平均乘客量?因為而家係「改善」而唔係cancel成條線囉
如果平均乘客量連10個人都冇,咁點解唔係直接cancel成條線?
作高平均乘客量就係要說服其他人呢條線仲有存活既空間呀ma

點解A33客量一樣咁低但唔改?因為等屯赤連接路開之後都要改,唔差在啦

whitehippo 發表於 2016-12-20 13:43 | 顯示全部樓層

一直認為大部份官員都無搞清楚機場同機場島既客量來源
最多人返工既機場島,需要差不多18小時通勤既E線,去應付一日三更不同時間既通勤客
返機場主大樓既,OFFICE也好地勤也好空姐也好,都唔MATCH到朝9晚6呢D官員式上班時間
與其開咁多A線,你不如係主要交更時間加密E線其實仲賺啦

A47X之失敗,在於大埔其他返工/旅行客唔想搭,一來E41又平,二來站多,我唔使推住行李周圍走
A47之失敗,在於佢吸唔到佢"以為"有既國泰返朝9晚6既客
Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-20 14:44 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2016-12-20 13:05
點解要作高A47X既平均乘客量?因為而家係「改善」而唔係cancel成條線囉
如果平均乘客量連10個人都冇,咁 ...

板友你會唔會幻想得太多?
第一條線點都唔會取消
就算每班車得五個客都係要繼續做
因為開左個頭就預左返唔到轉頭取消

第二條客量越多大埔墟站更有道理留條線

等屯赤呀?
講緊可能兩年後先有
收支唔平衡就要改啦唔係咩?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
E21A 發表於 2016-12-20 15:20 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-20 14:44
板友你會唔會幻想得太多?
第一條線點都唔會取消
就算每班車得五個客都係要繼續做

我梗係知A47X唔會cancel啦
不過係A47X呢個情況,作為一份公開資料,你都要有一個數據,有一啲資料去說服其他人,A47X既情況係有得救既,所以先要執行呢個計劃改線
否則公眾就會即刻質疑計劃成效/取消既標準(客量本身差到咁,改完幫助有幾大?/咁差都唔取消?)etc.
所以咪有理由相信LWB/運吉係誇大客量數據
正如你睇完份文件,你都覺得A47X距離收支平衡係差唔遠啦

當然,你可以唔同意我呢個諗法
Oliver_ME16 發表於 2016-12-20 16:23 | 顯示全部樓層

whitehippo 發表於 2016-12-20 13:43
一直認為大部份官員都無搞清楚機場同機場島既客量來源
最多人返工既機場島,需要差不多18小時 ...

A47本來就唔失敗,
未開A47X前客量已經去到坐滿窗口位再多幾隻
我...
letter_li 發表於 2016-12-20 16:33 | 顯示全部樓層
取消A47X, A47全日, 再利用青馬轉車站A車E車互轉, 才cover到全個大埔.

青馬有多條E車A車任你選, 好過現時的大埔區內轉乘啦.
cocogohk 發表於 2016-12-20 16:53 | 顯示全部樓層
睇下改線會唔會提升到個載客量都無壞
franco26 發表於 2016-12-20 19:25 | 顯示全部樓層

其實A47 系以現時思維模式點擺都係無效益,
可唔可跳出個框框諗下:

A47X, 太和>大中>大埔>機場
A47P, 大尾篤 > 白石角 > 機場 (同A41P 當年以輔助A41 形式隨人口增加加班)
或者將白石角索性俾沙廠做, 白石角>大學>火炭>機場

因為照路程同效益來睇, 要全大埔人兜落馬料水, 真係幾趕客
facebook 大埔友好多人都講不如加密E41, 時間上真係唔差幾多
但巴士公司就當然要焗你坐貴車
但貴車既最大誘因: 時間, 係現時A47系走線係完全達唔到