hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線通車後,南區巴士輸剩幾多?(歡迎交流見聞或測 ...
開啟左側

[其他] 南港島線通車後,南區巴士輸剩幾多?(歡迎交流見聞或測試)

KG1428 發表於 2016-12-27 21:15 | 顯示全部樓層

仲有73的客量有可能因為MTR通車而需求略增
有需要時73要加班配合

自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
HF3204@243M 發表於 2016-12-27 21:20 | 顯示全部樓層
估計:三卡車唔夠載+金鐘動物大遷徙
迫班魚回流巴士
tomchen 發表於 2016-12-27 21:37 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2016-12-27 21:20
迫班魚回流巴士

又唔係成條南港島線得一抽車,咁快有定案?
GK3258 發表於 2016-12-27 22:32 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2016-12-27 21:20
迫班魚回流巴士

呢個機會率接近0
就算有回流就仲死,搞到條線數據唔靚摺唔到搞到30分鐘一班,咁就仲衰過無。
橫看香港巴膠
boco1211 發表於 2016-12-27 22:40 | 顯示全部樓層
我反而擔心轉車客既取態,例如轉車上寶馬山返學既學生同理轉8P, 2X個班客,會唔會改為全程搭鐵,定繼續全程搭巴士,定搭鐵出金鐘轉720, 789
諗長遠D,720, 2x, 789, 8P個客量會唔會有大轉變,需唔需要做重組

GU9338 發表於 2016-12-27 22:43 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-12-27 22:32
呢個機會率接近0
就算有回流就仲死,搞到條線數據唔靚摺唔到搞到30分鐘一班,咁就仲衰過無。
...

反而覺得 102 呢類線客量會微升 ,
金鐘站越等越耐而且有明顯既票價距離 , 令到地鐵既優勢收窄從而會有部分人轉投巴士

至於同港鐵直接對打既南區線就真係無咩希望
請用文明來說服我。
EW9016 發表於 2016-12-27 23:25 | 顯示全部樓層

睇下聽日早繁西隧線果堆打仗車點安置
JF1261 發表於 2016-12-27 23:51 | 顯示全部樓層
其實客量一定輸,但淨收入未必輸喎
講真,轉營做港鐵駁腳可能仲好搵過出市區喎

你諗下堆南區線出中環金鐘銅記閒閒地都成粒鐘先做到一單,如果香港仔隧道有咩三長兩短可以塞成2粒鐘
做一單先賺得個4個幾至6個幾

2個鐘962都跑到一轉咁制喇,位位十八個八

但做駁腳一個鐘已經做到2-3單
一程收$3個幾已經好搵過南區至市區線多多聲

所以新城可能都等左1228 好耐

Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-28 00:11 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2016-12-27 23:51
其實客量一定輸,但淨收入未必輸喎
講真,轉營做港鐵駁腳可能仲好搵過出市區喎

D線取消到就係囉
唔係既話半天吊先死
特別是而家有客冇客都肯定同你撐到盡

再講啦區內接駁或者新城都未必食得晒
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
RobynnNKendyFan 發表於 2016-12-28 00:18 | 顯示全部樓層

1)37A/B/X 70 75 90(C) 97 590 590A

590 咁行法非繁可以唔駛開
佢收 $4.7 都冇用

70 我諗都會冇左批轉鐵客

75 90 97 590A 應該都唔到中環金鐘 ga la
但灣仔就仲有機會保到

37 系列我諗影響不大

2)72 72A 96 592

592 好大機會冇左批轉鐵客

96 應該都差唔多要霉到摺線 :lol
可以考慮搵線同佢合併

72 72A 影響應該不大

7)48 78 94A 95C 98 595