hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線通車後,南區巴士輸剩幾多?(歡迎交流見聞或測 ...
開啟左側

[其他] 南港島線通車後,南區巴士輸剩幾多?(歡迎交流見聞或測試)

paul2357paul 發表於 2016-12-28 00:20 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2016-12-27 22:40
我反而擔心轉車客既取態,例如轉車上寶馬山返學既學生同理轉8P, 2X個班客,會唔會改為全程搭鐵,定繼續全程搭巴士,定搭鐵出金鐘轉720, 789
諗長遠D,720, 2x, 789, 8P個客量會唔會有大轉變,需唔需要做重組

又諗埋D傻野?
搭開鐵既當轉另一條鐵既步行距離短過出站行番上地面既時候,通常點會無聊地情願揀後者?
況且尤其是72_果批線服務出哂名好似......
就算去78_沿線果D通常都係情願搭到去柴灣站先至再諗辦法。
jocosben 發表於 2016-12-28 00:20 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2016-12-27 19:22
個人認為最終情況如下:
1/ 629系---不用多說,傷亡慘重
2/ 590---最少跌6-7成客,保留兩繁單向服務已足夠

發覺你係由極度悲觀變到通車前極度樂觀
BlackBird 發表於 2016-12-28 00:28 | 顯示全部樓層
正面對打既590A同629唔洗諗,應該死得快過212
其他好難講,不過應該都係各種減班,改兩味架啦
總結:傷亡一定有,幾慘重唔知
P960早日摺線
Ravenclaw 發表於 2016-12-28 00:45 | 顯示全部樓層

1. 629快d死2. 590快d死,中環+灣北既路線好討厭(788除外)...
3. 592唔好死呀,呢條都死就真系賴野架啦...
4. 590A快d死,同我一條90食晒佢...
5. 鴨脷洲大街:唔要再見到有專利巴士...
LM1933@641 發表於 2016-12-28 01:07 | 顯示全部樓層
629 冇咁快死得,最少留到2017年1月31日,但班次會減至20分鐘一班,海馬尾班1910
另外 629A 同 629S 齊齊有得留低,直至另行通知
3asv6 發表於 2016-12-28 04:39 | 顯示全部樓層

個人認為最終情況如下:
(1) 629系

629 Bye Bye,不過係幾個月後的事.
629A 不受影響,因為得幾班.
629S 不受影響,因為係翻工線.大樹灣係獨市.

(2) 590

減班

(3) 90,590A

590A 只cut靜上繁幾班.其他時間拉90過黎海怡,但90可能係去灣仔做循環或原封不動但非繁減班.

(4) 97---關注利東站繁時擠逼情況,估計跌2成客左右,可能需要保留全日服務,非繁20分鐘一班

認同DL(FBI2)兄講法.

(5) 90B,91,94,94X

90B,91輕微減班.但要94全日服務.94X可能原封不動.

(6) 72A, 75

輕微減班.

(7)71

平日用假日班次(20分一班),假日半粒一班.

(8)90C---可能減剩2班車

(9)94A,95,95C---建議94A非繁開20分鐘一班,95非繁開30分鐘一班並所有班次延長至利景街,95C非繁開15分鐘一班

認同DL(FBI2)兄講法.但我覺95唔會cut到半粒0甘疏,除非拉綠小36M入工業村做總站取代部份95班次.

(10) 93/93A---維持不變

(11) 96,592

視乎客量變化而調整班次,唔一定減班.

(12) 171系

視乎客量變化而調整班次,唔一定減班.

(13)671

個人希望只係平日略減班,假日半粒一班都會有人等.
經金鍾搭鐵去東九實在太遠...

(14)95B,97A

cut靜上繁一班叫97A,大街->海怡街市->西村(好似綠小37系0甘行)->東村->黃竹坑.
之後再視乎客量變化而去留.我覺有人會唔想上南朗山道斜兼黃竹坑站行去深灣太遠
會有人等,但如日後西村/海怡綠小29夠載可以以97A路線0甘行飛起西村/海怡...

(15)48,78---有冇地鐵都係冇乜客,可以根據客量而調整至20分鐘一班,但需保留路線.

(16)107

又係呢句:視乎客量變化而削調整班次,唔一定減班.

幾個鍾後因買巴模有得搭南港島線首航日...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
 樓主| kay 發表於 2016-12-28 07:42 | 顯示全部樓層

JF1261 發表於 2016-12-27 23:51
其實客量一定輸,但淨收入未必輸喎
講真,轉營做港鐵駁腳可能仲好搵過出市區喎

區內接駁有成堆小巴爭食

當你見到新巴話要KO 78,即係佢都唔care

不過運輸署臨尾hold起51B/51M,新巴無藉口話唔做78姐

同埋份文件
有個別一兩條隧道線,不包括係個監察list度

呢頭話38/72視乎情況調整班次,個頭42/77可以唔包

其實即係講,如果香港仔一帶受影響,38/72有機會拎黎祭旗
想繼續搭巴士就可能要比貴D搭42/77..
世界很簡單 人類很複雜
PB602 發表於 2016-12-28 08:12 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2016-12-27 21:20
估計:三卡車唔夠載+金鐘動物大遷徙
迫班魚回流巴士

如果三卡唔夠載的話,即係南港島線好受歡迎,巴士一個鐘流失20000乘客,咁最繁忙一小時可以減150班車。

我睇要成個鴨脷洲無晒巴士行先嘔到咁多班車出嚟。
 樓主| kay 發表於 2016-12-28 08:21 | 顯示全部樓層

頭先0815係華富村口見到90B金鐘方向
放假前坐滿企幾個,頭先見得半滿

0822係摩星嶺附近見9028@71返南區以前見呢班坐滿,依家見得2/3滿
(手機打字,唔會打得多)

世界很簡單 人類很複雜
Gary_B 發表於 2016-12-28 09:09 | 顯示全部樓層

from 生果報

【08:39】香港仔隧道今早未見擠塞,不需兩分鐘巴士已經順利通過隧道。