hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [Apps有bugs] 980X 981P 資料流出
開啟左側

[Apps有bugs] 980X 981P 資料流出

drbean7218 發表於 2016-12-31 21:13 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2016-12-31 18:56
其實完全無臨門撻Q嘅憂慮,反而有興趣想知沙田區走線會最終用邊個入口

1)大學+大埔公路蔚景園入口

我只講九巴
A. 回程入馬鞍山
顯田,紅梅谷路,獅子山隧道公路,沙田路,沙瀝公路

他們有試過行馬料水返馬鞍山,但時間更慢。

B. 287x 未開時, 出港島的行法
- 跟官方路線 (沙瀝公路,新城市,青沙)
- 行路線5
- 有一個87a 司機用路線4

C. 287x 開線後, 出港島行法
沙瀝公路,鄉事會路,跟287x 上青沙公路

kmb71k 發表於 2016-12-31 22:40 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2016-12-31 14:02
停砵甸乍街, 就衰太多人等車。上次佔中時, 根本多人到揾唔到680X條龍排到邊? 今次仲加埋981P, 有可能更混 ...

睇黎你仲唔明白我講乜
德輔道中/域多利皇后街燈口就好多時因為德輔道中東行塞車搞到成日沿住德輔道中域多利皇后街倒塞番去干諾道中
西隧線停呢個位一來盞塞極都出唔番去干諾道中三線
二來呢個站位大量上客會令呢段路塞車更加嚴重(有時D車會係干諾道中域多利皇后街德輔道中砵甸乍街兜圈)
所以呢個站頭如果唔係返德輔道中東行(11/722)或直上域多利皇后街既路線
就唔好整西隧線上客站
干諾道中永隆銀行大分站同永安集團大廈分站相比
邊度可以停得多線D? 邊度可以排得多D人? 邊度比較唔會塞住D車?
所以我對干諾道中永安集團大廈門口變成980X及981P西行上客站位我係有保留

以上回應,是否可行?是否合適?
drbean7218 發表於 2016-12-31 23:21 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-12-31 22:40
睇黎你仲唔明白我講乜
德輔道中/域多利皇后街燈口就好多時因為德輔道中東行塞車搞到成日沿住德輔道中域多 ...

我都知域多利皇后街會塞車, 但點都要解決砵甸乍街的有機會出現混亂問題。
佔中時在砵甸乍街等680X幾咁麻煩。
1. 680X條人龍同X962重疊的
2. 試過九記司機飛站, 因為他以為同680X同站, 所以直去域多利皇后街。
3. 更常見比城記的巴士頂住埋唔到站, 要自行行出去干諾道中截車及上車.....

980X+981P 現在加埋4班車,可能唔駛等加多幾班時, 都會出亂子。

TankKingEH9697 發表於 2016-12-31 23:30 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2016-12-31 14:11
最慘係東廊過東隧塞到嘔泡,
我懷疑 680 直行英皇道仲快。

早繁多人上落 加埋燈位都會慢5-10分
東廊塞極都會碌住行

中秀 >灣仔 (落東隧口大家都係20-30不等)
601 50-55mins
601p 通常45mins內
坦克王EH 9697
rusf101001 發表於 2017-1-1 00:25 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2016-12-31 23:30
早繁多人上落 加埋燈位都會慢5-10分
東廊塞極都會碌住行
最慘係東廊過東隧塞到嘔泡,
我懷疑 680 直行英皇道仲快。
講緊夜晚東行啊

東隧車龍塞返出東廊
英皇道北角入口仲可以插隊
936收皮935全日
FBI2 發表於 2017-1-1 09:54 | 顯示全部樓層
呢2條線連同n283,n287都好快開線,據講只係一些技術問題要解決而稍為延遲.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
HG6729 發表於 2017-1-1 11:33 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2017-1-1 09:54
呢2條線連同n283,n287都好快開線,據講只係一些技術問題要解決而稍為延遲.

學李小加咁講:

對於4 線究竟何時開通問題,老九表示,目前萬事俱備,只欠「一聲槍響」,但槍不在他手中,呼籲市長靜候佳音。相信公司及政府會在適合時機宣布。

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +15 收起 理由
31323536 + 5 給你一個like
ATEU15 + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

Mandy+263M=HG6729
CRH5 發表於 2017-1-1 13:11 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2016-12-31 21:13
我只講九巴
A. 回程入馬鞍山
顯田,紅梅谷路,獅子山隧道公路,沙田路,沙瀝公路

即係唔會跟 280X,文化博物館上?

Lelouch 發表於 2017-1-1 15:02 | 顯示全部樓層
宜家狂加西隧線
其實西隧繁時咪又係塞
根本有大西北車海已經飽和晒
好心去程就踢佢去行海皮啦
停西消防街再上橋直去ifc

回程都應該踢去水街調頭落西隧

宜家早繁信德排隊入站等好耐
晚繁皇后街落西隧都例牌要等3-4轉燈,行水街分分鐘仲快

不過新城今次應該唔難嘔車吧
南區大把車cut
呢排等969 d班次都穩定左

3ASV174 發表於 2017-1-1 17:34 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2017-1-1 15:02
宜家狂加西隧線
其實西隧繁時咪又係塞
根本有大西北車海已經飽和晒

根本 980X 就係新城一路都想做,只係老九唔想,雨傘運動時已經好明顯見到。

如要討論,請先自貼差餉單一次