hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) K, S, U廠日內全金
開啟左側

[小道消息] K, S, U廠日內全金

littlewi 發表於 2016-12-30 23:00 | 顯示全部樓層

低地台AD 發表於 2016-12-30 01:40
你有所不知,64k批短躉掛牌一早已經殘哂 仲要個底盤本身唔襟耐用,我真係識條鐵
批ads派岩啲線就話姐 ...

你又唔講下批 ADS 成 18 年車,最五癆七傷莫過呢批車,重要日日爬上爬落凌雲寺有幾慢?

你又唔質疑下點解沙廠D派車咁奇怪?派批蟻爛車上斜好過癮?

膠牌ATS有幾得罪你?
低地台AD 發表於 2016-12-31 00:36 | 顯示全部樓層
littlewi 發表於 2016-12-30 23:00
你又唔講下批 ADS 成 18 年車,最五癆七傷莫過呢批車,重要日日爬上爬落凌雲寺有幾慢?

你又唔質疑下點 ...

畫公仔要畫出腸?冇人講批車唔五癆七傷,最舊係佢,一定係最五癆七傷,呢啲都係廢話黎,只係批ATS都係殘,同埋得唔得罪又關你乜事?慢就係慢,但上到,好過某批車(唔提啦提到口臭,S廠仲要經常派呢批車去),你估批ATS快到好緊要咩,咪又係海軍鬥水兵,頂住哂後面啲車,真係巴迷先著緊呢啲
leolaw 發表於 2017-1-2 21:56 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-12-30 11:14
今日47X、48X、80M、81K、89、280X、283、284、299X 都有ADS出現

80K、83K分別拎左80M嘅LR623同284嘅LR725 ...

星期一至五嘅47x...
47x-S11車依期好鍾意下段派短車
不過都係做283+284
上段就冇研究過.

可能預防284-01車, 284-50車 日頭假如要換車換到七彩
咁搵埋呢個47x-S11字軌派短金, 咁都仲有多部短車下午4-5點左右可以調出九龍塘.

有次平日284-01車...日頭出12米膠豬
仲痴心妄想傍晚80M會唔會有好戲睇
點知部膠豬傍晚繼續284, 在47x-S11嗰set時間出現.

另一次仲搞笑,
其實284-50車係出掛牌JZ6270
但都係同47X-S11部KC6695  (替車) 交換

可能預咗柯打80M時窩打老道近映月台行車緩慢,
所以換部躉, 方便追回塞車時間乎???

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
leolaw 發表於 2017-1-2 22:36 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2016-12-30 11:14
今日47X、48X、80M、81K、89、280X、283、284、299X 都有ADS出現

80K、83K分別拎左80M嘅LR623同284嘅LR725 ...

除咗47x之外, 先講短車線
之前都講過...呢個年代d蛇車有唔少都直踩全日, 中段繼續做生意唔返廠

星期一至五計, 我當299x仲係短車線,
觀察所得, 大沙咁多條短車線裡面
得以下幾個蛇字軌係中段回廠
81K-S3
81K-S4
299X-S2

我當99-S1都係中段返廠
再俾埋 284-50, 284-01 可以下午至換短金

即係得4-6個字軌可供編配(上段及/或)中段返廠執一執部車

大沙短車線起碼成三十幾部派出街
得4個蛇字軌可供交換車, 俾D原本正字軌車改行蛇軌中段返廠做吓保養
梗係唔夠分啦...

所以行全日嗰堆字軌嘅短車如果要收返廠保養,
好可能直頭要全日留廠, 唯有搵替車, 於是ADS大派用場

然後短金...假如12米車都鬧緊車荒,
咁堆留廠短金而又唔係太大工程嗰D, 相信要派落 "大車線" 嘅 "中段返廠" 蛇字軌至可以填夠數

除咗近期嘅47x-S11
83K有個蛇字軌, 夜晚做83S 沙市18:30 嗰部,
亦係常派短金嘅對象

其實大沙好似連東九龍大老山隧道線都無可幸免...(已經唔計99-S1車早上疑似要支援馬鞍山某高客量線)

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
GF2158 發表於 2017-1-3 04:07 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2016-12-26 23:35
即係咁講,我聽到係屯廠九廠掟車俾荔廠
沙田廠真係冇話掟埋一份,但睇返299X呢兩日
281M又咁好死因為師傅 ...

明明就係總數28部減1部係荔廠終老點知就變左過哂28部減1部去荔廠終老
其實諗都諗到 1個月唔夠既車自然流失好過大遷徙
收多廿幾架舊車亦都無乜可能
唔知仲以為決策班人出黎公佈內部消息
做第一手消息的確係威 如果係準既話

小道消息只係話荔廠會有28部ADS俾大家享用
而家應該係27部
巴士迷....真係過癮=__=
低地台AD 發表於 2017-1-4 00:43 | 顯示全部樓層
GF2158 發表於 2017-1-3 04:07
明明就係總數28部減1部係荔廠終老點知就變左過哂28部減1部去荔廠終老
其實諗都諗到 1個月唔夠既車自然流 ...

我都估到S廠經常將批車出走都唔會掉去荔廠咁騎呢,唔通同荔廠換番短金咩 一樣短車,冇SO
低地台AD 發表於 2017-11-23 18:33 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2016-12-30 01:35
人地九巴想用盡用殘堆ADS上山先,你識條鐵咩
等堆短躉襟用d唔使咁早再買短車

結果膠牌ATS就快死清光
轉廠機會都冇