hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 討論 KTL TKL 合併可行性
開啟左側

討論 KTL TKL 合併可行性

ArnoldC 發表於 2017-1-16 22:59 | 顯示全部樓層

講親呢類「三角運轉」,都要考慮幾個問題:
一、三個方向乘客量相差幾遠?會唔會一半班次載空氣、一半班次沙甸魚?
二、實際節省嘅時間有幾多?抵唔抵銷到等多一班車嘅時間?
三、會唔會影響最高班次?(而家肯定會,因為東隧北面交叉位係平面相交。)
hokachung 發表於 2017-1-17 00:24 | 顯示全部樓層
ArnoldC 發表於 2017-1-16 22:59
講親呢類「三角運轉」,都要考慮幾個問題:
一、三個方向乘客量相差幾遠?會唔會一半班次載空氣、一半班次 ...

以我理解,樓主提出嘅並唔係「三角運轉」,
而係一條西面兩個總站(何文田/黃埔)、東面三個總站(北角/寶琳/康城)嘅觀塘綫,
即係油塘、將軍澳各站係無過海班次,藍田站成為油塘、將軍澳各站嘅過海轉乘站
所以最大問題係藍田站容唔容納到呢批轉乘人流
ArnoldC 發表於 2017-1-17 02:33 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-1-17 00:24
以我理解,樓主提出嘅並唔係「三角運轉」,
而係一條西面兩個總站(何文田/黃埔)、東面三個總站(北角 ...

多謝指正!

不過,(二)、(三)繼續成立。
而且,唔係「三角運轉」嘅話,根本應付唔到過海以至出入將軍澳嘅客流。根據立法會文件,觀塘線最密只可以每126秒一班車,少過港島線嘅112秒,亦遠遠少過信號系統上限105秒。就算換左信號系統,可能都係115秒左右一班。而家將軍澳線大約每133秒一班,載客率已經係96%(每平方米四人)。如果每230秒一班入將軍澳、每230秒一班過海,後果將會係‧‧‧‧‧‧

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
cobalt174 + 1 + 10 終於有人明白真正原因

查看全部評分

LAK2 發表於 2017-1-18 22:58 | 顯示全部樓層

我仲以為係老掉牙的討論, 點知驚為天人

係都觀塘線諗計延長至康城, 取消將軍澳線開叉走法啦
(或者倒番轉觀塘線去寶琳; 將軍澳線去康城我都唔介意)
hokachung 發表於 2017-1-19 01:20 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2017-1-18 22:58
我仲以為係老掉牙的討論, 點知驚為天人

係都觀塘線諗計延長至康城, 取消將軍澳線開叉走法啦

既然係老掉牙嘅問題,咁我都畀個老掉牙嘅答案你
http://www.legco.gov.hk/yr08-09/ ... 424cb1-2364-1-c.pdf
GW5878 發表於 2017-1-19 02:04 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-1-19 01:20
既然係老掉牙嘅問題,咁我都畀個老掉牙嘅答案你
http://www.legco.gov.hk/yr08-09/chinese/panels/tp/p ...

港鐵打成篇垃圾做乜丫

不如幫港鐵做個總結:我唔想起。
有乜理由金鐘四台變八台就做到,區區幾支樁柱就投降。
而家再睇返第 14 段真係得啖笑,日日最繁忙時段,坑口二台都要溜後,咁可以幫成條紫線 Upgrade 未?

而且我諗到個方案,係將調景嶺站上層月台改為北面北角方向南面黃埔方向,
咁樣,原有將軍澳—調景嶺隧道內只需於切面圖D位置將紫線同綠線連埋,咁樣紫線下行車離開將軍澳站即可入到現時綠線路軌入現時二台。
因為新方案,綠線用南面月台,一離開調景嶺站即可入寶邑路,咁樣係馬路再興建車站簡直易如反掌
唯一要再調較就係油塘—調景嶺交流段,但相信段路軌咁長加上成個山頭冇發展,要改果度路軌一定唔難。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +6 收起 理由
mckhgc + 1 + 6 精闢見解
LAK2 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

cobalt174 發表於 2017-1-20 01:14 | 顯示全部樓層

ArnoldC 發表於 2017-1-17 02:33
多謝指正!

不過,(二)、(三)繼續成立。

終於有人講岩原因
藍田站及觀塘線沿線列車班次最大都係每小時30班左右,你一開分支嘅話過海段同將軍澳段都各剩返每小時15班,嘥曬以上路段嘅容量,北角及將軍澳各站月台將不勝負荷
想玩彩虹中途載?對唔住彩虹到藍田路軌最高容量仍是每小時30班,過左藍田都仲係要分一半俾兩邊,而且彩虹到黃埔班次又被削減,當九龍塘到旺角段而家已經咁逼,減了班後果不堪設想
cobalt174 發表於 2017-1-20 02:00 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-1-19 02:04
港鐵打成篇垃圾做乜丫

不如幫港鐵做個總結:我唔想起。

哇,你估你而家玩緊A-Train 9/Cities in Motion 咩?係咁易就好啦,我都想咁易
你想咁做就要係調景嶺站同將軍澳站之間同五桂山下挖過新隧道,仲要終止油塘以東兩條線嘅服務,因為而家主線冇方便分之嘅側線,所以工程一定會影響到主線日常運作
GW5878 發表於 2017-1-20 12:04 | 顯示全部樓層
cobalt174 發表於 2017-1-20 02:00
哇,你估你而家玩緊A-Train 9/Cities in Motion 咩?係咁易就好啦,我都想咁易
你想咁做就要係調景嶺 ...

五桂山挖隧道可謂零影響
將軍澳至調景嶺,紫線下行新通道果一小段,可以留係收車先挖
唯一就係接駁一大堆現有同新建路軌先要封站
除左類似上環封 54 個鐘頭果類影響,我諗唔到其他影響,至少影響會比文件提既方案少

問題係當年為左減低成本,係有代價
如果成條紫線唔 Upgrade
日出康城繼續入伙之後就寶琳車更少,難上車情況就只會日益嚴重
仲要係講緊係條 Local 線難上車,呢下先最諷刺

不過文件同時又講寶琳站單月台問題
即使康城改為觀塘線,都仲要改改寶琳側線,放棄較剪式路軌,又要挖開d牆壁加多兩條路軌,加條上行線入寶琳月台同側線入下行線,咁先可以做到寶琳坑口 1+1 改善問題

053h4 發表於 2017-1-20 16:08 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽