hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員要求296A及296D加停調景嶺
開啟左側

[路線計劃/RPP] 西貢區議員要求296A及296D加停調景嶺

3ASV174 發表於 2017-1-15 15:31 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-1-15 15:16
即係又係有地鐵所以唔使搭巴士論。

796X 拉入尖東原意好明顯係阻住九巴拉條 296D 去調景嶺,

796X 本身都係將南議員點名要求拉入尖沙咀,唔關新巴阻唔阻九巴事,況且當時新巴仲已經送多條 796P 俾你。

運輸署本身的確可以完全唔批任何一條線去尖咀,
依家已經叫做批左,條線又係你地自己揀。
如要討論,請先自貼差餉單一次
poohpter 發表於 2017-1-15 20:47 | 顯示全部樓層

RE: 西貢區議員要求296A及296D加停調景嶺

唔係面皮成呎厚都唔會咁樣提出要求,796S無人搭唔知係邊個造成?雖則失去先知道珍惜,不過自己當初唔要資源之餘,重要搶人地資源,唔知呢種到底係乜野心態?

2005年796A/796S合併後每12分鐘一班坐滿人調景嶺成堆客,
2008年減至每15分一班、2011年變20分、2014年縮短兼變30分,
再到今時今日得4班車,唔知又係邊個造成?

最慘係失去尐客都唔知道珍惜,又唔俾人地有資源過來做;
唔知呢種到底又係乜野心態?
善惡到頭終有報;萬般帶不走,眾生皆平等。
GW4866 發表於 2017-1-16 00:40 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-1-15 01:19
況且唔好成日話新巴反對
正如新巴想開 705M,九巴一樣反對到開唔成
呢o的o野有時係你有時係我o者

當年本身應該係要條796X直落尖沙咀,你就縮數拆條短途線(705M)兼搶人流水客,九巴唔反對先奇

條垃圾796P擺明係阻住296D拉落將南既作品黎啦
仲要霸住中港碼頭個站位 開出要兜圈先落得返去尖沙咀,為霸而霸

無咁大個頭笠咁大頂帽

等佢796X轉796P蚊都訓啦,拉296D效率高好多,善用資源

利申:296A拉將南我係唔支持
打開門,行出去,去遠啲!
3ASV174 發表於 2017-1-16 00:50 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-1-16 00:40
當年本身應該係要條796X直落尖沙咀,你就縮數拆條短途線(705M)兼搶人流水客,九巴唔反對先奇

條垃圾796P擺 ...

將軍澳南係自己要求 796X 拉去尖沙咀,796P 只係新巴加送,運輸署唔會批兩條全日線同時由將南去尖咀係意料中事,與其鬧新巴阻九巴,
不如鬧區議員臀部痕癢死都要 796X 延長去尖沙咀,新巴又真係聽你地講,然後你地鬧佢好拉長條線。

真係好莫名奇妙。
s031096 發表於 2017-1-16 00:53 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-1-15 01:19
新巴反唔反對係其次,
最主要係睇有無相近服務。
你已經有個地鐵站,仲批條全日線俾你出尖沙咀已經好唔話 ...

796X係新記自己走去拉入尖東嫁喎
3ASV174 發表於 2017-1-16 01:06 | 顯示全部樓層
s031096 發表於 2017-1-16 00:53
796X係新記自己走去拉入尖東嫁喎

https://issuu.com/raymondhomanki ... ooklet_online_issue

呢位區議員話佢係 2008 年開始爭取,
2011 年前既開會記錄就搵唔返喇,但我肯定 796X 延長一定係區議員提案,因為開始時新巴根本唔肯。

不過呢,當時九巴都一樣唔肯拉 296D,
改口風時新巴已經拉左 796X 去尖沙咀,無得怪人架喎。
GW4866 發表於 2017-1-16 01:08 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-1-16 00:50
將軍澳南係自己要求 796X 拉去尖沙咀,796P 只係新巴加送,運輸署唔會批兩條全日線同時由將南去尖咀係意 ...

當年招標時無記錯796X係要落尖沙咀,所以將南議員爭唔爭取都應該拉去
但你又唔願做,唔係人地爭取296D落將南佢都唔開得一兩班既796P回程塞住人把口兼阻296D發展

同埋我係鬧796P唔係796X
3ASV174 發表於 2017-1-16 01:25 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-1-16 01:08
當年招標時無記錯796X係要落尖沙咀,所以將南議員爭唔爭取都應該拉去
但你又唔願做,唔係人地爭取296D落將 ...

當年招標時 796C 都係收 $9 去荔枝角,咁依家係咪應該拉過去兼加價?

796P 係同 796X 延長時一齊開,當時九巴仍然未有意思拉 296D 走,
不過最重要係,基本上睇唔到任何理由運輸署要批兩條全日線由將南去尖沙咀,
如果覺得招標時 796X 係去尖咀就無論如何都要拉返入去,咁就唔好期望仲會有 296D,如果以 796X 既行車路線去尖咀車程唔吸引,呢個係一早已知既事實,
一個本身規劃既失誤,本來無被實行係正確,居民根本唔會搭既車做咩要求佢為拉長而拉長。

要怪唔係怪新巴拉線阻人發達,
而係九巴自己當年唔入標,見人地個區做起左自己先想叉返隻腳埋去。
GW4866 發表於 2017-1-16 01:27 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-1-16 01:06
https://issuu.com/raymondhomankit/docs/homankit_booklet_online_issue

呢位區議員話佢係 2008 年開始 ...

796X只係去到尖東,同296D服務範圍唔同
唔存在話後唔後悔

796P就唔同,回程完全重疊,去程亦都有重疊
擺明想食埋人地果份
3ASV174 發表於 2017-1-16 01:32 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-1-16 01:27
796X只係去到尖東,同296D服務範圍唔同
唔存在話後唔後悔

入左尖沙咀,運輸署就唔會理你係尖東尖西,
正如除左爭取要巴士線經自己門口既時候,無人會覺得將軍澳站唔係服務緊尚德。講真就算 796P 唔開,都唔見得運輸署會批 296D 去調景嶺。

除左將軍澳南之外,
其實我真係未見過有第二區係會o係有直車去尖東 / 尖西既時候,再爭取多一條全日新線去埋另一邊。