hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度 沙田區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度 沙田區巴士路線計劃

AVW28 發表於 2017-1-19 15:43 | 顯示全部樓層

av335 發表於 2017-1-19 09:47
喜泰街 (錦泰商場旁) 放個巴士站的話
行過富安/禧年都係5-8分鐘左右

果個位加站唔理想,因為咁多上返公路既車經過。
274又係兜完錦泰之後就上番公路。
我諗如果加站可行,d通頂路線(即N281、N680和805S)都晨早加左啦!
LL3850
av335 發表於 2017-1-19 16:07 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2017-1-19 15:43
果個位加站唔理想,因為咁多上返公路既車經過。
274又係兜完錦泰之後就上番公路。
我諗如果加站可行,d通 ...

274經完德信後,係行恆泰路去欣安,唔會兜錦泰,亦唔會上番公路

我建議的停站位置如圖
currypig 發表於 2017-1-20 17:26 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2017-1-19 07:53
多謝指教,如果係安排做小學生既,又真係差唔多cover哂咁滯,係爭禧年和莊啟程,後者都仲話係差館落車, ...

禧年唔屬於支援跨區校網學校
而且佢係區內較受歡迎學校之列,自己區都唔夠分
相對要求應該不及果四間高
另一間支援跨區學校既,係陳元喜,但佢只係支援91 沙田校網
非跨境學童。
nelson72A 發表於 2017-1-23 22:05 | 顯示全部樓層

1. 49X: 我返工時不時見到49X早上特快班次駛過,只係九巴從來無係巴士站同官網寫明。
2. 249X每單都要過兩次沙燕橋,唔覺得對舒緩交通有任何幫助。
3. 82P: 碩門咁近港鐵站,唔明82P拉去碩門如何提升客量,往返鑽石山又唔係快過港鐵。沙紅線一通車去鑽石山搭港鐵一樣唔駛轉車,港鐵到鑽石山時82P仲係大老山公路塞車。
4. 682: 新巴又想借更改服務乘機大幅削減早繁往港島班次。唔睇清楚RPP附件8,都唔知道新巴竟然將未實行既682早繁班次(利安開出0723-0817,7-9分鐘一班)當係現有服務,意圖製造班次大致不變既假象。
    現在682早繁往港島班次唔會疏到7-9分鐘一班。仲有舊年提出既682P加班去左邊呢?
    如果682早繁真係拉疏到7-9分鐘,682P班次維持不變或少量加班既話,到第一城隨時冇位坐甚至上唔到車。就算上到車冇位坐,等車時間長左,繁時行車時間冇特別優勢(包括港島首站健康村),不如轉投港鐵+102P好過。

drbean7218 發表於 2017-1-24 23:42 | 顯示全部樓層
287X 加完車, 放工繼續爆到七彩。真是諗下拆線好過, 睇見帝柏海灣, 奧運站及君滙港幾十人望車輕嘆, 感覺不好。

再咁落去, 遲早趕走哂大角咀班客。
89B 發表於 2017-1-25 07:42 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2017-1-24 23:42
287X 加完車, 放工繼續爆到七彩。真是諗下拆線好過, 睇見帝柏海灣, 奧運站及君滙港幾十人望車輕嘆, 感覺不 ...

拉埋280X返沙田方向順便直行去埋柏景灣先上曉大角咀海皮上公路
唔駛287x成車人入去遊花園

世界火車/巴士站巡禮2015 復活
HT408 發表於 2017-1-25 09:07 | 顯示全部樓層

89B 發表於 2017-1-25 07:42
拉埋280X返沙田方向順便直行去埋柏景灣先上曉大角咀海皮上公路
唔駛287x成車人入去遊花園

拉280X代287X,每人要俾多$1.8,仲要人轉多程
AVW28 發表於 2017-1-25 10:17 | 顯示全部樓層
nelson72A 發表於 2017-1-23 22:05
1. 49X: 我返工時不時見到49X早上特快班次駛過,只係九巴從來無係巴士站同官網寫明。
2. 249X每單都要過兩 ...

第一城不是仲有682C?雖然總站上車要俾$19,但我又覺得係一個唔算好差既選擇。
當然,去太古坊比682稍慢係事實,682過海後第三和第四個站就係,682C就要過西灣河後先返鰂魚涌。
呢個就要睇你想平定想比多幾蚊買個位坐?
LL3850
GU9338 發表於 2017-1-25 10:25 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2017-1-25 09:07
拉280X代287X,每人要俾多$1.8,仲要人轉多程

287X 應該有班客會搭到大圍站即刻跳車轉其他公交 ,
280X 拉入去大角咀其實方便咗本身青沙轉車 / 大圍站轉去城河西個班客

不過咁搞法 280X 65 分鐘跑唔跑到一單好成問題
請用文明來說服我。
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-25 10:32 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2017-1-25 10:25
287X 應該有班客會搭到大圍站即刻跳車轉其他公交 ,
280X 拉入去大角咀其實方便咗本身青沙轉車 / 大圍站 ...

而家280x好地地上公路其實真係唔需要再加慢
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過