hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度 北區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度 北區巴士路線計劃

cheungtszfung 發表於 2017-1-13 19:03 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2017-1-13 19:01
$39.9...

373 N373 1.64倍

咁N車係焗搭...
另N373走入去大窩西做咩
KC7800
cheungtszfung 發表於 2017-1-13 19:05 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2017-1-13 19:01
N373去上環經銅記,返去聯和墟唔經
不過我欣賞N373北區走線,照顧哂絕大眾需要:
聯和墟開經皇府山,順欣 ...

應該倒轉去北區入銅鑼灣先合理(跟N182行法)
KC7800
JC8385 發表於 2017-1-13 19:07 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2017-1-13 18:36
E43去到東涌北就收工
屎or nothing尼招真係賤到呢

淨係去到東涌呢個都真係太過份
得果4班都唔想益人去到機場嘅都算啦
你起碼去到因航城先清客都好睇少少呀

定還是飛機橙以為因航城要行入客運大樓唔係好遠?
m_rd08 發表於 2017-1-13 19:09 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2017-1-13 19:07

佢根本就係想博比人ban,然後就無了期咁拖你
KC3555 發表於 2017-1-13 19:09 | 顯示全部樓層
274係太平開,經清河,嘉盛,德信中學,欣安邨,頌安,馬鞍山市中心,錦英苑,利安,烏溪沙站
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
m_rd08 發表於 2017-1-13 19:11 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2017-1-13 18:58
龍運幾時進取到連青衣站嘅客都想食

遲d佢唔會痴到將A43P改經屯公三站去屯赤掛...
cheungtszfung 發表於 2017-1-13 19:14 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2017-1-13 19:09
佢根本就係想博比人ban,然後就無了期咁拖你

跟住大條道理話,我曾經提出過E線建議,係你地唔要之ma
佢條E43連東涌市中心都唔入...
KC7800
3asv6 發表於 2017-1-13 19:21 | 顯示全部樓層

又多條通宵成真,但北區幾時先有全晚非半通宵通宵線出到市區?!
睇翻16年前有篇文,北區通宵出到港島0甘遠當年好
天馬行空.我之前諗緊北區幾時先有通宵出港島,
估唔到0甘快成真.留意N670...

貼翻有個版友當年BDB 16年前一篇文出黎,睇下係
米有日會全部成真

Jess 發表於 2000-11-28 14:42:16

若 果 入 過 我homepage, 應 該 知 道86-90年 的 隧 道 線plan, 當 中 包
括 左stanley講 的101E(619),106E(606),116E,101X(141),106X(118)
至 於 點 解 有D唔 批, 因 為 當 時 並 不 會 批 准 與 地 鐵 重 疊, 故190曾 要 行
機 場 隧 道 和 紅 隧, 好 彩 到 開 之 前 批 左 佢行 東 隧......至 於118則 是
因 為 九 巴 被 批 了118(但 來 回 經 東 廊 至 長 命 斜), 佢覺 得 應 該 等 小 西
灣 總 站 用 得 先 開, 結 果 係 城 巴 開 單 公 司 版 先!
至 於 通 宵 線, 各 巴 士 公 司 曾 提 過 的 如 下有DN字 係 我 加)
N102 筲 箕 灣 - 美 孚
N103 蒲 飛 路 - 竹 園 村
N107 觀 塘(裕 民 坊) - 華 富(中)
N108 寶 馬 山 - 九 龍 城(盛 德 街)
N121 堅 尼 地 城 - 觀 塘(裕 民 坊)
N122 小 西 灣 - 美 孚
N123 蒲 飛 路 - 北 慈 雲 山(好 似 本 來 係 黃 大 仙)
N182 沙 田 第 一 城 - 中 環(港 澳 碼 頭)
N300 大 子 地 鐵 站 - 銅 鑼 灣(循 環 線)
N603 坪 石(中 秀 茂 坪) - 中 環(港 澳 碼 頭)
N606 彩 雲 - 小 西 灣
N619 順 利 - 中 環(港 澳 碼 頭)
N670 上 水 - 中 環(港 澳 碼 頭)
N960 北 角 碼 頭 - 屯 門 碼 頭(成 個 屯 門 行 晒)
N962 龍 門 居 - 銅 鑼 灣(摩 頓 台)
N968 元 朗(西) - 天 后 地 鐵 站
N970 香 港 仔 - 美 孚

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
GU9338 發表於 2017-1-13 19:31 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2017-1-13 19:07

本身無既服務就真係難啲非議佢既 ,
佢根本就唔想有任何一個 GTC 客由 A 倒落 E 度 ,
咁順灘入 GTC 然後焗住開多張 E33P 支票就進退兩難

不過定線就真係睇得出毫無誠意 ,
唔入機場島都跟下 E34P 行法食最多東涌客 , 又唔係喎
出城之後行法簡直係世界級行大運 , 兩個鐘行唔行到一單都成問題
學前面版友講真係分明搏 ban

請用文明來說服我。
GU9338 發表於 2017-1-13 19:36 | 顯示全部樓層

s121424 發表於 2017-1-13 18:50
279X路線
機場價收費
食市民$$

E 線去到最盡都係收 $17 , 但呢條 E 線成本點睇都高過 279X 唔少 ,
就咁睇開多班 279X 點都好過山長水遠開條 E 線出黎收多 $2 (假設無分段)

亂咁定線搏開唔成機會仲大過搶 279X 客
請用文明來說服我。