hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組港島 2X/99/720/722
開啟左側

建議重組港島 2X/99/720/722

asv2 發表於 2017-1-13 14:36 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-1-13 13:23
如果係你的方案,我諗到第一個問題係鰂魚涌無車出中上環。
雖然可以加 720 721 722 免費互轉,但如果回程 ...

其實今朝啱啱返工,咖啡未上腦寫唔晒

720 同 722 既問題就係兩條線各自都唔夠做
攪到夾硬兜呢兜路又金鐘又金星
兩架不論東西行都係時間差唔多無得快變成四不像
788 可以養到城巴咁肥肥白白就係因為夠快夠直接
無理由做營運商 720 722 連 12/15 都好似蝕錢咁完全無心機做
做乘客只要你唔保鐵就 2 720 722 甚至電車都好似無分別

不過你啱,722 朝早果班離島轉船客我真係諗漏左
如果咁大改動,我既折衷辦法會係 720P 加一車改入碼頭
OIE,康和,濠豐打和,
林肯多盛小輸,德宏本來就地鐵啦
另加 2 號提速

我既大方向係想長遠得返一快一慢入中環
如果大坑可以雞走 2 號仔
$5.2 做返筲西鰂北,灣北中上環
會好過 $4.1 而家做到無晒心機

耀東灣仔特快,而家既 77/99 短打免費轉 2X
其實都好滿足到乘客需要
你見每日 2X 西灣河站/太康街轉車客就知
只要上落山唔好再奄走 D 車就得
再提升的話只會係臀部靈魂既計算
例如 77 或 99 是但一架攪特快
迫一班懶轉車既人 $7 出銅鑼灣

Ravenclaw 發表於 2017-1-14 00:02 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2017-1-13 03:45
其實如果想陰 720/722 的話
點解唔擺去 Four Seasons 呢類死位 ge

香港島我會視乎港鐵站既爆滿程度去決定果條線應唔應該做...

金鐘下繁有同港鐵平衝既巴士服務去分流客,ok,但中上環?no...

更加唔好講非繁,不論有冇客...

一去到香港島,我立場企系港鐵果邊...
HW8373 發表於 2017-1-14 19:40 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-1-12 12:20
其實 722 因為本身已經較疏,我暫時只係建議減兩部,但拉直條線後班次應該唔會有明顯分別

同埋到時 722  ...

722 改走線係好過唔改
但減車應該好難

最衰灣仔警察總站後就黎到金鐘有條停車場支路
個度個巴士彎唔知點解唔俾用黎做巴士站
如果個度加到站係可以 cut 返出去上橋唔使入電車路

回程即係類似 780 咁行
做多個上環做少個金鐘同駱克道
慳到既時間應該仍然未夠減到車

而家日間 722 東行都好唔穩定成日前後腳

回程返東區快左係好
但快左慳到既資源未必頂到 720 722 東行收入減少

個觀感問題要時間消化
諗下條告士打道灣仔對出日日東行有車龍
搭 720 722 西行望見咁既車龍回程有 2 號又唔趕時間就真係 2 號算

有時東區趕著出去都會諗 722
塞極有個限度
但如果人在中環想趕著返東區真係好少諗著等 722
就算唔使行駱克道都重有灣仔碼頭兜黎兜去同埋演藝對出條車龍

而中上環如果真係咁想要架快車返東區
班人應該都係東區人為主或者轉車去東區返工
可能會係薄扶林或者西隧線想轉車既人想要部咁既車
而呢班人通常都係日間較多
拎 18x 既車去做起碼條街少條廢線

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
 樓主| S3BL100 發表於 2017-1-14 23:44 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2017-1-13 14:36
其實今朝啱啱返工,咖啡未上腦寫唔晒

720 同 722 既問題就係兩條線各自都唔夠做

你提到 788,其實我會覺得 720 722 點改都無可能去到 788 個 level。
重點係 788 近乎獨巿,小西灣人口夠多而又未有地鐵,而且唔少人會搭 788 再轉車去新界或西區/薄扶林,所以全日都夠客支持到頻密班次

不過咁唔代表 720 722 唔應該改快,至少改快左再拆條線做軒尼詩道,對於吸引中上環灣仔客回流都有幫助

長遠一快一慢就好難,720 722 東區的覆蓋範圍,好難用一條線做晒

而我傾向認為,耀東角度,77+721P 係好過 77+99,
兩條一齊做區內流水+接駁的前提下,一條做灣仔金鐘特快會好過兩條齊齊入南區。
就算係 77 99 其中一條改快都係咁話,尤其是西灣河/耀東果頭,特快線去灣仔,對比起流水線的優勢,會大過特快線去銅鑼灣

而且,與其拎 99 15 部車去做銅鑼灣東區特快,但灣仔快唔起,
不如我拎 7-8 部做灣仔特快,99 拉去藍灣半島做 X8X 同柴小往返南區,仲好,做到更多野
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2017-1-14 23:51 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2017-1-14 00:02
香港島我會視乎港鐵站既爆滿程度去決定果條線應唔應該做...

金鐘下繁有同港鐵平衝既巴士服務去分流客,o ...

今次我就唔係好認同你啦

因為就算有地鐵直接競爭都好,巴士只要做多一個客就係一個客,就多左一種客源。
只要唔好做完之後倒蝕,用同樣資源,做多幾類客,食到更多數目乘客,會好過只係食到你口中值得做的客源

就算你唔做中上環返東區,堆車都好難擺去第二度帶來更多收入,灣仔軒尼詩道又已經做左

況且地區應該好難接受到無車去中上環,即係點都要做,咁倒不如諗下點樣令服務吸引到最多人

所以我今次個方案就係希望同時吸到中上環同灣仔金鐘客;做到的話,總好過而家中上環嫌慢、灣仔又只係刷邊,
亦好過只專心做金鐘灣仔,但就倒左中上環

樓主| S3BL100 發表於 2017-1-14 23:57 | 顯示全部樓層
HW8373 發表於 2017-1-14 19:40
722 改走線係好過唔改
但減車應該好難

其實 722 西行飛金鐘、改行干諾道中,東行改入上環、唔塞交易廣場、唔入金鐘灣仔後,
東行班次應該可以更穩定,行車時間減少

而且少左灣仔金鐘,客量會有下降,有空間減到基本班次 15 分一班,已經可以減車

不過如果論收入減少,應該係成組線去睇,而唔係只係計 720 722 兩條

就算淨係計 720 722,對中上環吸引力增加,係咪真係會跌好多收入,收入減少會唔會同成本相抵銷,亦係未知之數,
但拆左 721 721P 出來,吸多左灣仔客,就一定

況且到時 722 東行會明顯快過 2 號仔,又可以將一堆 $4.1 變 $6.5

所以最後如果成組線去睇,客量同收入都會增加

而其實 99 放出來的資源,已經可以做齊幾樣野的時候,
我覺得未必有需要打 18X 主意,18X 真係好似我早幾個月既建議,換 930 分支全日去筲箕灣仲好

kmb71k 發表於 2017-1-15 00:55 | 顯示全部樓層

樓上,722平日非繁客量屬中下,你將722減到15分鐘一班,已經足夠趕客去搭2號,到時722客量衹會更慘淡
以上回應,是否可行?是否合適?
brianso198 發表於 2017-1-15 01:25 | 顯示全部樓層
722朝早有11部車做其實好大程度上因為有幾部外來柯打,
下繁條線其實係得六部定七部車做...

kay 發表於 2017-1-15 09:05 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-1-15 00:55
樓上,722平日非繁客量屬中下,你將722減到15分鐘一班,已經足夠趕客去搭2號,到時722客量衹會更慘淡
...

722下繁開15分,疏過非繁,又點計?

如果非繁開15分,換下繁開12分,我覺得可以考慮

不過新創建好搞笑

2/722平日中段班次,係密過下繁

即係連新創建都覺得,非繁cut得太多線
所以要開返密D

下繁度度都要車,咪有得你死
世界很簡單 人類很複雜
HW8373 發表於 2017-1-17 16:10 | 顯示全部樓層

況且到時 722 東行會明顯快過 2 號仔,又可以將一堆 $4.1 變 $6.5

所以最後如果成組線去睇,客量同收入都會增加

而其實 99 放出來的資源,已經可以做齊幾樣野的時候,
我覺得未必有需要打 18X 主意,18X 真係好似我早幾個月既建議,換 930 分支全日去筲箕灣仲好

722 而家繁時甚至非繁時都同 2 號前後腳
改左就都應該可以快過 2 號既
但客量可能要儲下

呢兩年經常搭 722 西行去中環街市、總站或者碼頭或者交廣搭 2 號東行
港澳碼頭去則魚涌需求唔大唔細
但懶行又唔想俾 $8.2 地鐵先焗搭 2 號
反而去維園至北角就大把車揀
722 如果可以港澳碼頭開其實就最好
搭 2 號真係浪費時間
平時 2 720 788 前後腳由信德出
2 號去碼頭執十幾個之後等緊轉入交廣
通常已經見 720 788 執左幾十個等緊轉去怡和大廈

中環碼頭平時唔覺太多人等 722
特別係而家 2 722 中環碼頭唔同站
除左離島出黎返工
否則搭得船都唔趕時間又點會走去總站入面搭 722
(更大可能係無咩人知新巴 722 d 安排,新巴當正大家熟客咁成日亂改)
最後搭晒 2 號
交易廣場就明顯搭 722 多過 2

其實港島北岸東行最大問題係填海填咁遠
用巴士由中環碼頭做到電車路再由灣仔出返海皮用既時間愈黎愈多
一向返屋企既東行方向大家未必咁介意慢
但係塞燈塞到而家 722 東行日日拖卡或者脫班都唔係辦法

諗真 d 東行要咁快既人除左離島出黎返工客其次就應該係薄扶林或者西隧線出黎
所以我先諗起 18x 既車幫手做
你提過 18x 既車用黎做 930c
我純粹以則魚涌角度睇
東區 <-> 西隧去荃灣線沿線
需求都的確有
搞好個收費
例如雙向分段、即日轉乘、免費轉乘順路既新城路線
其實都可以幫輕下東廊線東行唔使兜得咁唔順路

例如反正西隧出黎直去都去到中環碼頭、灣仔北
用龍和道已經直通到呢兩度
反正西隧開出黎本身部車已經有一定客量
停兩個碼頭或者海皮幾個站唔會拖慢得去邊
好過東廊線東行為左回本就兜出兜入浪費時間

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760