hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃

dennis28a 發表於 2017-1-20 03:26 | 顯示全部樓層

jackyarkit 發表於 2017-1-19 01:52
就係有50綠小先唔經祥和和樂,咁唔通要同綠小搶客搶生意咩

但反而係部分時間等綠小係等好耐

綠小事實上係可以係和樂、祥和上落客,但因為唔同原因,所以先做到好似架車唔經直達醫院。
朝早有唔少人係華峰園、祥和苑得極架綠小落地鐵站,都要幾架車先上到,

但如果係後生,會唔會放工時間,同班探病人流爭搭車?下繁 50 條龍下下去美心,等得黎不如行返上去。

如果係老人家,觀塘道大大條 1A 係度,又洗唔洗企咁耐裕民坊「吸塵」?反正大家都係兩蚊。
惡意回復是不道德的行為。
UB7843 發表於 2017-1-20 17:07 | 顯示全部樓層
九巴88X幾時延長去油塘?
新不如舊 Follow up
TankKingEH9697 發表於 2017-1-20 18:21 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-1-18 16:53
鄙視秀茂坪嘅人應該好唔開心,
點解舊有服務冇減少之餘,
仲要加290x A26。

生態變哂 巴士搭去邊都兜大圈

213x 290a 夠破格 都係多得人地區叨光

其他o個d 如非必要都咪搞
落觀塘簡直係惡夢 行落去快過等加搭

要大包圍 根本咩線都死得
坦克王EH 9697
TankKingEH9697 發表於 2017-1-20 18:33 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2017-1-20 03:26
綠小事實上係可以係和樂、祥和上落客,但因為唔同原因,所以先做到好似架車唔經直達醫院。
朝早有唔少人係 ...

老人家搭1A去聯合都好重口味下
坦克王EH 9697
平田巴總站長 發表於 2017-1-20 21:21 | 顯示全部樓層
1. 603A 去到金鐘都夠啦,邊個會搭呢兩班車去中環,仲要收翻一樣價錢

2. 運吉加左咁多線入九龍灣商貿區...會唔會塞爆九龍灣。遲D會唔會所有九龍東去新界既線都有特別班次去九龍灣商貿區
上繁
一班38P
一班234D
加一班259X
加一班268P
一班292P
一班296P
一班796E
一班E22S
下繁
一班234D
兩班268P
一班296P
全日
14X
93K
郵輪碼頭九龍塘線

transbus 發表於 2017-1-20 22:30 | 顯示全部樓層
carson911 發表於 2017-1-18 16:34
阿生
入聯合要搵架coaster先上到
或者要用Poncho

藍田去聯合只有76AB小巴,但車唔密,B更加係常滿,而且做埋地鐵上山客,

供應基本上嚴重不足。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
transbus 發表於 2017-1-20 22:39 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-1-18 20:30
214其實已經做到14D一大半功能
況且條14H仲係一小時一班

對油塘站一帶,廣興田,中上秀寶達,順天,彩雲虹,214係cover到14D,
但油麗,啟田,下秀,順利,
214仍然係盲點。
哩啲位14D做到,214唔得。

60 76B經常有客留後,
根本14D有條件用28B形式去做工半線。
但隱憂係巴士收費唔會太高,夠客都未必好食。
transbus 發表於 2017-1-20 23:01 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2017-1-20 18:33
老人家搭1A去聯合都好重口味下

祥和苑站只近急症室,但仍要穿過球場去,完全遠離病房大樓,

基本上只有唔熟路區外人咁去。

TankKingEH9697 發表於 2017-1-21 00:15 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-1-20 23:01
祥和苑站只近急症室,但仍要穿過球場去,完全遠離病房大樓,

基本上只有唔熟路區外人咁去。

跑步路過呢段或者球場入面條大斜都夠cam老人家真係不要指望
叫佢焗等11c好過
坦克王EH 9697
LAK2 發表於 2017-1-21 00:56 | 顯示全部樓層

平田巴總站長 表於 2017-1-20 21:21
1. 603A 去到金鐘都夠啦,邊個會搭呢兩班車去中環,仲要收翻一樣價錢

2. 運吉加左咁多線入九龍灣商貿區... ...

603A去中環可以搶城巴大道東客