hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組通宵線網絡 II(新界東區)
返回列表 發新帖
開啟左側

重組通宵線網絡 II(新界東區)

kay 發表於 2017-2-8 07:03 | 顯示全部樓層

其實九巴高層有講過話會著手改善深宵線服務,方便深夜要搭車既人

以呢個前提下

最大爭議只係,一晚拎多廿部車出黎玩化唔化算

不過對於大部份夜晚覺覺豬既香港人黎講,唔會明苦況

日頭一至兩個鐘車程,深夜衰起上黎變兩至三個鐘

N車本身已經疏,又比人話唔夠客就周圍兜
坐到佛誕都未落到車
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| KC3555 發表於 2017-2-8 16:06 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-2-8 07:03
其實九巴高層有講過話會著手改善深宵線服務,方便深夜要搭車既人

以呢個前提下

如果大家針對焦點係用車。如果我話成個Project,其實只需加4部車,我唸大家就唔會話嘈呢樣嘈嗰樣。
條數可以咁計:
N200只需用5部車,其餘由203C及208做柯打。堆柯打過2:00收工,然後搵N118, N171做多一轉柯打。埋到尾就有5部自己車行。(+5)
N214全程只需48分鐘,5部車攪掂。(+5)
N216可以由現時11部車,減6部車出黎,15分鐘一班時段用16或26做柯打又得。(-6)
N237應可加至20分鐘一班,加四部車就得。(+4)
N241可以由現時11部車,減3部車出黎,15分鐘一班時段用41A或42A做柯打又得。(-3)
N260,N269唔使加車;(-)
N73由10部車減至4部車,270S, T270柯打用270A及N273就得.(-6)
N271可以由現時10部車,減4部車出黎,15分鐘一班時段有271做柯打又得。(-4)
N273 30分鐘一班,因為柯打270S緣故,用5部車。(+5)
N280 20-25分鐘一班 用車都只係5部;20分鐘時段由281M及280X做柯打又得。(+5)
N281取消 (-9)
N283 20-25分鐘一班 用車都只係5部;20分鐘時段由281A做柯打又得。(+5)
N287 20-25分鐘一班 用車都只係5部;20分鐘時段由87D做柯打又得。(+5)
N293 提速減2部車 (-2)。

數字遊戲,視乎點玩,有心要做,巴士公司可以點做都得。25部車同4部車,並唔係一個問題,最重要係有能力編到更就得。

佢可以撥資源用7部車做條一定蝕死的N373,巴士數字鍾意點玩都得。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
PF2802 發表於 2017-2-8 22:38 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2017-2-8 16:06
如果大家針對焦點係用車。如果我話成個Project,其實只需加4部車,我唸大家就唔會話嘈呢樣嘈嗰樣。
條數 ...

言下之意「柯打」就唔係用車唔係成本?
OK, 不過如果唔係有心轉移焦點既話,
應該留意到我唔係淨係提25架車既問題

TR5774
kay 發表於 2017-2-8 22:57 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2017-2-8 22:38
應該留意到我唔係淨係提25架 ...

九巴連N373都開個陣

樓主既建議,天馬行空極有限...

不過通宵線依然停留係班次疏、周圍兜既局面

係除左有好過無之外,有無更好空間發展?

唔通好似港島咁,咁細個地方,都要將N8一開3
N8/N8X聲稱聯合15分1班,到頭來係30分2班咁益咩
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| KC3555 發表於 2017-2-9 00:11 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2017-2-8 22:38
應該留意到我唔係淨係提25架 ...

何解25架就一定回應你?根本我就無諗住回應你。因為我站的觀點係計較如何解決將有必要通宵性的乘客問題,我回應kay,係因為佢明白我寫呢一堆嘢嘅核心表達。依家幾乎所有通宵線都有日間線做柯打,再一絕可以取消所有N線字軌,全部由日間線做柯打都得,而且九巴都唔計一切柯打喺條線當係用車度。
你要堅持你嘅只有賺錢去做,老實講,所有通宵線根本不應該存在,無一條有賺。甚至陳祖澤所講6成蝕錢路線都取消哂吧。
仲有D非繁忙時間載空氣路線周街都係,叫哂佢哋取消非繁忙時間囉,巴士公司多謝你,政府多謝你,環保機構更多謝你。
因為根本你地位同我定位完全不同,而且現時有部分柯打都係載空氣,又係成本。
仲有,宜家通宵線,就算你哋話N260同N269出旺角好,基本上有一半乘客都係車長同廠務乘客。如果唔係N260當日唔使話Cut到半小時一班,但俾人叫停。

仲有我係除咗N216係會較以前慢5分鐘(要落車等)之外,其餘N241, N271, N281(取代品)全部都較以前快咗。況且,巴士喺彌敦道坐10分鐘-15分鐘,大家會意識到跟住跳車唔會訓,定係坐30-50分鐘唔湯唔水跳車轉車個人會辛苦D?
加上我目標唔係淨係旺角北行,而係新市鎮南行到其他地方返中班同早班嘅人,擴大網絡可以叫大家轉少程車。
其餘因素,的確係條線嘅責任,因為小巴想走多轉而擅自更改走線的緣故,就算個客反應唔切,責任絕對喺條線身上。

當然,最好梗係所有通宵線入哂尖沙咀唔使要N200最好,N237, N260, N269, N293, N73一眾路線通通入哂尖沙咀就最好添。但變咗埋站又多咗時間,到最後咪又係要加時去解決。

回應你到呢度為止,我無諗住要人認同我,只係我從很多人需要角度,我站在前往每個地方乘車介意程度去構思呢個網絡。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-9 09:12 | 顯示全部樓層
而家尖沙咀唔使轉車變左要轉車
先係問題既重點bo
N200就算一分鐘都好啦
下一程又係要等咁耐
點解要支持先?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
PF2802 發表於 2017-2-9 09:45 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2017-2-9 00:11
何解25架就一定回應你?根本我就無諗住回應你。因為我站的觀點係計較如何解決將有必要通宵性的乘客問題, ...

其實你係覺得我既回應太無理定係垃圾得濟唔想理?
無諗住回應咁就唔好回應啦嘛, 我本身唔知你唔接受批評
如果你淨係鐘意睇D志同道合坐埋圍爐取暖既回應, 下次可以係內文寫埋啊
而家發難發悔氣有乜用啫, 我既回應都唔算唔係打橫黎下嘛?

我都講左如果你係用家角度當然合情合理呀, 作大D都仲得添
但係要面對實際情況囉, 唔係話咩通宵乘客幾淒涼就搞場大龍鳳,
巴士公司立場, 深宵無肉食開多班車都牙痛咁聲, 但係唔做又唔得,
所以先有270S, N283呢類產物服務需求比較大既時段,
而唔係開全晚線運空氣咁戇居

其實點解坐30-50分鐘再轉車係辛苦, 坐10-20分鐘轉車就唔辛苦?
點解要意識到跳車唔好訓呀? 我本來可以訓足全程喎,
人地本身可以一程車由尖沙咀去到新東九東喎,
條條線都快左, 就係得N216慢左,
沙田區內客又要轉車仲要話「轉乘也是好事」, 特別好恰?
按照「轉乘也是好事」, 其實而家個個都係靠轉乘
我呢D都係用家角度啦, 打劫人地, 「大家」可以轉少程車,
仲要係搞足四條線, 你呢D咩道理黎?
呢D所謂建議上到區議會都收你檔

N260, N269 延長旺角唔係我話既, 係閣下既建議
我只係表示不反對,
而家又話半車都係車長同廠務乘客, 是否自打咀巴?
假設延長既原意係想深入旺角吸客,
但係前文你已提及606S減左班,
我觀察之下尖沙咀滿足唔到606S, 旺角又有紅小車鏈
咁呢個建議又是否不恰當呢?

出建議除左用家立場亦應該要係營運商既立場作出考慮,
我夠知通宵搭車辛苦, 咁所以普遍通宵更人工都係高D囉
所謂很多人既角度, 其實佔社會好少部份,
唔好話我涼薄, 現實就係現實

其實N373開既原因真係路人皆見,
點解要咁天真用黎為自己辯護呢?
TR5774