hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴212調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴212調整班次

238X 發表於 2016-12-25 19:50 | 顯示全部樓層

GK8522 發表於 2016-12-25 18:43
成班人講到自己咁熟荃灣,咁知唔知30經常單單都行到得幾分鐘抖,甚至幾乎過鐘呀?根本一早要加時啦

甚至30X加 ...

死跟 30X 的何止 234X,就算係238X 都有唔少人見到 30X 就乖乖做跟班

30 其實仲有繁時客同埋去下葵涌診所或者瑪嘉烈醫院嘅客、未被 313 榨乾榨淨下話
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kay 發表於 2016-12-25 19:57 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2016-12-25 19:42
212錦既班次,根本唔會有人搭
取消只係時間問題,無必要留
又唔係18X果D線

212咪算慘,通車兩個月減到30分

18X?上次收返下繁返西區個班車之外,全日20分鐘行左兩年,無客都唔減到30分
如果當年18X通車後2個月減到30分鐘,18X今日應該收左檔

不過18X係新創建內部,應該係一條不能取消的路線
無計啦,班巴膠咁辛苦炮製出黎,點會咁易比佢收檔

之後比班區議員拉倒反對改線,唔服輸炮製條88X出黎
真係小器到
世界很簡單 人類很複雜
expertuser2004 發表於 2016-12-25 20:04 | 顯示全部樓層
沒預計到九巴咁快做野, 不過都世事難料, 條線又不能話完全沒用, 但起碼好過 72A, 73A, 74A 個 D 先

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
GU9338 發表於 2016-12-25 20:36 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2016-12-25 20:04
沒預計到九巴咁快做野, 不過都世事難料, 條線又不能話完全沒用, 但起碼好過 72A, 73A, 74A 個 D 先

73A 有幾無用 ? ....
上下繁單層留後搞到一半用車都要派返雙層
請用文明來說服我。
shakugan2005 發表於 2016-12-25 21:02 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2016-12-25 18:19
39A而家其實係做緊仁濟嗰邊,兼分流部分39M客

將佢改到之前嘅39B咁,都會係差唔多咁頹

39A/39M擺埋一齊未得, 邊個話一定要一條線一條坑, 32B取消前32B/39A兩條循環線係荃灣西站擺埋一齊都得; 至於仁濟果邊個距離又差得幾遠? 頂多未加個轉乘去238M! 以前荃灣碼頭冇左渡輪去中環, 要靠番荃灣站搭地鐵去中環先迫哂D客去39M, 依家荃灣西站搭去中環會方便過係荃灣站搭地鐵去中環, 改行大涌道仲可以節省行車時間加到班, 再唔係如果930X拉到上荃威咁就真係唔太需要去荃灣西站既服務啦
shakugan2005 發表於 2016-12-25 21:05 | 顯示全部樓層
GK8522 發表於 2016-12-25 18:43
成班人講到自己咁熟荃灣,咁知唔知30經常單單都行到得幾分鐘抖,甚至幾乎過鐘呀?根本一早要加時啦

甚至30X加 ...

其實30X定唔定時都係會塞車脫班, 所以咁唔滿意多左個黃埔站可以將30X搬去佐敦甚至旺角等荃景圍唔會少左車搭, 依家睇個樣好似真係為左條212唔洗取消連30X都可以30分鐘一班
238X 發表於 2016-12-25 21:20 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2016-12-25 21:02

至於仁濟果邊個距離又差得幾遠? 頂多未加個轉乘去238M!

238M 無一個站近仁濟,講完
shakugan2005 發表於 2016-12-25 21:39 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-12-25 21:20
238M 無一個站近仁濟,講完

幾步路都唔行得咁巴士唔係一個合適既交通工具, 有需要人士真係要叫的士/非緊急救護車而唔係搭九巴39A, 一陣有咩意外傷到自己又煩到車長/其他乘客
who_r_u 發表於 2016-12-25 21:44 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-12-25 21:02
39A/39M擺埋一齊未得, 邊個話一定要一條線一條坑, 32B取消前32B/39A兩條循環線係荃灣西站擺埋一齊都得;  ...

一,唔知點解你會覺荃灣西過中環會好過搭荃灣線,或者可能你鐘意做痴漢所以渴求同大西北人一齊逼西鐵果種感覺?
二,大河道行去熊貓都係 750 米啫,即係你覺得行一公里都唔係問題?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
238X + 1 + 1 提出痴漢論,精闢見解

查看全部評分

238X 發表於 2016-12-25 21:49 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2016-12-25 21:39
幾步路都唔行得咁巴士唔係一個合適既交通工具, 有需要人士真係要叫的士/非緊急救護車而唔係搭九巴39A, 一 ...

人哋南行經楊屋道呀,咁都叫行少少,你係 siusiupeople 嗎?

仲有嗰幾個站行去仁濟要經一大段人車爭路嘅街市,都仲未同你計呀