hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中巴在東區的服務
開啟左側

中巴在東區的服務

kmb277x277e 發表於 2017-1-3 19:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

中巴如果為788加入大量冷馬,88改為另一條8x,今天可能結局會不相同
ahken 發表於 2017-1-3 19:43 | 顯示全部樓層

中巴其實如果肯將80早先一步改做780,
觀感會好好多
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
Choi 發表於 2017-1-5 15:10 | 顯示全部樓層
起碼唔會全部接駁線取消,2m, 83, 84, 84m去咗邊?18, 20, 21, 22, 80, 88 變到得番上下繁幾班車,其他取消。
起碼中巴會做好地鐵接駁,唔會開條地鐵取消接駁線。
當年84m熱狗幾分鐘一班,今日批10xx假熱狗幾多分鐘一班?
然後開條貴價線當提升服務,客量連當日80線也不如又點計?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 10XX假熱狗 lol

查看全部評分

新造的人、如鷹展翅上騰。
ahken 發表於 2017-1-5 21:07 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2017-1-5 15:10
起碼唔會全部接駁線取消,2m, 83, 84, 84m去咗邊?18, 20, 21, 22, 80, 88 變到得番上下繁幾班車,其他取消 ...

好同意, 果堆線留番一兩條都好啊係唔係?
38.HKT.138 發表於 2017-1-6 08:36 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2017-1-5 15:10
起碼唔會全部接駁線取消,2m, 83, 84, 84m去咗邊?18, 20, 21, 22, 80, 88 變到得番上下繁幾班車,其他取消 ...

84M 呢條現今名副其實柴小線82m死唔斷氣整埋40分鐘一班完全R爆頭.中巴84m早繁$2.2一位無論神獸打仗,部部珍寶都質到爆.
閒時都坐半部珍寶.

80號上繁有空調出廠車打仗,非繁雖然唔夠8X抽.
執下流水客執得幾多就幾多,改特快後非繁每班車都有二十零人.
係東區半特快客量同21較失色之一. 咁晚上7點幾尾班維到皮未至於下下要陰乾摺線.
好同意似樣過條爛鬼18X

至於其他,有時間諗到再傾下

中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2017-1-6 09:12 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2017-1-5 21:07
好同意, 果堆線留番一兩條都好啊係唔係?

一直以來18 20 21 22* 80 87* 88 客量流失因為港島線通車,後至720 721 722 780 781 788 東廊線開辦.
而中巴相信流水線,半特快線,特快線,地鐵各有存在價值.即使客量流失仍有競爭力.
成日話中巴呢套經營方式就執笠果啲人,你地係咪連20號都未坐過?
係97-98年,2號仔西行到金鐘部珍寶座上客仍有7-8成.
反映有大量乘客選較平$2.9既流水線返工返學.

係午間2A 8 係健康村兩線服務中間位,DL 都企人係常事.
8號仔話需受 8x 競爭失客,仍然可以80改特快後俾3架8號加車.
反映$2.7. / $3.3 流水線好大市場.
想坐得舒服可以上貴少少 20 21 88等線,有執雞作用.
事實上炮台山至北角一帶唔少去太古城客見21即上車,真係快同小人.

7字頭堆東廊線唔使講,ML MB 都唔夠載.

以前人快車快,流水線好似鴨仔咁師傅楞住架二十幾年車珍寶都快如影去如塵灰.

正題,當年中巴係東區服務,我俾100分.
去邊都有平有貴有快慢選擇,各有幾飛叫,幾方便.
點同而家去中上環都頂手頂腳咁唔知搭乜好.

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +15 收起 理由
ahken + 1 + 10 你地係咪連20號都未坐過?
wingho_cwh + 1 + 5 竟然係滿分

查看全部評分

中巴帶您 睛空萬里
ctb234 發表於 2017-1-6 09:18 | 顯示全部樓層

乘客諗野好簡單,只要條線密車貴小小唔係問題.
好多綠小收緊你4蚊,只有5分鐘車程都大把人搭.
知唔知點解?就係因為方便同唔駛點等.
養慣左班客咁樣搭車,你條線唔會蝕.

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +15 收起 理由
ahken + 1 + 10 養慣左班客咁樣搭車,你條線唔會蝕..
wingho_cwh + 1 + 5 貴過4蚊,車程以秒數計既路線都一樣.

查看全部評分

38.HKT.138 發表於 2017-1-6 10:50 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2017-1-6 09:18
乘客諗野好簡單,只要條線密車貴小小唔係問題.
好多綠小收緊你4蚊,只有5分鐘車程都大把人搭.
知唔知點解?就 ...

岩,搭得巴士都係貪你地面方便唔使行上行落.
好似呢個死症天后至北角一帶來往中區咁,以前就有幾飛叫.
而家想搭巴士啲客企係度望天打掛唔知搭乜,10號中過你一次計都唔會再搭.
18P ? 西行成個中環啲站到頭唔到肺,最有用得環球一個站咁大把.
東行呢? 梗加癡線中山之後去到演藝.
10號蚊訓,619?俾$9.8 睇下港碼後到邊先有站.
2號仲要碼頭先有站.
你話以上咁癲既野你上面有關方面班人唔知?
唔理?
呢啲唔關有無人車事.
欏哂去條神憎鬼厭既18x運凳.
再講柴小線都做到pat屎咁.
我又唔覺柴小線有何特別好,柴小東南區只係屎同朱古力味既屎同橙味既屎的分別.
你咁搞根本得罪晒成個東區啲客,南區梗加唔使講,另外個板講到口水乾.
中巴帶您 睛空萬里
proschebus 發表於 2017-1-6 12:15 | 顯示全部樓層

呢間野不嬲比人感覺係不停攪盡腦汁去搶地鐵客,但係又搶唔到好多,結果搶鐵線都要頹做。
而不屑做流水客和駁鐵客。當年84m取消我已經覺得好經典,82m 40分一班做黎做做乜。

九鐵動力 拓新領域
ahken 發表於 2017-1-6 13:54 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2017-1-6 09:12
一直以來18 20 21 22* 80 87* 88 客量流失因為港島線通車,後至720 721 722 780 781 788 東廊線開辦.
而 ...

非常同意閣下所講, 其實中巴年代真係cover到有齊特慢線, 普通線同特快線任揀,
唔似而家灣北灣碼同中環竟然冇"普通線"甚至"特快線"返北角 (跟手肯定有D人會話不如架架車都停北角好唔好? 問題係以前中巴做到, 點解柴小唔肯做?)