hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度 黃大仙區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度 黃大仙區巴士路線計劃

Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-19 12:27 | 顯示全部樓層

tonycheung0123 發表於 2017-1-19 12:11
2X 而家係除左早繁往西九同下繁往旺角方向旺場外,其他時間都不堪入目。
繁時載客率得50%,非繁時間根本連1 ...

老實講市區線半個鐘一班
特唔特快經唔經旺角都難做得起囉

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
gu9434@24 + 5 30分鐘一班2X 班生客點敢搭??

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
6516 發表於 2017-1-19 13:46 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-19 12:27
老實講市區線半個鐘一班
特唔特快經唔經旺角都難做得起囉

咁又唔好睇少2X
呢排間唔中都見到可以坐滿窗口位, 最吸引係西行避晒塞車位

不過再kepp住30分鐘一班真係好難發圍
stevechau 發表於 2017-1-19 14:02 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2017-1-19 12:11
2X 而家係除左早繁往西九同下繁往旺角方向旺場外,其他時間都不堪入目。

咁好正常WOR...開線果陣飛成咁就預左唔會多客~
西九唔係無可能做特快, 而係中間特快既話頭尾兩段路唔可以太短, 而且班次點都唔可以太疏, 價錢反而係後話~
睇返2X...3彩本身供客有限, 落左山已經有2A+6D, 班次上仲密密黎...你送左架2X車尾, 就算你有ETA都唔會等佢出入西九~
因為佢點快都快唔返上2A既時間出黎~
想靠西九, 東行好衰唔衰跟左214咁行...回程唔係有旺角, 早就已經蝕到粉身碎骨~
非繁計...西行2A唔慢過2X幾多, 2A最慢果段路其實係東京街至荔枝角呢段...可惜呢段路又有堆人落車, CUT不得~
leungky0528 發表於 2017-1-19 16:14 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2017-1-19 12:05
係唔係咁就應該擔走人地條線咁自私?

RPP向來唔係當區居民話要就有嘅野
九巴本質亦無責任將類近嘅方案連推三年
就算咁樣你都覺得自私?
tunghang 發表於 2017-1-19 20:04 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-1-19 14:02
咁好正常WOR...開線果陣飛成咁就預左唔會多客~
西九唔係無可能做特快, 而係中間特快既話頭尾兩段路唔可以 ...

其實西行2X係追到1x分鐘前既2A
但以村巴線計,似乎去油尖旺先會夠客
tunghang 發表於 2017-1-19 20:07 | 顯示全部樓層

2X下繁往東九都可以坐得滿的
DY4190 發表於 2017-1-19 20:18 | 顯示全部樓層

3C特快取消變3X:
貴唔在講..經富山仲慢左..最終逼慈雲山人去番搭紅小

15A 唔經鳴鳯街:
咁成日搭唔到37M D人就無PLAN B (37M 成日上滿先開)..
題外話:快D揾日去影車上聖文德,此情不再

3B 5C 早上唔經正暉樓:
其實引申出黎應該所有慈雲山巴士都唔應該再行雲華街/停正暉..一落雨就成日有車上唔到條斜路死火,然後成個LOOP咁塞死晒
反正今年內正暉條行人天橋都開通,行落去中心搭車又近又沿途有蓋遮頭

Ravenclaw 發表於 2017-1-19 20:21 | 顯示全部樓層
2X...

target三彩唔系唔好既...

不過30分班tar唔target倒系一個好問題...

9仔果度...

15% 黃大仙<>亞皆老街/彌敦道...

何謂黃大仙...
toyl 發表於 2017-1-19 21:53 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-1-18 15:40
我會向觀塘區會提出反對2x往美孚方向加經太子,此舉嚴重影響牛頭角出深水埗的乘客.

...

根本山上佢哋用83A轉/行出彩雲搭42就得,如果9號延長成功,9號同42配合一下開個轉乘已經解決得到。
朝早8點果班2X其實好受歡迎,麗晶都排成廿幾卅個,到站已經開始企,少則要企多則最後頂閘上路!
麗晶呢個站,都有彩虹邨甚至池彩搭完小巴行出去上快車的乘客,真係有少少關黃大仙事的!
kay 發表於 2017-1-19 22:17 | 顯示全部樓層

根據文件
兩年前9仔一日有8千人搭
今日得返七千三

同埋9上彩褔一直是民建聯觀塘區議員要求
但反對的亦包括民建聯黃大仙區議員

不過就咁睇,觀塘派暫時先勝一仗
起碼令到原有方案再次見光,應該兜埋彩虹道都不反對

係黃大仙應該唔會放

上次就話換屆,驚出事唔改
依家改,相信區議員壓力相對較細

同埋九巴應該唔滿意9現時營運狀況
延長去彩褔係唯一出路