hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組通宵線網絡 II(新界東區)
開啟左側

重組通宵線網絡 II(新界東區)

樓主| KC3555 發表於 2017-2-2 19:04 | 顯示全部樓層

v上車/

落車 >

落馬
北區
大埔
沙田
馬鞍山
元天
屯門
荃葵青
旺角
彌敦道
九龍西
土瓜灣
九龍東
將軍澳

屯門
$34.10 (N260+N73)
$30.60 (N260+ N273/ N73)
$29.80 (N260+ N73/ N271)
$22.10 (N260+ N73/ N280/ N283/ N287)
$27.70 (N260+ N283/ N287)
$19.40 (N260+  N269)
$6.80 (N260)
$11.10  (N260+ N237, N241)
$17.70 (N260)
$17.70 (N260+  N200)
$17.70 (N260+  N237)
$19.20 (N260+  N214)
$24.10 (N260+  N214/ N216/ N293)
$27.30 (N260+  N293)
荃葵青
$32.20 (N237/ N241+ N73)
$28.70 (N237/ N241+ N273/ N73)
$27.90 (N237/ N241+ N73/ N271)
$20.20 (N237/ N241+ N73/ N280/ N283/ N287)
$25.80 (N237/ N241+ N283/ N287)
$12.60 (N237,  N241+ N269)
$11.10  (N237, N241+  N260)
$9.10 (N237+  N241)
$15.80 (N237/  N241)
$15.80 (N237/  N241+ N200)
$15.80 (N241+  N237)
$17.30 (N237/  N241+ N214)
$22.20 (N237/  N241+ N214/ N216/ N293)
$25.40 (N237/  N241+ N293)
旺角
$23.40 (N73)
$19.90 (N273, N73)
$19.10 (N73, N271)
$11.40 (N73, N280, N283, N287)
$17.00 (N283, N287)
$19.40 (N269)
$17.70 (N260)
$15.80 (N237,  N241)
--
$7.00 (N200)
$9.10 (N237)
$8.50 (N214)
$13.40 (N214/ N216/ N293)
$16.60 (N293)
彌敦道
$23.40 (N200+N73)
$18.40 (270S)
  $19.90 (N200+ N273/
N73)
$19.10 (N200+ N73/ N271)
$11.40 (N200+ N73/ N280/ N283/ N287)
$17.00 (N200+ N283/ N287)
$19.40 (N200+  N269)
$17.70 (N200+  N260)
$15.80 (N200+  N237, N241)
$9.10 (N200+ N237)
$8.50 (N200+ N214)
$13.40 (N200+ N214/ N216/ N293)
$16.60 (N200+ N293)

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
 樓主| KC3555 發表於 2017-2-2 19:05 | 顯示全部樓層

v上車/

落車 >

落馬
北區
大埔
沙田
馬鞍山
元天
屯門
荃葵青
旺角
彌敦道
九龍西
土瓜灣
九龍東
將軍澳

九龍西
$25.50 (N237+N73)
$22.00 (N237+ N273/ N73)
$21.20 (N237+ N73/ N271)
$13.50 (N237+ N73/ N280/ N283/ N287)
$19.10 (N237+ N283/ N287)
$19.40 (N237+  N269)
$17.70 (N237+  N260)
$15.80 (N237+  N241)
$9.10  (N237+N200)
$10.60 (N237+ N214)
$15.50 (N237+ N214/ N216/ N293)
$18.70 (N237+ N293)
土瓜灣
$24.90 (N214+N73)
$21.40 (N214+ N273/ N73)
$20.60 (N214+ N73/ N271)
$12.90 (N214+ N73/ N280/ N283/ N287)
$18.50 (N214+ N283/ N287)
$20.90  (N214+N269)
$19.20  (N214+N260)
$17.30 (N214+  N237, N241)
$8.50 (N214+ N200)
$10.60 (N214+ N237)
$13.40 (N214+ N216/ N293)
$16.60 (N214+ N293)

樓主| KC3555 發表於 2017-2-2 19:07 | 顯示全部樓層

v上車/

落車 >

落馬
北區
大埔
沙田
馬鞍山
元天
屯門
荃葵青
旺角
彌敦道
九龍西
土瓜灣
九龍東
將軍澳

九龍東
$29.80 (N214/  N216/ N293+N73)
$26.30 (N214/  N216/ N293+ N273/ N73)
$25.50 (N214/  N216/ N293+ N73/ N271)
$17.80 (N214/  N216/ N293+ N73/ N280/ N283/ N287)
$23.40 (N214/  N216/ N293+ N283/ N287)
$25.80 (N214/ N216/ N293+ N269)
$24.10 (N214/ N216/ N293+ N260)
$22.20 (N214/ N216/ N293+ N237, N241)
$13.40 (N214, N216, N293)
$13.40 (N214/ N216/ N293+  N200)
$15.50 (N214/ N216/ N293+ N237)
$13.40 (N216/ N293+ N214)
$8.50 (N214, N216, N293)
$10.30 (N214 /N216 +N293)
將軍澳
$33.00 (N293+N73)
$29.50 (N293+ N273/ N73)
$28.70 (N293+ N73/ N271)
$21.00 (N293+ N73/ N280/ N283/ N287)
$26.60 (N293+ N283/ N287)
$29.00 (N293+ N269)
$27.30 (N293+ N260)
$25.40 (N293+ N237, N241)
$16.60 (N293)
$16.60 (N293+ N200)
$18.70 (N293+ N237)
$16.60 (N293+ N214)
$10.30 (N293+ N214/ N216)
$8.50 (N293)

由於超出太多字串,故此要分別貼出,不便之處,敬請原諒。
PF2802 發表於 2017-2-5 15:02 | 顯示全部樓層

成個project會用多左幾多部車?

有無實地望過下而家通宵線閒日同週末咩情況?
TR5774
 樓主| KC3555 發表於 2017-2-7 11:29 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2017-2-5 15:02
成個project會用多左幾多部車?

有無實地望過下而家通宵線閒日同週末咩情況?

粗略估計(未實質計算應該用多25部車以內)加車而言:
N200會有15部車,
N283, N287全晚化。
N237延長
N214, N273, N280新路線。
同時N281取消,
延長N73並大幅減班,N216, N241, N271縮短各減車2~4部。
N293特快化也減車。
N260及N269加快但延長車數不變。
估計加車不多於25部。

以前我係通宵車常客,在旺角及彌敦道開的頭一兩班通常較滿,但多數唔需要企。
星期五晚客有時比星期六晚更好。
再深宵的通宵線北行一定較南行好,但大幅調整班次後南行通常20%以下。
這個計劃最重要減少轉車時間,並且將全港通宵網絡連貫,並直接進入所服務新市鎮,減少更長的乘車時間。因網絡擴大及更直接化而提升吸引力。
其實做通宵線都無可能賺錢,只係便民措施。行多一步全港可受惠。
PF2802 發表於 2017-2-7 15:57 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2017-2-7 11:29
粗略估計(未實質計算應該用多25部車以內)加車而言:
N200會有15部車,
N283, N287全晚化。

唔怕得罪講句, 成個建議天馬行空
眾所周知凌晨時份彌敦道沿線基本上由小巴主導
以上路線延長後/縮短後全部變相直接同小巴死過
與此同時又放棄左佐敦尖沙咀一程車優勢
真係隨時得不償失
班次同速度上, 小巴根本無得輸
N200 5分鐘一班亦極無可能
唯獨N260, N269可以諗下
始終用既資源唔需要多好多

四條新線, 三條延長, 兩條全晚化
假設 N216, N241, N271 平均每條線減3架車, 總數減9架
都仲要加25架車, 睇到都嚇一嚇

總結就係, 近年九龍區通宵線都只係開幾班就算都知道九巴想點,
呢個建議蝕到入肉就肯肯定, 問題係入到咩地步
同埋咁樣開左個頭想打回原形都幾難

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kmb71k + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

TR5774
 樓主| KC3555 發表於 2017-2-7 20:38 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2017-2-7 15:57
唔怕得罪講句, 成個建議天馬行空
眾所周知凌晨時份彌敦道沿線基本上由小巴主導
以上路線延長後/縮短後全 ...

你講嘅嘢,我點會唔知。
N216開初都係6~7分鐘一班,現在四線行彌敦道,各取不同乘客,仍然以12~15分鐘一班。
但這些車載的轉車客是極少。是反映轉車太耗費時間。
之前舉了例子是尖沙咀往屯門碼頭,我最誇張是未有270S時尖沙咀坐N271頭車轉N73要3:20才返到上水。
是反映現時轉車位置太遠,班次太疏。
所以N200用5分鐘一班(只係去到2:00)係最多人的時間,幾乎唔使等車就將車送到轉車站的概念。
就算講小巴主導,持分者亦有很多不能處理情況。小巴做得好,泥鯭的就唔會在小巴站頭公然搶客。
我坐N241轉N260返屯門,我也會覺得無法忍受到美孚轉車的折磨,瞓到半路中途要驚醒轉車。所以N200的構思就是上車一會兒到轉車站轉車慢慢瞓過。
到我改坐47S,48S返屯門,三點幾都要等3部車先返到屯門。上到車反應遲少少,或者太嘈,分分鐘佢飛咗你唔停市中心,再飛埋你唔停友安豐景園,試過有客在兆麟落車,點知聽唔到司機上車問,結果在屯門泳池落車行返去。
以前未有N962,我屯門去中環返6:00,當時N260還有12分鐘一班車,我也可以坐3:38屯門碼頭班次,轉N122後轉N121返工。返到公司都5:45。
我弟婦今天由大興返觀塘6:00,3:00起步,都不知何時會有610S出旺角,試過走到石排站等47S/48S,點知上唔到,唯有N260轉N241,轉N293返工。兩次咁多,便決定以後搭的士。
小巴載唔哂,的士又太貴,轉車時間太長同轉太多次,是整個網絡的弊病。你們可認為我5分鐘一班N200太離譜。但當切身處地去諗最慳家嘅通宵服務,還能如何?

kmb71k 發表於 2017-2-7 21:00 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2017-2-7 20:38
你講嘅嘢,我點會唔知。
N216開初都係6~7分鐘一班,現在四線行彌敦道,各取不同乘客,仍然以12~15分鐘一班。
但這些車載的轉車客是極少。是反映轉車太耗費時間。
之前舉了例子是尖沙咀往屯門碼頭,我最誇張是未有270S時尖沙咀坐N271頭車轉N73要3:20才返到上水。
是反映現時轉車位置太遠,班次太疏。
所以N200用5分鐘一班(只係去到2:00)係最多人的時間,幾乎唔使等車就將車送到轉車站的概念。
就算講小巴主導,持分者亦有很多不能處理情況。小巴做得好,泥鯭的就唔會在小巴站頭公然搶客。
我坐N241轉N260返屯門,我也會覺得無法忍受到美孚轉車的折磨,瞓到半路中途要驚醒轉車。所以N200的構思就是上車一會兒到轉車站轉車慢慢瞓過。
到我改坐47S,48S返屯門,三點幾都要等3部車先返到屯門。上到車反應遲少少,或者太嘈,分分鐘佢飛咗你唔停市中心,再飛埋你唔停友安豐景園,試過有客在兆麟落車,點知聽唔到司機上車問,結果在屯門泳池落車行返去。
以前未有N962,我屯門去中環返6:00,當時N260還有12分鐘一班車,我也可以坐3:38屯門碼頭班次,轉N122後轉N121返工。返到公司都5:45。
我弟婦今天由大興返觀塘6:00,3:00起步,都不知何時會有610S出旺角,試過走到石排站等47S/48S,點知上唔到,唯有N260轉N241,轉N293返工。兩次咁多,便決定以後搭的士。
小巴載唔哂,的士又太貴,轉車時間太長同轉太多次,是整個網絡的弊病。你們可認為我5分鐘一班N200太離譜。但當切身處地去諗最慳家嘅通宵服務,還能如何?

問題係, 深夜無乜邊個會鐘意轉車, 所以你條N200根本唔會work
所以, 點解270S會咁受歡迎, N216 N241點解又咁多人搭, N283 N287又即將開線, 當中原因就係咁

以上回應,是否可行?是否合適?
YY487 發表於 2017-2-7 21:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
PF2802 發表於 2017-2-7 22:43 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2017-2-7 20:38
你講嘅嘢,我點會唔知。
N216開初都係6~7分鐘一班,現在四線行彌敦道,各取不同乘客,仍然以12~15分鐘一 ...

如果你話係用家角度去打呢篇建議
我就覺得非常合情合理合法啊
因為用家永遠唔會考慮營運成本
同埋唔會知道一下子加25架車出街運吉係幾荒謬既事啊

雖然你回應我既野基本上無乜關係
但你既分享我睇哂 多謝你先
其實你都識講2點前最多人
即係話270S呢種模式已經係發揮最大效益啦
咁全晚化有咩意思?

你都知通宵車要驚醒轉車
咁你又搞N216, N241, N271, N281班客?
打劫人地滿足自己, 講得通咩?

反應慢車廂嘈,係條線既責任咩?
呢d所謂原因你唔係認真下嘛?
再講丫 270S有服務既時候58S一樣大排長龍
呢一點已經完全攻破你所謂要開線既原因啦

其實通宵線咁散,最大原因就係因為需求細
如果成個區都好似你咁淒涼
我唔相信會出現一線走天涯呢d情況

TR5774