hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 99車長操12米車
開啟左側

99車長操12米車

skm213 發表於 2017-1-13 11:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

繼早前安排299X線進行12米車型操車,九巴將安排99線車長進行12米車型操車,以便假日更有效疏散乘客。

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

hadboy5 發表於 2017-1-13 12:54 | 顯示全部樓層
愚問,西沙路可以容許十二米巴士行車嗎?
CRH5 發表於 2017-1-13 13:30 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2017-1-13 12:54
愚問,西沙路可以容許十二米巴士行車嗎?

而家 299X 都有用 12m 車
KS7360 發表於 2017-1-13 13:59 | 顯示全部樓層

幾時到94 ,96r 呢!?
大埔中心 74x   觀塘碼頭
27131118 發表於 2017-1-13 14:45 | 顯示全部樓層
KS7360 發表於 2017-1-13 13:59
幾時到94 ,96r 呢!?

黃石碼頭總站條件唔允許
AVW28 發表於 2017-1-13 14:52 | 顯示全部樓層
唔知仲會唔會試埋99R?
LL3850
kks 發表於 2017-1-13 15:00 | 顯示全部樓層

27131118 發表於 2017-1-13 14:45
黃石碼頭總站條件唔允許

其實我覺得未至於條件唔容許,只係睇下九巴有幾大膽
本身而家星期日同時有 94 96R 泊黃石時
每次 96R 夠鐘開車但前面泊左架 94 未開得時,唔理你派咩車就算ADS都一樣要倒車先可以離開總站
同埋道理,每次 94 埋總站但本身 96R 泊位有架巴士等開時,94巴士要爬過 96R 架車先可以埋總站而唔可以沿住總站迴旋處貼到最埋咁埋站,開車時亦一樣無論咩車型都要倒車
在假日熱鬧既黃石總站其實不存在「短車可以一手軑走但十二米車要倒車先走得」既問題
只係 9.9M 10.6M 米倒車會靈活少少咁解

同埋睇返 94 既實際營運
條線間唔中都要拉 92 99 299x 既車去幫手
批 12 米相信係遲早既事
但個人估計可能會只限假日臨時拉車用 12 米, 普通掛牌車同埋編訂行全日既加班車盡量唔用大車咁

CRH5 發表於 2017-1-13 15:18 | 顯示全部樓層
kks 發表於 2017-1-13 15:00
其實我覺得未至於條件唔容許,只係睇下九巴有幾大膽
本身而家星期日同時有 94 96R 泊黃石時
每次 96R 夠鐘 ...

其實城記 698R 取消前都有用大8行
bennyho1004 發表於 2017-1-13 17:43 | 顯示全部樓層
遲早批ATR/ATE會過哂俾西貢線,九巴根本而家恨不得全部線都用12米

PC2625 發表於 2017-1-13 21:47 | 顯示全部樓層

城巴 698R 都是用 12 米都普, 91 可能難啲, 92, 94, 96R, 99, 可否搏搏用 12.8 米嗎?