hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] JL3084 Domestic Class J to Narita
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report] JL3084 Domestic Class J to Narita

老豆 發表於 2017-1-9 10:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

日期: 27/12/2016
航班編號: JL3084
機型: B737-800
飛機編號: JA325J
起飛地點: 新特麗亞名古屋中部國際機場 (NGO)
目的地: 成田國際機場 (NRT)
STD: 日本時間(+9) 14時50分
ATD: 日本時間(+9) 14時52分
Runway: 36
STA: 日本時間(+9) 16時00分
ATA: 日本時間(+9) 15時57分
Runway: 34R
空中飛行時間: 41分鐘

完成幾日中部自駕遊之後,26號晚上已經折返機場住
NGO機場主要有三間酒店,相信都係因為呢個機場特別多早機出發啦
我既航班其實係下午將近三點,不過因為朋友會乘坐27號國泰早機返港
所以就陪佢住埋機場酒店啦。
10點要check-out之後,我就先去左check-in,由於我會坐Domestic Flight
所以要去國内綫果邊做check-in。
呢度發生左件小插曲,因爲我會經東京去台灣,所以需要做入台證
而我地香港人一般都係網上做然後印張A4紙搞掂
不過日本地勤本小冊子應該仲係寫明需要使用“傳統入台證果本薄仔”
所以一度懷疑我有冇visa入台灣
最終同旁邊幾個地勤人員討論完又打左幾個電話就終於確認呢張A4紙入到台啦。
雖然最終搞左我15分鐘,不過佢態度好好,最後知道我有visa都不停道歉話阻我時間
我反正有的是時間,亦唔介意佢查清楚,始終日本人做野都係好謹慎。

最後寄走件行李攞到兩程既BOARDING PASS
我就走左上去個展望台啦
果日朝早落雨,所以隨便影下相同睇下飛機啦
隨意post幾張國際航班啦
因為其他大部分都係國内綫航班,主要都係737

我發覺其實影起飛降落又唔係真係想象中咁好
反而taxi緊既飛機就真係相當近同角度靚

然後入返去食個飯(真係多選擇),買下野(呢個機場真係好好買!.. 破費了.........)
同CTS機場一樣咁正,多精品店,唔係一味名牌店。
好快HEA到剩返一個鐘,就決定入去啦
5分鐘内就檢查完行李,已經air-side了。
轉右已經係貴賓室
呢個國内綫貴賓室係共用既
如果買JAL Domestic Class J 其實就冇Lounge用
不過有國際綫商務艙機票就可以使用

裏面好簡單,有簡單飲品及果仁
隨意飲左兩杯啤酒(一定有啤酒機啦...)就差唔多登機啦

BOARDING PASS

我大約35分起身行去閘口
去到閘口時候見到已經冇乜人
上到機發覺我原來都算遲

呢班機係所謂既"JAL SKY NEXT flight"
即係部機裏面d座椅有翻新過
而且重點係有WIFI

Class J 座位乘坐感OK
用作短途機都算超班
Leg room 足夠
望落好似同Scoot 787 商務艙隻款差唔多?

TAXI時候見到AN-124

一起飛就大角度轉左

可以望返成個機場島
廣播話呢程機無法提供飲品,因爲會一直遇到氣流
所以最終只有提供糖果比乘客
但係其實NGO-NRT得40分鐘左右飛行時間
真係serve drinks的話都咪話唔攞命

有免費15分鐘WIFI
冇理由唔用掛

速度頗快,UPLOAD相都OK

全程機都真係氣流不斷
越飛近成田,天色就越暗

安全抵達,預計之内係OUTER BAY落機
但係預計之外既係一架737居然安排左3架巴士接載乘客
而且原來巴士有咁多位坐(小弟好多年冇去過成田了...)
所以Class J乘客落機先就一定有位坐

整體而言,非常鐘意NGO機場
日航Class J 座椅頗舒適,如果只係加¥1000的話,非常值(NGO-NRT呢d超短途就..考慮下先啦)
我印象中睇過下JAL國内綫就算比錢用WIFI都唔貴,價錢好親民,如果飛HND-CTS有需要或者可以考慮買
日航就算短途機,空姐都相當好態度。

TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
neosan 發表於 2017-1-10 00:37 | 顯示全部樓層
師兄你係直接買J定係買 10800嗰張機票加錢上J?同埋你有無儲FFP?好想知JAL domestic J 係點計。
THX
 樓主| 老豆 發表於 2017-1-10 10:41 | 顯示全部樓層
neosan 發表於 2017-1-10 00:37
師兄你係直接買J定係買 10800嗰張機票加錢上J?同埋你有無儲FFP?好想知JAL domestic J 係點計。
THX
...

我係買台灣來回名古屋既商務艙機票,所以如果中間有乘坐到國内綫,佢係自動會將國内果程變成Class J。
我儲左入AM/MPC,Class J 係x100% 咁計,呢程機好似有200幾miles,MPC有5個會籍積分。
TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
neosan 發表於 2017-1-10 18:57 | 顯示全部樓層

老豆 發表於 2017-1-10 10:41
我係買台灣來回名古屋既商務艙機票,所以如果中間有乘坐到國内綫,佢係自動會將國内果程變成Class J。
我 ...

即係只係當Y CLASS?

ps: 知唔知香港邊度可以買台北出發既機票? 除左online
 樓主| 老豆 發表於 2017-1-10 19:30 | 顯示全部樓層
neosan 發表於 2017-1-10 18:57
即係只係當Y CLASS?

ps: 知唔知香港邊度可以買台北出發既機票? 除左online

唔係好明你意思
如果冇連住國際綫機票,JAL Domestic Class J 你可以當 Y+
基本上得張凳唔同左,冇額外行李Quota, Lounge用, 優先Check-in/登機/行李等等

我唔知你除左online係咩意思... 你係咪想話譬如親自上日航香港辦事處到出票果隻?
或者透過其他本地旅行社出票計唔計?
neosan 發表於 2017-1-11 00:25 | 顯示全部樓層
老豆 發表於 2017-1-10 19:30
唔係好明你意思
如果冇連住國際綫機票,JAL Domestic Class J 你可以當 Y+
基本上得張凳唔同左,冇額外行 ...

你呢張所謂"J" class既機票,計miles都只係計Y既級別,唔係J既級別

我係想問邊度可以買台北出發既機票

樓主| 老豆 發表於 2017-1-11 09:58 | 顯示全部樓層

neosan 發表於 2017-1-11 00:25
你呢張所謂"J" class既機票,計miles都只係計Y既級別,唔係J既級別

我係想問邊度可以買台北出發既機票

你可參考返呢度
https://www.asiamiles.com/am/zh/ ... M1000000ad21c39RCRD
JAL Domestic Class J 儲100%,只有First係儲150%

台北出發機票... 上網咪買到......
航空公司網站又得,透過其他旅行社又得,不過通常都用臺幣結算。
neosan 發表於 2017-1-11 16:51 | 顯示全部樓層
老豆 發表於 2017-1-11 09:58
你可參考返呢度
https://www.asiamiles.com/am/zh/earn/airlines/detail?refID=b836e38c54bfa110VgnVCM10 ...

上網買唔到我想要既組合,我想要長layover in HK (10 hours)