hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 【多圖】首試新通寶海格、東公比亞迪旅遊巴 ...
開啟左側

[中國大陸] 【多圖】首試新通寶海格、東公比亞迪旅遊巴

PKD32 發表於 2016-12-30 01:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

12:12PM 深圳灣口岸

差不多全部都係電動車

12:15PM

路線簡介

12:20PM 因為無開冷氣,落車先
隔離機場8

大約12:25PM開車

司機罕有係廣東人
佢問我哋去邊,我哋答去清湖市場,佢話『啱啦!8蚊,唔係你就要搭後面架T2A(架車行寶安大道,就有得6蚊)。因為我哋架車係直達嘅,之前有個女仔話搭錯車,佢同我講話師傅,俾返3蚊我啦!我話,無得俾啊!你攞到咪喺度(錢箱)攞囉!所以我要問你地!……又有一個香港來嘅阿伯,搭車去觀瀾,食完個飯,咁好彩又上返我部車。我就問佢做咩咁快走?佢就話我幾十歲人無嘢做,上來行下』

個司機都有問我哋係咪探千(親),應該都係客家人

『去不去清湖地铁站?』
『帅哥你要气(去)哪里?』
『确实的地址已经不记得了,先随便说那公车,到了再找吧!』
『有可能会经过的,肯定要走一段路,你说下车就是地铁站肯定不可轮(能)』
之後真係有人因為兩蚊想落車等T2A,但等太耐結果都要上車
『查过了,原来到的,还是上车』
錢箱熟悉嘅牌子
後門

車內有Wifi,但連唔到
開車
雖然話直達,市區大部分站都要行
新通寶海格KLQ6129TAC50 粵BA B571@T2 梅觀高速 小部分
https://youtu.be/9P0jv4m6Fd4

1:43PM 清湖市場

其實我哋去龍崗
所以有轉T1,原來一上車,即刻上公路,所以6個站都無得行
新通寶海格KLQ6129TAC50 @T1 愛聯地鐵站→吉祥地鐵站
https://youtu.be/VGsLw_1i4Fg
今次坐車尾,引擎聲好清楚

5:13PM

南聯地鐵站
5:21PM

5:25 PM

睇緊搭咩出市區

5:26PM

5:27PM

5:28PM
難得有舊車,就算旅遊巴都係比亞迪為主

正常氾濫嘅K8
如非必要都唔會上,何況唔啱路
啱路出市區嘅舊車只有366嘅氣蟲
車內
個電視放呢個位,想點?
個位舒服,好跑得
但起步好飄,所以會有人暈車浪

東部公交比亞迪C8純電動 粵B08111D@M447 龍城廣場 →龍崗文化中心
https://youtu.be/ljp4IHDK7vk

5:38PM

東部公交比亞迪C8純電動 粵B08111D@M447 梅觀高速過金龍
https://youtu.be/7BLR2o6OAYU
7:04PM 香蜜湖

深南香蜜立交
8:49PM
新款智能站牌

唔記得邊條坑上123,但站牌原來繼續無資料
問人都無人識

8:51PM

深圳灣口岸 9:46PM

123停站已經改左,所以改為同90放埋一齊

ac 發表於 2017-1-1 15:13 | 顯示全部樓層
樓主的照片真有個人風格,特此感謝。
AC - Alexander Chan