hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門區議會會議:九巴研究960, 961其中一條延長至銅鑼灣 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯門區議會會議:九巴研究960, 961其中一條延長至銅鑼灣

andrewyl 發表於 2017-1-14 01:50 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-1-13 21:09
968客量唔好?非繁都有時要企人啦

我每日食晏係灣仔都會經過檀島 ,
有時都會撞正 968 @12.8 米 埋站 。
眼見架車上層就略略見到未坐滿左邊窗口位,
下層都係坐咗幾個 ,斷估去到尾站都係坐滿。
但未致於企人 。

exspeed 發表於 2017-1-14 09:19 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2017-1-13 15:54
另外繁忙時間,西隧往中區巴士,乘客大部分都在上環轉鐵,有無需要去銅鑼灣都值得相確.

夜晚及假日,960 係灣仔總站返屯門既客,好多係來自 2A,2X,8,8P既轉車客

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
053h4 發表於 2017-1-14 09:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
andrewyl 發表於 2017-1-14 10:17 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-1-14 09:32
你唔係要一架皇后街尾站的車,灣仔就坐滿掛?

繁時968灣仔都係坐左3成到4成

咁 你 話 非 繁 滿 到 要 企 人 嘛 .
我 見 架 車 去 到 灣 仔 都 係 得 個 兩 成 人 都 無 ,
就 算 多 人 架 車 到 西 隧 上 公 路 ,
都 相 信 不 至 如 話 滿 到 要 企 人 .
除 非 個 日 有 非 常 特 別 事 情 發 生 .

053h4 發表於 2017-1-14 10:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kokchun 發表於 2017-1-14 10:35 | 顯示全部樓層
中午開始 968 返元朗西隧前坐滿根本唔奇

同一時間咪得條 960 有得比較下
其他 96_ 大把窗口位任揀架喎

Timothy 2B
andrewyl 發表於 2017-1-14 10:51 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-1-14 10:23
我話有時,唔係班班wor

大家西隧線,968非繁過中環都經常最少都6-7成客

你 話 係 唔 係 每 班 都 有 6 - 7 成 客 先 ?
唔 係 班 班 , 咁 即 係 無 乜 參 考 價 值 囉 .
非 繁 班 班 都 爆 既 , 咁 需 求 量 先 係 好 大 .

真 係 要 拉 967 去 洪 水 橋 ,
咁 駛 唔 駛 加 車 ? 唔 加 車 即 係 玩 拉 疏 ?
而 家 非 繁 20 分 鐘 一 班 , 玩 延 長 唔 加 車 ,
即 係 拉 疏 到 ( 30 分 鐘 ? )一 班 ? 同 埋 駛 唔 駛 加 車 費 先 ?
車 又 唔 加 , 居 民 受 罪 , 車 費 又 唔 加 , 老 城 受 罪 .

咁 老 九 呢 ?
968 又 收 貴 人 , 咁 即 係 好 多 資 源 去 加 車 ,
咁 搵 968 找 數 好 過 啦 .

其 實 要 老 九 肯 比 番 968 轉 960 / 961 返 屯 門 , 收 番 屯 門 價 已 經 解 決 .
老 九 又 唔 係 做 唔 到 . 係 老 九 要 偷 雞 插 多 支 旗 者 . 借 D 意 話 好 有 誠 意 去 諗 .
平 時 又 唔 見 佢 咁 積 極 .

hadboy5 發表於 2017-1-14 13:11 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2017-1-13 18:09
用 非 繁 去 衡 量 既 話 ,
968 都 唔 係 話 好 得 去 邊 .
咁 點 解 唔 叫 968 去 洪 水 橋 呢 ?

用非繁忙時間衡量的話,967係接近最差的一條喎,你睇下邊條大西北隧巴開得最疏兼無客,咁點解唔叫967去洪水橋而叫968去洪水橋呢?而且洪水橋去天恩一條大直路,點樣搞亂班次法,而家968總站有時都上到企,拉去洪水橋係咪想元朗人上唔到,唔啱咁啦,68X,268X同佢交換呀!
HR1377 發表於 2017-1-14 15:56 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2017-1-14 10:51
你 話 係 唔 係 每 班 都 有 6 - 7 成 客 先 ?
唔 係 班 班 , 咁 即 係 無 乜 參 考 價 值 囉 .
非 繁  ...

九巴肯延長,但是銅鑼灣冇位做總站和運輸署以屯門已有城巴962系為由否決延長。
ccchhhuuunnn 發表於 2017-1-14 16:28 | 顯示全部樓層

九巴想咗好耐睇佢張960/1<>968轉乘車頭紙擺咁耐都唔係特別多人用但都繼續擺就知

不過站頭唔夠,而且老銅好多站頭都係城記地頭
想郁都郁唔到

趁西南港島線開咗,夾埋區議會半推半逼睇下新城有冇一條半條坑郁到出黎