hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員要求296A及296D加停調景嶺
開啟左側

[路線計劃/RPP] 西貢區議員要求296A及296D加停調景嶺

Denso183 發表於 2017-1-14 00:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

西貢區議員向交委會提出296A及296D延長走線的要求:

2017 年 1 月 19 日西貢區議會交通及運輸委員會提出動議「要求九巴落實將 296D 及研究將 296A 巴士線行經調景嶺並加設中途車站」

背景

調景嶺區的巴士路線服務供不應求,其中 296D 線(來往尚德至九龍站)深受居民歡迎,
不少調景嶺居民只好步行至唐明街乘搭該路線往油尖區,而將軍澳南區沿海屋苑日增,需求上升。
另外,調景嶺原有的新巴 796S(來往將軍澳站至牛頭角站)巴士線被改為只於清晨及凌晨各開兩班車,
令不少居民感到不便,故希望296A(來往尚德至牛頭角站)巴士能延伸至調景嶺提供服務。

為更善用現有資源服務及進一步服務調景嶺區居民,我們已在 2012 年 11 月 22 日起多次動議
「要求九巴 296D 行經翠嶺路及景嶺路並加設中途車站」,但政府部門一直未有新進展,
現要求九巴落實將 296D 及研究將 296A 巴士線行經調景嶺並加設中途車站。

動議:動議文件「要求九巴落實將 296D 及研究將 296A 巴士線行經調景嶺並加設中途車站」,
提呈 2017 年 1 月 19 日西貢區議會交通及運輸委員會,並要求運輸署及相關代表出席會議參與討論。

動議: 陳繼偉議員
和議: 方國珊議員 張美雄議員

唔係面皮成呎厚都唔會咁樣提出要求,796S無人搭唔知係邊個造成?
雖則失去先知道珍惜,不過自己當初唔要資源之餘,重要搶人地資源,唔知呢種到底係乜野心態?

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

擴音器 發表於 2017-1-14 00:57 | 顯示全部樓層
「行經調景嶺並加設中途車站」
估計呢樣野對原本尚德嗰班乘客黎講應該係惡夢,原本一出隧道就落車,當兜一兜調景嶺咁就要比多成10分鐘
jackylauman 發表於 2017-1-14 01:04 | 顯示全部樓層
係囉, 明明出隧道就到尚德,又要296d, 296a 兜多十分鐘,咁大個地鐵站係度就搭地鐵啦
GW5878 發表於 2017-1-14 01:22 | 顯示全部樓層

問題係 796S 本身冇轉乘

不過 296A 真係可免則免,就算要開應該都係將藍開左之後先再研究
296D 或者可以諗諗 692P 行法 ( 回程 E22A ),提升成條線載客率又有得加密少少班次,唯一問題就係尚德冇左總站

但要 296D 入調景嶺又要問過新巴,特別係人地已經有條 796P 係度玩野,至少兩繁入到去既機會率微乎其微
3AV53 發表於 2017-1-14 01:28 | 顯示全部樓層
當寶林坑口都係共同一條全日98D而康翠仲要得一日兩班來一班回既98P咁大把時,
將南有兩條全日再加五班來三班回既尖咀線,真係心諗做乜__。

GW5878 發表於 2017-1-14 01:51 | 顯示全部樓層
3AV53 發表於 2017-1-14 01:28
當寶林坑口都係共同一條全日98D而康翠仲要得一日兩班來一班回既98P咁大把時,
將南有兩條全日再加五班來三班 ...

如果你將 796X 咁迂迴既線都計入去既話
咁秀茂坪又的確有 1A 13D 93K 95 98C 213D 同紅小去旺角,對嗎?
Goodest logic

我都唔知點解有咁多條線去旺角做乜__,cut 咁兩三條都仲得。
3AV53 發表於 2017-1-14 02:02 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-1-14 01:51
如果你將 796X 咁迂迴既線都計入去既話
咁秀茂坪又的確有 1A 13D 93K 95 98C 213D 同紅小去旺角,對嗎?
G ...

講緊將南既尖咀線,講乜野秀茂坪既旺角線呢?又想騎劫?
GW5878 發表於 2017-1-14 02:10 | 顯示全部樓層
3AV53 發表於 2017-1-14 02:02
講緊將南既尖咀線,講乜野秀茂坪既旺角線呢?又想騎劫?

邊敢騎劫啊,
不過見到有人覺得山下(尢其將南)既巴士資源可以隨便咁拎走,我睇唔過眼先搵返之前講過既秀茂坪去旺角既例子黎反映佢地既心態囉

296D + 796X 班次加埋都未必夠 98D 咁密,但做緊既九龍地方多過 98D 幾多
唔知D人會點樣搵Argument去支持佢地個「將南是原罪」論?
gn3509 發表於 2017-1-14 02:18 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-1-14 02:10
邊敢騎劫啊,
不過見到有人覺得山下(尢其將南)既巴士資源可以隨便咁拎走,我睇唔過眼先搵返之前講過既秀茂 ...

有人話要拎走咩?唔駛咁快起晒鋼喎
今期流行:690是原罪
3AV53 發表於 2017-1-14 02:21 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-1-14 02:10
邊敢騎劫啊,
不過見到有人覺得山下(尢其將南)既巴士資源可以隨便咁拎走,我睇唔過眼先搵返之前講過既秀茂 ...

我呢啲小薯仔邊有本事去"拎走"將南啲"巴士資源"丫,我又唔係運吉,你想太多了。