hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 斥責巴士公司大細超,漠視青衣過海需求
開啟左側

[其他] 斥責巴士公司大細超,漠視青衣過海需求

dydx 發表於 2017-1-17 00:00 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2017-1-16 23:42
934 下繁載空氣 ?

今晚先見到 18:25 尾班頂閘返荃灣

一至五兩個方向都可以頂閘
星期六就真係載空氣
(灣仔開1250及1315兩班車
而家仲有幾多人係返半日...)

cy35 發表於 2017-1-17 00:02 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2017-1-16 22:00
強烈要求運吉廢除新巴經營948的專營權還我九巴回程八折優惠!
還我九巴學生回程半價優惠
948P/X大部份時間 ...

冇新巴既948係收緊$18呀
用下腦喇
八折俾一世你咩
ADS@81K 發表於 2017-1-17 00:03 | 顯示全部樓層
acc1368 發表於 2017-1-16 23:44
夠特快既
$18港島去美孚有乜問題
灣仔/西環>荃灣經美孚$18/17.5一樣有人俾

問題就在於936兜填海區美孚既話對北葵就好唔開胃
去程停甘泉街 有班客肯行既話都勉強做到美孚
但再入填海區 其實上繁北葵就會好趕客
當然九龍區上繁可以用905P/914重組提速處理

回程呢 老老實實宜家條走線都已經唔多開胃
饒宗頤勉強都叫做到美孚
如果學296C咁入一入連翔道新公屋已經用咗5分鐘
再食埋興華街燈又多啲時間
北葵填海區就咁睇好似順路直出
但實際上道路網唔配合夾硬拉埋黎做就好核突

對梨木樹頭站又太兜寧願落番葵芳坐紅線
填海區美孚尾站做得唔夠深入既話又會成堆人坐番紅線TCL
變相其實得番中段北葵客就會好令人懷疑撐唔撐到936
又 填海區要坐巴士出港島北宜家都叫有914搭
除非巴士速度上比地鐵優勝好多
否則其實喺南昌站合理步程範圍內真係無必要搭914或者係路過填海區既936
acc1368 發表於 2017-1-17 00:40 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-1-16 23:58
最需要全日果d唔全日,最唔需要既就跑出

加上936回程慢到訓著 過海線我真係寧願要935

935起碼就咁用地圖去睇條線都合理(灣仔大丸>中上環>西隧>三幹>葵涌>葵涌北)
真係坐麗城紅頂好過
起碼美孚地鐵站有得落($19睇落貴 問題係936都$18既時侯,$1買時間抵哂)
大家一齊係大丸上車+一齊西隧班次
麗城紅頂美孚落車既時侯,936入西隧未都成問題

灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
acc1368 發表於 2017-1-17 00:45 | 顯示全部樓層
cy35 發表於 2017-1-17 00:02
冇新巴既948係收緊$18呀
用下腦喇
八折俾一世你咩

正經一句:如果荃葵青過海同價既, 948收$18其實有乜問題
我另文講過地鐵其實係收平咗
(荃灣-荔景同美孚上地鐵過海竟可同價,如果學巴士咁一過葵涌道就加,保守估計到時最少都$16-17)
俾個參考:
灣荃紅頂: 18元
西環荃灣紅頂:18元
九巴93_ : 18元
城巴930系: 16元(同新巴一樣少加,甚至加得少過新巴)

灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
HF3204@243M 發表於 2017-1-17 00:54 | 顯示全部樓層
OP 早幾個POST先放風保 41 咋喎
而家得一想二要埋 948 全日?

說好了的 41 換 948 呢?
DM8070 發表於 2017-1-17 00:57 | 顯示全部樓層

唔知934 936使唔使搵線找數呢
s3n370 發表於 2017-1-17 01:18 | 顯示全部樓層
934同936全日服務...我第一個諗法唔係兩條線各自開全日,
而係跟234C去到梨木樹,之後跟936過海...
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
EX-TL 發表於 2017-1-17 01:52 | 顯示全部樓層
樓主葡萄都冇用, 呢個年代做路線發展係睇前瞻性, 青衣市有位都起好晒樓, 以公屋居多. 屋邨入面起單幢居屋, 綠悠雅苑等左N年先落成, 講緊都只係個別項目.

荃灣楊屋道一帶新盤連環落成, 早著先機響入伙前落戶, 搶先落荃灣西站搭鐵班客先係王道. 荃灣仲有一樣優勢, 就係上車盤源多, 幾多新婚夫婦可以響荃灣上車, 年輕人口不斷流動, 經過一段長時間, 前往商業區上班仍然有一定需求.

青衣, 路係得咁多, 要搭948唔會忽然間由港鐵轉搭, 純住宅區加上路線係聯營, 乘客慣性已成, 一線兜晒成個島先夠客. 論潛力, 青衣係冇得同荃灣比, 只能夠講句, 948要轉全日的最佳時機已過, 巴士公司唔容易再投放資源落去呢個已發展地區, 就算而家有計劃全日, 班次都唔會吸引.

除非...

青衣南 青衣西大規模起商住項目, 唔知道我地有生之年, 政府有冇呢個鴻圖大計.
三巴合一 發表於 2017-1-17 02:03 | 顯示全部樓層