hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 旺角將建超級天橋,直通四線鐵路
開啟左側

旺角將建超級天橋,直通四線鐵路

jpoon 發表於 2017-1-8 22:55 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2017-1-8 22:33
唔係好明你想講乜
我意思係,彌敦道同亞皆老街交界果四隻角肯定會整天橋落腳點
而呢個位地面地底都俾地鐵 ...

講緊點樣起天橋呀,行人路下面有隧道,咁橋躉放邊?除非你拆埋條隧道

http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2017-1-8 23:05 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-1-8 22:25
大把地方起完天橋,就隨即取消地面行過路處
(之後再加番係後話)
唔講遠,旺角道行人天橋一落成,就取消 ...

唔明點解CD出口冇可比性,明明大家都係有隧道,如果真係封咗,到時就有人行咖啦仲有就係你講旺角道例子,我就見因為冇咗過路處,所以本來D人行彌敦道嘅,而家咪行晒去西洋菜南街囉,唔少人仲會非法由西洋菜南街橫過旺角道,搞到果段彌敦道靜晒囉,我自己就因為冇得過馬路,所以由太子行去旺角會行近大角咀果邊嘅彌敦道囉

不過你都識講,仲有唔少例子係起完天橋後再起返行人過路處呢,如果天橋真係咁萬能就唔會再加過路處啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
s3n370 發表於 2017-1-9 19:23 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2017-1-8 22:55
講緊點樣起天橋呀,行人路下面有隧道,咁橋躉放邊?除非你拆埋條隧道

...

你有無睇清楚我講乜架,
咪講佐要連地鐵出口一併改建做橋躉同出口一體結構囉
長沙灣站C2出口已經係﹙雖然一通車已經係咁﹚
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2017-1-9 19:34 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2017-1-8 23:05
唔明點解CD出口冇可比性,明明大家都係有隧道,如果真係封咗,到時就有人行咖啦仲有就係你講旺角道例子 ...

E出口無過路燈,而CD出口一直都有,咁有乜可比性?
你po之前有無睇清楚架

仲有,地面重新加得過路燈,係因為路面交通改善
旺角彌敦道幾條行人隧道自落成以來,一路都唔整番過路燈,
正正係路面交通負荷唔到

題外話,政府現正陸續為全港未有無障礙通道的行人天橋及隧道加裝升降機,
增加了行人橋隧吸引力
旺角道果面直頭有埋扶手電梯
舊式得樓梯的橋隧根本不能同日而語

jpoon 發表於 2017-1-10 16:03 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-1-9 19:23
你有無睇清楚我講乜架,
咪講佐要連地鐵出口一併改建做橋躉同出口一體結構囉
長沙灣站C2出口已經係﹙雖然 ...

你要改建,即係要封晒C、D幾個出口,同長沙灣站C2出口有可比性?
jpoon 發表於 2017-1-10 16:03 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-1-9 19:34
E出口無過路燈,而CD出口一直都有,咁有乜可比性?
你po之前有無睇清楚架

咁快富街出口呢?
s3n370 發表於 2017-1-10 19:22 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2017-1-10 16:03
你要改建,即係要封晒C、D幾個出口,同長沙灣站C2出口有可比性?

改建一定要同期封哂所有出入口?
唔俾局部封閉,唔俾分期做?

按閣下思維,市區任何工程,包括維修都唔駛做
包括閣下樂於見到的重設過路燈
s3n370 發表於 2017-1-10 19:24 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2017-1-10 16:03
咁快富街出口呢?

所有地鐵車站出入口都係過路處?
九唔搭八
jpoon 發表於 2017-1-11 06:51 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-1-10 19:24
所有地鐵車站出入口都係過路處?
九唔搭八

唔識就唔好回啦,當年大大個路牌楝響快富街兩邊出入口叫人用地鐵出入口過馬路
其實地鐵起好後政府曾經響好多地方豎立類似告示牌,印象中有深水埗站、旺角站、尖沙咀站A1/A2出口等
jpoon 發表於 2017-1-11 06:57 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2017-1-10 19:22
改建一定要同期封哂所有出入口?
唔俾局部封閉,唔俾分期做?

如果要起到好似旺角道天橋咁嘅闊度,似乎係冇乜可能局部封閉喎