hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴212調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴212調整班次

FBI2 發表於 2016-12-25 01:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

生效日期: 2016年12月31日
星期一至五15-30分,星期六及假日25-30分

另外,6F,7B,8,18,30,30X將於短期內調整班次

評分

參與人數 2aPower +200 HugeC +1 收起 理由
hkitalk.media + 200 超過480 LIKES, hkitalk.net facebook專頁.
daiteioh + 1 多謝分享(212等執笠) :<

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
PZ8988 發表於 2016-12-25 01:10 | 顯示全部樓層
今次cut剩幾多部車?
mhbsmcwetu 發表於 2016-12-25 01:13 | 顯示全部樓層
6F仲可以點調? 想變成另一條32還是2B?

18客量差左好多咩? 平日見客量同何文田站未通車前基本上無分別吧...
tonycheung0123 發表於 2016-12-25 01:27 | 顯示全部樓層

估計6F同7B假日會全日30分鐘一班,最多某繁時比返20分鐘一班
18同30X就20-25分鐘一班
30都減埋一份? 老九趁機將呢條不倫不類線CUT車。希望定點班次好睇點啦
212真係邁向末日,趁埋呢大半年好好搭多幾次,真係唔知幾時會cut線。
可能唔會cut,但世事難料。
shakugan2005 發表於 2016-12-25 02:53 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2016-12-25 01:27
估計6F同7B假日會全日30分鐘一班,最多某繁時比返20分鐘一班
18同30X就20-25分鐘一班
30都減埋一份? 老九趁 ...

今時今日30分鐘甚至20分鐘一班都太密啦, 好似74A咁都仲嫌某一兩個班次只係相隔30或45分鐘實在太密想再減多部車, 係唔係遲D要劃一60分鐘一班每條線比兩部車行?
dominic023 發表於 2016-12-25 10:38 | 顯示全部樓層

完全將唔關事既30都減埋一份,荃景圍都算除左黃埔區外既另一個小區既輸家啦。
近排30X D班次已經見到有減左班,開始出現20~35分鐘一班,
開始盡力迫人上234X
少做少錯,但唔做就大獲.
AVD1 發表於 2016-12-25 15:29 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2016-12-25 10:38
完全將唔關事既30都減埋一份,荃景圍都算除左黃埔區外既另一個小區既輸家啦。
近排30X D班次已經見到有減左 ...

九巴向來起荃景圍就係得一條 39M 見得下人,其他個三條根本都係廢線,
某程度上,荃景圍如果真係識做就應該而家開始爭取摺左另外三條線去,換三條更有用 o既線入區好過。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kay 發表於 2016-12-25 15:51 | 顯示全部樓層
當年5仔取消、18陰乾
日間大部份班次開20分到收檔

43X直頭無改過班次玩到收檔

212開到30分我唔覺得會好過開20分
兩班車做三班車客只係妄想
世界很簡單 人類很複雜
leungky0528 發表於 2016-12-25 16:16 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-12-25 15:51
當年5仔取消、18陰乾
日間大部份班次開20分到收檔

依家響港鐵面前其實都已經係有緣人咁
幾肯定減左後肯定唔會仲有舊時三班車嘅餅去食
shakugan2005 發表於 2016-12-25 16:49 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-12-25 15:29
九巴向來起荃景圍就係得一條 39M 見得下人,其他個三條根本都係廢線,
某程度上,荃景圍如果真係識做就應 ...

1. 39A只要唔係遊花園, 就算唔行大涌道唔該大河道直入荃灣西站已經可以幫39M減輕唔少, 一來回車快D, 二來可以用荃灣西站轉乘, 十幾年前改道只可以話係失敗
2. 奧運站起左都唔會話關66X事, 柯士甸站又會關42A/60X/69X等線事? 30X又點會關個黃埔站事? 30X應該係取代荃灣往佐敦既30, 多人搭30X來往黃埔至旺角/美孚未當係bonus, 唔通又想多人搭42A/60X/69X係佐敦道返旺角/美孚? 依家又唔係荃景圍起左個地鐵站, 要30X減班對荃灣居民就非常唔合理, 如果一定要黃埔抽走D車未將30X擺番去以前30既佐敦道而唔係話要減班
3. 調整班次包唔包括加密班次先? 如果30X減車去30都算(雖然以現時30行車走線黎講加密都冇咩用), 如果到頭來30/30X都減車, 早排先死左D村巴, 就算落番荃景圍天橋個站又冇左59A! 得番架234X叫做冇減班但唔都好似冇加班, 唔怪得紅VAN收搶錢價都好似唔休做咁款