hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度西貢區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度西貢區巴士路線計劃

ADS@81K 發表於 2017-1-24 19:24 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-1-24 11:06
如果條連接路唔夠長,係翠林配水庫直接 U-Turn 就上隧道,咁唔好話早繁出九龍會塞,就連晚繁返將軍澳都有 ...

假設係可行既
又點解要搞咁多野就為咗山上有路直接路駁去將隧?
搞完咁多野到出隧道果刻同直行寶琳路根本無咩分別
山上有寶琳路用
喺寶琳路容量未飽和之前
都唔應該整條路夾硬兜落隧道

山上有寶琳路直接出入
路線就好應該用番寶琳路
798自己係都要拆支線798A但係要學690咁行
係佢自己問題

資源就大家share既
邊度有客撐起條線
資源就去邊度
唔應該存在所謂山上/山下優劣論
山下有鐵地區就應該盡量善用鐵
否則死霸爛霸都係無用
除非可以說服山下堆客搭巴士
否則根本資源係要放上山
當然 798呢類有競爭力路線
我絕對支持集中資源做大佢
但係以將軍澳線方便程度
其實山下資源一早要重整
如果山下連放剩餘資源上山都唔肯
根本同果堆死都要留鴨島巴士既人無異

THomas20010808 發表於 2017-1-25 00:10 | 顯示全部樓層
798山下是夠客,山上一入寶達便不行,谷行將隧,點行也死

除非山上將山行秀茂坪道但入四順,這樣便可能可以
dennis28a 發表於 2017-1-25 00:57 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-1-24 11:06
如果條連接路唔夠長,係翠林配水庫直接 U-Turn 就上隧道,咁唔好話早繁出九龍會塞,就連晚繁返將軍澳都有 ...

而家康盛路口落將軍澳道只係得 3 公里,話知你條連接路係 1 公里定係 3 公里,落到將隧公路都仲要行多 1.5 公里出九龍。

另一個問題係,家陣塞車源頭既係將隧得兩線行車,而唔係寶琳北路,除非將隧擴建到三線,否則龍尾一樣要大排長龍。
而家將隧起碼要排成 1.5 公里車龍到翠林隧道口,你仲要整多條連接路引車流入去鬥切線?

我係政府,寧願諗方法起個鐵路車站比康翠,都好過浪費錢去搞無謂工程。
惡意回復是不道德的行為。
GW5878 發表於 2017-1-25 02:36 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2017-1-24 19:24
假設係可行既
又點解要搞咁多野就為咗山上有路直接路駁去將隧?
搞完咁多野到出隧道果刻同直行寶琳路根本 ...

我都知山下有鐵路,但明明山下個餅大,有市場,有堆線可以快過條鐵路,可以做得好好
但就一句話山上冇車搭,然後就要自廢武功
以致上左山之後條線唔夠鐵路快,甚至係恐怖性大幅度增加行車時間,原有客源都趕走左落鐵路,咁又對山下公平?

就以上幾個回應
竟然有人覺得 798 唔做山上係唔應該,如果 798 真係上埋山先走,山下仲會有咁多客?咪玩啦
GW5878 發表於 2017-1-25 02:46 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-1-25 00:57
而家康盛路口落將軍澳道只係得 3 公里,話知你條連接路係 1 公里定係 3 公里,落到將隧公路都仲要行多 1. ...

我都唔同意起條連接路呀,因為停多康翠兩個站又唔知幾耐,隨時偷雞唔到蝕渣米,仲慢過由電話機樓開始排隊
我話知由康盛至將軍澳道得 3km 定 1km,問題係架車唔係的士唔曉飛站,一停站就唔知用幾多分鐘
最恐怖我試過搭 98A 由藍田隧道口支路至寶林北路山頂,呢段路程用左 8.5 分鐘,原因係三個巴士站連中三元再加所有紅燈食哂,講緊係安達臣仲未入伙時
今時今日安達臣入左伙,寶達邨 ( 將軍澳方向 ) 基本上就必停咁濟,但停完寶達邨超過 80% 會食前面果支燈,停站 + 食燈咁就盛惠兩分鐘,真係多謝哂。

有個講到口臭既 Old news 就係早繁 98A 隧道特班 ( 0800 開,隧道最塞車時段 ) 係快過正常班次出觀塘道 ( 雖然只係三兩分鐘既事 )
單係呢點已經說明左隧道並唔係洪水猛獸,只係山上有人覺得自己冇巴士線所以先搵個藉口去合理化佢地既改巴士線建議
亦都係因為咁,以行寶林路避開隧道塞車一論,只係適用於私家車,或者係翠林至秀茂坪唔設巴士站既巴士線
阿偉 發表於 2017-1-25 09:28 | 顯示全部樓層
不如將91M及96R(往九龍方向)改行新清水灣道
方便改用大車行駛
JX9097 發表於 2017-1-25 14:11 | 顯示全部樓層

阿偉 發表於 2017-1-25 09:28
不如將91M及96R(往九龍方向)改行新清水灣道
方便改用大車行駛

91M行新清落山的話做唔到四順
(雖然要由德望行落山,但唔少班次都有幾個人咁行)
~誰@359~ 發表於 2017-1-25 19:59 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-1-25 02:46
我都唔同意起條連接路呀,因為停多康翠兩個站又唔知幾耐,隨時偷雞唔到蝕渣米,仲慢過由電話機樓開始排隊; ...

就係因為山下堆私家車有鐵唔搭有巴士都唔坐,渣車又嫌隧道塞,之後就自私地隊塞埋秀茂坪累街坊
過去呢幾年秀茂坪道係一年塞過一年,舊年九月直頭朝朝龍尾隊到上安秀道路口
結果山下就地鐵迫死,巴士塞到嚇死,山上就等車等死,塞車塞死

其實如果有山下朋友甚至議員朋友想同山下爭取更多巴士服務(而又要有人坐)的話
好簡單嫁咋,朝早禁左私家車o係三條出市區大路度行就得嫁啦

字大只顯得人自大