hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴212調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴212調整班次

GK8522 發表於 2016-12-25 22:57 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2016-12-25 22:21
30 駛乜加時,縮去荔枝角已經慳到時間啦,反正長沙灣美孚都無乜上落,又有其他線做替代
...

當當年61X由屯西搬番去屯市咁小動作都要順便加時減班,你認為就算縮荔枝角唔會加時減班?
 樓主| FBI2 發表於 2016-12-25 23:49 | 顯示全部樓層
新30x的班次其實唔會俾而家疏好多,主要係減少早係黃埔往荃威既班次,其餘時間只是略減兼定點20分鐘一班.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
238X 發表於 2016-12-26 00:53 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-12-25 22:20
我係講你依家已經唔洗死等39A可以搭33A/38A只係差在貴D係唔係需要為左要39A改道整幾個短途站既雙向分段,  ...

39A 當初兜嗰邊梗係為咗方便荃景圍人去嗰邊啦,我而家咪正正話 39A 轉 238M 唔 work 囉
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AVD1 發表於 2016-12-26 06:46 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2016-12-26 00:53
39A 當初兜嗰邊梗係為咗方便荃景圍人去嗰邊啦,我而家咪正正話 39A 轉 238M 唔 work 囉
...

39A 轉 238M 唔 work,
不過如果 39M 同 238M 一齊玩食埋 39A 就未必唔 work(玩大啲三線合併都未必冇得玩,大前提係九巴肯減價)
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2016-12-26 06:48 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2016-12-25 22:21
30 駛乜加時,縮去荔枝角已經慳到時間啦,反正長沙灣美孚都無乜上落,又有其他線做替代
...

縮去荔枝角倒不如玩單循環,最少咁樣沙咀道都叫有條有用些少 o既對外路線出去美孚比人轉下車先。
AVD1 發表於 2016-12-26 06:49 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2016-12-25 23:49
新30x的班次其實唔會俾而家疏好多,主要係減少早係黃埔往荃威既班次,其餘時間只是略減兼定點20分鐘一班.

...

老實講句,佢全日定點 20 分鐘或者係一件好事(不過未又係比 234X 疏,人地而家做緊全日大部份 15 分鐘一班車),
不過睇佢個死樣唔多唔少又拎走一架半架車,我又睇下到時 30X 班司機點樣追返啲時間返黎 ……
AVD1 發表於 2016-12-26 06:50 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2016-12-25 18:46
上年RIP話30要減樓減班,最後運吉話先減班之後再睇下洗唔洗行全單
但一直都冇實施,可能就係趁依家一次過 ...

信呢份野真係死得人多,
934A 加班冇左、48P 冇左聲氣、40 入麗城講左兩年都係得個講字 ……
andy92 發表於 2016-12-26 09:20 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-12-26 06:50
信呢份野真係死得人多,
934A 加班冇左、48P 冇左聲氣、40 入麗城講左兩年都係得個講字 ……  ...

40 要等海安路巴士站工程完先可以拉入去,九巴都覆左一月左右會實行

樂仔〞 發表於 2016-12-26 13:18 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-12-26 06:48
縮去荔枝角倒不如玩單循環,最少咁樣沙咀道都叫有條有用些少 o既對外路線出去美孚比人轉下車先。 ...

沙咀道要出九龍轉車都唔等你條咁疏嘅 30 啦 ...
30 荔景山最主要作用係比荃灣人返麗瑤、祖堯同九華徑,其中九華徑係小巴盲點,30 只可以硬食,你又吹得過每班都有零聲嘅人係九華徑落 ...

30 要縮皮,就要提早尾班車時間(夜晚 30 真係無乜客)同縮去荔枝角,唔減班但間接加時,咁已經足夠
PC2625 發表於 2016-12-26 14:15 | 顯示全部樓層

212 可否與 18 合併, 放棄旺角至油麻地一段彌敦道及延長去西九龍新發展區 ?  有得救嗎?