hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度 黃大仙區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度 黃大仙區巴士路線計劃

流星☆雨 發表於 2017-2-16 22:01 | 顯示全部樓層

根本就唔應該用9號做彩福油尖旺,應該要拆線直行太子道東
趕客路上 理_得你
S3BL100 發表於 2017-2-16 22:40 | 顯示全部樓層
黃大仙死都要入總站,死都要去尖沙咀碼頭,但扣除呢兩個位,全部有直接替代,根本唔值得開 15-20 分一班,就算計埋都唔值

而 9 直接拉上去,三彩又唔會 buy,結果咪好似兩班 9 特車,七成人未到九龍城就落車

一係就學我前兩日 F1 個建議直接拆兩條算啦,一條黃大仙尖碼,20-30 分一班,一條 9X 彩福尖東麼地道,20-30 分一班,同 2X 梅花間竹聯合班次;
10-15 分一班快車直落太子旺角,之後分手一條去深長荔一條去尖沙咀,至少去旺區 10-15 分鐘就有架合理既車,
好過得半粒鐘一班快車仲要去程停邊皮位,再加條慢到嘔唔係真係做生意既線

fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2017-2-17 01:58 | 顯示全部樓層
ATS48 發表於 2017-2-16 16:00
當年係咪配合13號取消另到9號同95號加設分段收費?

13取消, 9加左彩虹邨至尖沙咀同佐敦道後往坪石分段, 95就加左彩虹邨至佐敦分段, 以前9班次仲算密, 95往佐敦同13近乎完全重疊, 而家95彩虹至佐敦加到貴過9往尖碼分段$0.1, 唔知以後加價係咪會繼續拉番開個差距.

上面提到當年9經黃大仙總站係要補償6B取消, 當年幾個市區線重組, 都同黃下有關, 亦正正係撞正下邨重建完畢左右去做, 而當時仲係未有八達通卡年代.

當時總站綫3 6B 11都相繼取消或者搬站, 而家下邨入面最有用得返11, 若果用而家最興嘅招數, 加免費轉乘優惠俾11同尖沙咀碼頭綫5 5C 28, 再俾埋2A 6D轉乘優惠, 3C增設沙田坳道往中港碼頭$5.1分段補償往油麻地, 一次補償晒6B 9亞皆老街+西九+尖碼, 就可以將9抽離黃大仙同尖碼.

不過, 要睇埋條9究竟做黃大仙好食, 還是做三彩好食啲. 若果9抽走左黃大仙, 仲有冇七成三彩客去黃大仙前落車, 而彩福至彩虹道之間做唔做得返6B取消前的客量, 亦係值得探討.
hk20020062 發表於 2017-2-17 02:05 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2017-2-14 21:32
如果用 5, 203E 拉入黃大仙總站, 來換 9 直行彩虹道, 點看? 再不是, 不如將彩福 - 九龍醫院 - 旺角 - 尖沙 ...

3X 嘅出現係用嚟搞 203E
咁你話九巴仲會唔會放 203E 入黃大仙搬石頭砸自己腳
kay 發表於 2017-2-17 07:11 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-2-16 22:01
根本就唔應該用9號做彩福油尖旺,應該要拆線直行太子道東

如果係咁既話
就要好似2X咁,加3部車落2A再用order名義行2X

到時9X就無左9包袱

原理好似8X/19,去到彩虹道大家分手

不過呢個前提下
黃大仙唔可能再有20分1班既9
三彩到頭來又係得條30分1班既9X

如果黃大仙得返條30分1班既9
相信乘客會用自己方法乘車
過幾年就可以將9變9X了

反而三彩唔會出現呢個情況
2X說明就算30分1班,只要屋企樓下有車+特快,三彩係buy!

我睇2X三彩段客量隨時多過28B
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-17 11:30 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-2-16 21:34
三彩本身得兩班車
只有接受不接受,不會是讓步不讓步
當然佢地係接受

但觀塘區從來冇話過要條9號上彩福同時飛走晒所有野黃大仙區從來無話唔俾上彩福
Solution 其實都好明顯
咁而家係邊個搞局先?

9仔特班大部分人落車既地點係黃大仙
某程度上會唔會同時段有關先
早繁3C特班/3X客量都係唔出色
彌敦道沿線基本上去到九點幾十點先開始多人
七八點唔少都係再轉車既客

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2017-2-17 11:46 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-17 11:30
但觀塘區從來冇話過要條9號上彩福同時飛走晒所有野黃大仙區從來無話唔俾上彩福
Solution 其實都好明顯
咁 ...

又倒返轉講
觀塘唔爭取9,就唔會導致今日局面

如果當初2015唔係有2X+9計劃
本身九巴有考慮過加多三部車比彩福既時候

3部車夠開彩福-旺角循環線
衍生問題會少過今日

直出旺角+BBI好過又兜路/疏車
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-17 13:47 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-2-17 11:46
又倒返轉講
觀塘唔爭取9,就唔會導致今日局面

要數當初
仲要睇下9仔特班係邊個拉上去

2X+9定係類24/27既做法
其實就真係各自各精彩
當然重點其實係老九有冇心做
連車又唔肯放得多
真係無眼睇
kay 發表於 2017-2-17 19:49 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-17 13:47
要數當初
仲要睇下9仔特班係邊個拉上去

我印象係未拉上去前,民建聯用畫公仔畫出腸形式提出過

不過個邊D交通又係麻煩

無28B/2X個陣

別無選擇下行去有車搭地方

不過呢d又係畸型

起三彩個陣,無巴士總站,無人提出質疑,照起
起完,先發現上面原來好多野都無

然後就有班民建聯彈出黎"為你爭取"

呢班執政聯盟,根本做唔到實事

唔將件事做到最差,佢地就無野做返好個區,然後選區議員
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-18 01:06 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-2-17 19:49
我印象係未拉上去前,民建聯用畫公仔畫出腸形式提出過

不過個邊D交通又係麻煩

無記錯當初成個規劃就唔會有巴士有少少類似安達臣唔會有車落觀塘
規劃行先下只可以做補救
區議會既建議關注又未必會理會

只可以講三彩差個好彩
唔似啟晴德朗咁本身附近有頹線可以加經而唔使額外加資源
又唔似安達臣咁當局政策轉向
由谷鐵路改為分流鐵路