hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度 屯門區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度 屯門區巴士路線計劃

HS1588 發表於 2017-1-17 23:02 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2017-1-17 19:01
聽聞知悉屯門同荃灣抗拒共用資源,所以傳聞有234D加252X取代261C計劃。

咁睇落都係青山灣果邊唔想兜深井姐
抗拒共用資源 ? 縮 52X 962B 去青龍頭咪唔洗共用囉

講返成份 RPP, 我覺得寧願進取都好過就咁交份合格功課就算
263A 好明顯係求其 hea 你整條廢線出黎 , 差在未去到好似柴小咁焗人上貴車
而 57M/66M 重組同 962 系早繁分工問題就無解決過

平田 發表於 2017-1-18 01:08 | 顯示全部樓層
A33/A33X竟然不用減班,又話載客量少會減少班次? 去調撥到需求大的路線?
258X 發表於 2017-1-18 06:57 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2017-1-17 21:39
取消960不經良田特車變左960A,變左唔係頭站,良田建居民又嘈,所以去邊度都要提供直車比佢地!
...

有村巴㗎
fw1321 發表於 2017-1-18 07:26 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2017-1-17 20:51
冠中SP4收$20.4未一樣有人搭, 不過如果真係開0725咁就算吧啦, 依個時間唔好話搭263, 搭60M都會轉到43P
...

SP4 根本就參考 263 轉小巴 27 個價錢。宜家 263A 叫做畀安定、友愛既人多個選擇,市中心
果邊有員工證果邊要快都係搭返 SP4 啦 (當然 SP4A/B 開遲啲)。或且遲啲科學園再繼續發展再加班。

263A 定線就係屯門版 43P, 我自己首先會比較返 43X/43P 這一組路線定價。
雖然 263A 走線長過 263 一啲, 不過合理差價應該係城隧馬鞍山跟沙田線果種比例,
即使跟 43P 轉乘 263 比都唔多化算。不過可惜宜家一堆「新派」特別線總係要搶多啲錢。

KC3555 發表於 2017-1-18 11:38 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2017-1-17 23:02
咁睇落都係青山灣果邊唔想兜深井姐
抗拒共用資源 ? 縮 52X 962B 去青龍頭咪唔洗共用囉

呢個係積怨嚟,起碼要講返上兩屆區議會,無記錯源起於應該係962B/930P(青龍頭至金鐘西)爭拗。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
lsc04d11 發表於 2017-1-18 12:43 | 顯示全部樓層
唔講都唔知52x有屯轉往旺角官方特班。
我諗青山灣兜下深井問題不大,問題在於上繁哈羅搞到死,掃管笏發展多左人,認為唔洗靠深井儲客。
上次放假喺置樂等九巴,條隊先驚人。。。係條隊短得很,哈羅已經夠嚇走置樂人。

回安友冇直車去九龍灣,太古坊
好簡單,當時成班碼頭友,良田友話61x,263,62x(唔洗入屯轉嘛),261,e33,a33都係益安友,而家玩番公平者。
lsc04d11 發表於 2017-1-18 12:46 | 顯示全部樓層

fw1321 發表於 2017-1-18 07:26
SP4 根本就參考 263 轉小巴 27 個價錢。宜家 263A 叫做畀安定、友愛既人多個選擇,市中心
果邊有員工證果 ...

最慘係,呢啲新派特別線開俾元朗友就一樣,甚至平左(68F轉乘平啲架)
但去到屯門,就要俾元朗價。

example: 968 vs 968x and 960 vs 960X
269S,268P VS 258x,259X
HS1588 發表於 2017-1-18 15:49 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2017-1-18 11:38
呢個係積怨嚟,起碼要講返上兩屆區議會,無記錯源起於應該係962B/930P(青龍頭至金鐘西)爭拗。

...

不過咁樣都係歸咎於九巴唔夠進取姐...
全日線就話青山灣加埋深井先儲到夠客上公路
但早繁線黎講, 淨做青龍頭深井上屯公都夠打爆部車

宜家哈羅個路口塞車情況係好嚴重,
七點幾青公龍尾起碼排到置樂
261B 試過差唔多八點都未轉到出青山公路
而成份 RPP 都無諗點去改善問題,
要深井成堆線硬食埋你屯門塞車 , 比著我都即刻割蓆

最起碼九巴應該開幾班快1車三聖經置樂上公路送班客去屯轉
261B 962B(早繁去金鐘班次) 縮曬去掃管芴
962 早繁出港島班次分返去 962S 同 962X
962X 開 20/30 分鐘一班 , 其餘班次去曬做 962S
至於早繁成個 962 系撤出屯轉真係講到口臭

atr207 發表於 2017-1-18 21:58 | 顯示全部樓層

258D同258P 共用車 咁258D咪要減班@@ 本身已經多人搭到爆
 樓主| bestwishes706 發表於 2017-1-18 22:04 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2017-1-18 15:49
不過咁樣都係歸咎於九巴唔夠進取姐...
全日線就話青山灣加埋深井先儲到夠客上公路
但早繁線黎講, 淨做青 ...

早繁962系唔會徹出屯轉架,兩間公司都塞哂堆過海線入去唔使蝕底,當960S要入,但258P 267X觀塘線唔使入就知點解