hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 270A有無可能改行欖隧?
開啟左側

[問題] 270A有無可能改行欖隧?

stevechau 發表於 2017-2-2 11:36 | 顯示全部樓層

unknown000hk 發表於 2017-2-2 10:03
當初係因為270B放大角咀要收$17.7(而家$18.4)先搞到要放深水埗

老實講丫...一條可以直達既公路線, 加上全獨市咁滯, 又唔慢...開幾錢都會坐啦~只係個個覺得貴就想爭平D...人地出錢果個又唔想豪個分段比你, 咁咪搞到咁肉酸LOR~
講真, 而家只係繁時線, 咁無總站都不成問題~
但係要全日化既話, 咁長既線好難再咁玩落去~
KC3555 發表於 2017-2-2 20:28 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2017-1-28 22:20
行欖隧比以前行青沙更小人搭(坐滿vs 7成滿)
行車時間相近甚至更慢

你認真嗎?雖然我近來少坐咗T270,
但行青沙時,我返8:30經常遲到,結果放棄要坐6:44開的270A。
當時T270景盛苑尾站,通常剛滿窗口位,頂盡上層有15個乘客係無窗口位坐。

到轉行大欖初期,遲到情況有改善,但都忟水得好緊要,不久上層幾乎全滿。

2016年10月至11月一排,要坐同一班車出尖沙咀,比行大欖初期慢咗5-9分鐘,但幾次都係上層下層剩一兩個吉位。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
KC3555 發表於 2017-2-2 20:33 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2017-1-29 13:32
咁可能係巴典講錯啦,不過之前搭開車入荃灣8點零係沙市對開見班270P得半車人,什至更少,
如果係大老山公路轉 ...

270P我搭過一次,真係見過鬼怕黑,
因為我怕270A塞車,坐頭車出佐敦,試過9:00先到旺角。以後都不敢再試。
KC3555 發表於 2017-2-2 20:41 | 顯示全部樓層

unknown000hk 發表於 2017-2-2 10:03
當初係因為270B放大角咀要收$17.7(而家$18.4)先搞到要放深水埗

巴典說RDP起稿時要放奧運站,但我從未聽聞過起稿時要放奧運站,但一直都知是放欽州街和$17.70的事。
m_rd08 發表於 2017-2-2 20:50 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2017-2-2 20:41
巴典說RDP起稿時要放奧運站,但我從未聽聞過起稿時要放奧運站,但一直都知是放欽州街和$17.70的事。
...

初版係長沙灣道>欽州街>荔枝角道>上海街>奧運站,收$14.2
第二版係長沙灣道>彌敦道>奧運站,收$17.7
第三版係cut去西九龍中心,收$14.2
最終版改去北河街,收$14.2
 樓主| wongholeung123 發表於 2017-2-2 23:36 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2017-2-2 20:28
但行青沙時,我返8:30經常遲到,結果放棄要坐6:44開的270A。
當時T270 ...

其實T270開全日都OK
JF1261 發表於 2017-2-3 00:09 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2017-2-2 20:28
當時T270 ...

臨轉行青沙果個星期,成個上程坐滿59個位
不過果陣係暑假,交通係比較暢順
未放暑期果陣上層坐4x 個左右
宜家行青沙就大約3x-4x人 客量唔知點解比較飄忽

仲有改行大老山公路,沙田路應該得0745先係咁行
我記得坐0730果班係行大埔公路,出到去只係早0745果班5分鐘
所以我一路都淨係坐0745果班

KC3555 發表於 2017-2-3 17:13 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2017-2-3 00:09
臨轉行青沙果個星期,成個上程坐滿59個位
不過果陣係暑假,交通係比較暢順
未放暑期果陣上層坐4x 個左右

行大老山公路,沙瀝公路,沙田路,獅子山隧道公路,(T270:紅梅谷路,車公廟路上青沙),
係270A在星期一至五6:46am上水開出之後,連當時同T270三班,直到唔知幾點開的270A的所有班次,無論塞車與否全都改經。

但270B卻無改經大老山公路的行政指令,故此有時坐270A上大老山,見到270B仍然直行去馬場。

我諗最大可能性係關於尾班,返9:00出尖沙咀一定會遲到,而以我所知頭班同第二班都非常唔錯,有時第二班到彩園要企。
因為我通常坐頭班,而當時暑假我都唔會太多坐,非暑假坐得多。
YY487 發表於 2017-2-4 11:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
stevechau 發表於 2017-2-7 16:46 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2017-2-4 11:10
換個角度睇,270B 客量低遲遲未能全日
270A 行青沙做旺角嘅同時
做埋西九龍轉車客代替 270B 全日

要睇下CHING指既西九龍指邊個位...如果係單指SSP既話...
其實要轉車入北區唔會諗青沙/欖隧, 就算你有BBI都係咁話...
實際上...青山道果邊既西九入北區(即係270B都做緊既客路位), 就算270B唔全日...
我地都仲可以坐86/72入出沙市轉東鐵, 又或者702入九龍塘轉...
呢兩個轉法入到北區再轉區內線, 其實點都快同穩定過上欖隧等279X(甚至我當270A都行欖隧有兩飛叫)

始終個問題係...要轉一定係轉鐵好, 要坐巴士一定係一程過好~
所以相對起黎, 對西九黎講...寧願要條疏夾貴既270B全日...
好過你比一樣無人會用既欖隧270A/279X BBI我地...

但如果西九係計埋油尖旺入黎...咁又另一個睇法...
因為咁即係單改270A...而單改270A, 其實唔使理SSP果邊...
諗佢點行最快就得~