hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴6F,30X調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴6F,30X調整班次

kl4903 發表於 2017-1-11 11:23 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2017-1-11 09:31
話時話,同日改班次嘅15、17、18、26都出左通告,點解樓主講呢兩條仲未出?

...

奇怪 剛剛查ETA 開左九巴app
發現15 17 18 26 既減班通告被抽起
之後再開網頁版睇..... 都係唔見有通告 ...
明明半夜個陣係見到有....
莫非4線減班有變卦 ?!
永 遠 懷 念 邪 車 子 JE 1812 ‧‧‧
GK3258 發表於 2017-1-11 11:29 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-10 14:33
冇人搭既開15
多人搭既開25
多謝老九

依家越黎越似未來條15分嘅都會死。
正如之前版友提及,睇黎老九係未諗掂堆quota點搞先hold住,基本上依家堆客量數字隨時都殺得線,唔急住依家殺。
反而6F就真係仍需努力喇,依家成績似乎未能直接殺線,所以要繼續陰乾先得。
橫看香港巴膠
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-11 12:07 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-1-11 11:29
依家越黎越似未來條15分嘅都會死。
正如之前版友提及,睇黎老九係未諗掂堆quota點搞先hold住,基本上依家 ...

而家6F/30X減班都接近每個鐘放左兩班車QUOTA
但又唔見有其他線補上

至於唔急住殺係好事定唔好事呢
又要HOLD住D雙層車(仲有單層加班車不斷走)
錢又繼續燒(啦回程有冇八折/九折都同我地有關)
油又繼續燒(環保些少啦好冇)
有需求既線繼續上唔到車(大把啦數唔晒)

就算講到要好長遠既策略
6F都做到啦
更唔好講而家起都未起完
留住全日30都好過而家咁

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GK3258 發表於 2017-1-11 13:11 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-11 12:07
而家6F/30X減班都接近每個鐘放左兩班車QUOTA
但又唔見有其他線補上

又唔見得堆quota係消失,始終RPP咁多加車大計未實行過。
至於212,如果一早話Cut咁6F又未必可以減得咁狠。
不過你放心喎呢間公司近期作風係佢想做大嘅線就不斷加車,我就唔擔心呢邊啲車會消失。反而對面海,南港島線堆車就真係人間蒸發喇。
橫看香港巴膠
 樓主| FBI2 發表於 2017-1-11 13:28 | 顯示全部樓層
6F新時間表已出,一至五20-30,六20-25,假日25-30

另外,8會於同日起減班,一至五15-25,六日20-25
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-11 13:39 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-1-11 13:11
又唔見得堆quota係消失,始終RPP咁多加車大計未實行過。
至於212,如果一早話Cut咁6F又未必可以減得咁狠 ...

我想講既係Quota論其實已經有些少過時
旺區線想加班既就算旺區線冇線減班都加到

調返轉應該俾人減得狠既先後次序
應該係212而唔係6F

GK3258 發表於 2017-1-11 14:04 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-11 13:39
我想講既係Quota論其實已經有些少過時
旺區線想加班既就算旺區線冇線減班都加到

212嚴格黎講未有減車,而相信佢依家咁搞目的都係拖多幾個月再殺線,到時先算真正減車。
既然係咁,先後次序依家比人感覺就係先6F後212,除非佢到頭黎唔殺212我諗就真係全世界大跌眼鏡。
至於quota論,其實目的都係控制用車,運吉鍾意加就加,之但係好好理用又可以利用黎殺減堆廢線,所以睇你點用。
橫看香港巴膠
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-11 14:17 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-1-11 14:04
212嚴格黎講未有減車,而相信佢依家咁搞目的都係拖多幾個月再殺線,到時先算真正減車。
既然係咁,先後次 ...

咁問題又出現
點解212要拖住唔殺甚或連車都唔使減?
唔睇6F唔睇30X
單睇212自己既客量低得可憐
一早上得路/大減班

如果真係為左插定旗以免新橙開到條701A既
都可以減住班先慢慢等
最近既應該係匯璽都要2018年中入伙(有錯請指)
仲要唔一定要212處理

AVD1 發表於 2017-1-11 15:45 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-1-11 03:18
我諗到,真係諗到

前日靈感一觸,如果唔介意繁時20分鐘班(兩線聯合10分鐘),非繁30分鐘班(兩線聯合15分鐘) ...

你而家呢個方向之前大把人提過,可行性唔係冇而係九巴肯唔肯做,
不過其實根本兩線就完全冇聯合可言,因為兩線個服務區域係完全唔同 - 去太子以北同埋去旺角以南根本都係坐緊兩條線。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
peterkwan 發表於 2017-1-11 17:29 | 顯示全部樓層

反而奇怪點解 8A, 12A 呢 D 線又唔洗減, 8A 直頭同仲差過 212, 8P 下繁亦少了至少三分一
尖碼轉車客, 12A 亦少了不少黃埔客,  難道非減排線時辰未到未郁住?