hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度 北區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度 北區巴士路線計劃

KC3555 發表於 2017-1-14 19:24 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2017-1-14 17:43
當「屯赤連接路」通車之後,E43一定改路!

現時的E43建議應該係做三班客:

唔好咁腦定一定改路。
龍運擺明用呢條路線去填窿(服務盲點)。
遲下又有E32A等路線,更無可能郁你E43入屯赤。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
bestwishes706 發表於 2017-1-14 19:58 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-1-14 12:06
N373一次過做晒大埔粉嶺上水
其實講真好大貪
但如果拆散做,條條唔夠客班次唔會密

N969...
對屯門同洪水橋黎講,好彩前年城巴將半條N969叉左入屯門

剩餘良田大興同安友唔足夠支持開新線

睇佢N373收到咁盡,如果屯門到今日都冇N969,以上地區加埋屯市洪水橋真係夠佢開到條N360,到時分分鐘要捱$39.9天價...

雖然屯門有N962收緊$28.3,但九巴諗埋要轉N260,加埋都差唔多$40,跟等級表收足$39.9都唔出奇...
bestwishes706 發表於 2017-1-14 20:02 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2017-1-14 19:24
唔好咁腦定一定改路。
龍運擺明用呢條路線去填窿(服務盲點)。
遲下又有E32A等路線,更無可能郁你E43入 ...

既然E43唔會做機場客,加上行新路收少一次隧道費,行新路機會真係好大下

而且如果停屯公三站就可以多批屯門客,對龍運黎講都係有賺
kay 發表於 2017-1-14 20:07 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2017-1-14 19:58
N969...

N969改動對城巴而言係增加覆蓋範圍去維持營運
某程度即係話當年開線係唔岩

不過城巴當年咁寵愛大西北,有錢賺玩埋夜晚燒下錢
又狂開分枝,無人阻到佢

之後已經無人夠膽提新N車

但九巴近年反其道而行
某程度唔知係咪因為政策驅使佢開

尤其深宵服務

早個輪先比人炒作話巴士好多區唔做深宵,對個別地區深夜出入居民不公
搞到d人要搭紅van,或者白牌車泥的

如果唔係政策問題,九巴近年唔會開返D N車

反觀港島區N8/N8P/N8X/N72/N90已經覆蓋大部份
又有N118/N121/N122/N170/N171/N680
5B都只係3個鐘真空
世界很簡單 人類很複雜
TuNg''=) 發表於 2017-1-14 21:27 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-1-14 20:07
N969改動對城巴而言係增加覆蓋範圍去維持營運
某程度即係話當年開線係唔岩

地理問題,
九龍新界真係各處山頭, 好難去做哂
唔同港島幾條大路 (不過半山薄扶林都係冇)

同埋似乎真係搵唔到食,
基本上都收唔到貴一賠, 但可以幾肯定少一半客以上..
尤其一至四少左堆夜遊人士,

但係有D位真係出現幾大既真空,
例如新界東西既通宵線-
元朗 <> 上水 接駛新界西北和東北
其實應該搵N73再延長搞?

城隧線 不過呢個勉強有條482, 但去到沙中, 好多沙田地方其實都係要轉的士
唔知呢條線咩客量?

又講其實當年輕鐵專區內, 鐵巴冇提供通宵巴係咪一個問題呢?
尤其元朗去屯門部份地區, 連區外線都覆蓋唔到..
acc1368 發表於 2017-1-15 01:11 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-1-14 12:06
N373一次過做晒大埔粉嶺上水
其實講真好大貪
但如果拆散做,條條唔夠客班次唔會密

如果N373真係一口氣做哂大埔粉嶺上水
咁灣仔銅鑼灣使唔使1.5HR-2HRS先到上水
BTW 如果N373真係落大埔又真係無分段$39.9 咁仲好搶過N307
然後$23大埔分段更多人坐(39.9 V.S 23 差超過70% 點坐呀!)
灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
acc1368 發表於 2017-1-15 01:19 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2017-1-14 19:58
N969...

請善用馬生旗下49S+44系綠頂
灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
kay 發表於 2017-1-15 09:12 | 顯示全部樓層
acc1368 發表於 2017-1-15 01:11
如果N373真係一口氣做哂大埔粉嶺上水
咁灣仔銅鑼灣使唔使1.5HR-2HRS先到上水
BTW 如果N373真係落大埔又真 ...

有車搭已經要感恩

有d區連N巴都無

深井想N962兜埋都無人理啊!

同埋你當307提早左頭班車

依家頭班開0640
出到港島都1個鐘

如果返8點之前既,將來多一個選擇
係價錢會唔會卻步就另一問題
世界很簡單 人類很複雜
CRH5 發表於 2017-1-15 10:46 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2017-1-14 19:19
佢所指嘅大埔係圍頭村到九龍坑嘅一段。
唔好俾佢誤導。
去大埔區議會無N307的話一定會嘈到拆天。

有什麽好吵?
先停大埔再停北區 wor, 有賺添啦

講真其實要一區一條通宵長途綫出市區好難
而家順路兜埋已經係最好
CRH5 發表於 2017-1-15 10:47 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-1-15 09:12
有車搭已經要感恩

有d區連N巴都無

一直都有人爭取將 307 頭車改到 0600 甚至更早