hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [真.成功爭取] 九巴將於1月14日新增屯轉南行第三程轉乘 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [真.成功爭取] 九巴將於1月14日新增屯轉南行第三程轉乘

gu9434@24 發表於 2017-1-9 22:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言:去年本人曾經南行 66M>259D>5M
5M沒BBI 收足我正價($3.8)
而當時官網係咁寫
屯門往來港島 / 九龍市區 / 北大嶼山可享有第二次轉乘優惠 。
轉乘同一路線或組別路線巴士不能享有優惠

打上Hotline話沒得回水
結果一把火之下 寫封信去tcu 投訴
舊年年尾收到信..話老九考慮緊設立屯轉南行三程bbi同有水回

好啦..今日試多次南行(66x>258d>5m)
結果5m都係收左我全價

到底係老九沒加 還是運吉沒做野??
(PS: 聽日試埋轉259D)

11/1更新:今日有職員打電話 證實左會於1月14日新增相關BBI

tcu 回信

tcu 回信
YY487 發表於 2017-1-9 22:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GK3258 發表於 2017-1-9 22:27 | 顯示全部樓層
留意番係已向該署申請,無話等於已實行。
橫看香港巴膠
rusf101001 發表於 2017-1-9 22:37 | 顯示全部樓層

九巴個個轉車站標準都唔同

好心佢當轉車站轉左車都當一程車未得lo

936收皮935全日
FY5856 發表於 2017-1-10 00:18 | 顯示全部樓層
唔係喎
我之前試過 58M > 259D > 23M 係有嫁喎
會唔會係 5M 既問題?

因為轉 14B 23M 等舊底做開既 BBI,區內線個程係冇限方向既
而 5M 係 2015 年 12 月 19 日先新加既 BBI,佢地加既時候有限方向既
會唔會你上 5M 既時候,個八達通機係九龍灣鐵路站方向?
如是者冇 BBI 先正常喎
toyl 發表於 2017-1-10 01:20 | 顯示全部樓層
我都中過一次招,又係67M>258D>5M,九龍灣站上車。
同樣地打去九巴,同樣話係無第三次轉。

明明屯門公路轉車站出巿區容許第三程轉乘之後5M先開線,set呢個轉乘果位人兄睇嚟係無視咗呢個大規則而搞到咁。

唔該大家搭一次都投訴一次,每一次投訴都要攞返屯門公路轉車站轉乘果段字同佢再討論
deep3@italk 發表於 2017-1-10 01:42 | 顯示全部樓層

本來74A 可以係牛頭角轉98A, 但縮去啟業後, 74A 去唔到牛頭角, 變左要 74A > 74X > 98A, 第三程都係冇轉乘優惠, 以前有人提出過呢個問題, 但最後都係不了了之.

個幾月前試過98A > 74A, 牛頭角落車行去啟業轉, 竟然仲有轉乘優惠, 好感動
拾顓豭 發表於 2017-1-10 16:08 | 顯示全部樓層
現時實行嘅屯轉第三程轉乘係 5M, 荃葵青綫除外
已經不只幾個客講過呢回事, 運吉的確已開 file 處理, 但呢樣唔係緊急個案囉
 樓主| gu9434@24 發表於 2017-1-11 22:32 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-1-9 22:22
有冇考慮揾海關?

海關話唔關佢事 (例牌)
 樓主| gu9434@24 發表於 2017-1-11 22:34 | 顯示全部樓層

FY5856 發表於 2017-1-10 00:18
唔係喎
我之前試過 58M > 259D > 23M 係有嫁喎
會唔會係 5M 既問題?

這層已經問過
話係屯轉開始後先設立既路線唔包..三次轉乘
23M係舊線所以照有