hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [討論]雲華街是否不適合巴士行駛 -- 更新: 附議員回覆 ...
開啟左側

[問題] [討論]雲華街是否不適合巴士行駛 -- 更新: 附議員回覆

jpoon 發表於 2017-2-3 07:12 | 顯示全部樓層

6516 發表於 2017-2-1 21:53
之前成個慈雲山都係民建聯, 邊個夠膽叫唔經正暉
狗咬狗骨就唔好啦

錯,正暉樓所屬正安區黃逸旭(最少2003年開始)係脫離民主黨嘅獨立議員,唔係民建聯嘅
正愛區陳曼琪亦已退出民建聯
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2017-2-3 07:19 | 顯示全部樓層
問題有兩個,首先係雲華街短支燈又唔長,巴士轉上之後好快就要停,第二係慈雲山中堆巴士返慈雲山要loop兩次惠華街,第一次停完慈安苑後兜上正暉樓再落慈雲山中心堆站
如果除咗尾車外其他班次可以取消慈安苑站,巴士響惠華街直接慈雲山中心停一陣先上正暉樓離開慈雲山(運作有少少似S56),就唔駛loop兩次,亦減輕雲華街負擔

http://jpoon9394.blogspot.com/
6516 發表於 2017-2-3 09:18 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2017-2-3 07:19
問題有兩個,首先係雲華街短支燈又唔長,巴士轉上之後好快就要停,第二係慈雲山中堆巴士返慈雲山要loop兩次 ...

S56可以咁做 (或者應該叫做需要咁做), 除左路線問題之外另一個問題係根本唔夠時間跑
但慈中堆線閒閒地都可以抖10分鐘, 你唔會叫班客坐係架車等10分鐘呱
當然你可以叫班師傅不斷咁跳飛機, 但最後班次會亂成點真係唔夠想像

樓主| DY4190 發表於 2017-2-3 21:09 | 顯示全部樓層

6516 發表於 2017-2-1 19:59
當初就算你整個巴士總站係沙田坳都唔會搬線
成個規劃就係慈中做中心點, 基乎所有線都要去慈中呢樣係唔會 ...

師兄,俾您講中左,真係鋪

事源我出左POST後,見有大大叫我揾議員,咁我就EMAIL去試下..
陳議員:
>
> 事源每次下雨或者行人天橋工程有水流下,便會有圍數不少的巴士(當中包括小量小巴甚至私家車) 於斜路死火/響軚--車輪轉,但車子溜後的情形,並霧出大量白煙.
>
> 產生的問題1:
> 巴士死火橫越行車線並引致大塞車(三角形式).
>
> 產生的問題2:
> 對其它駕駛者/行人造成危險.
> 又因為雲華街為轉90度灣上大斜路,解決方法為慢慢溜後直至車子拉直才能繼續前進,引致繁時交通擠塞不在話.
> 巴士站長出來指揮還好,更甚没有的時候,因溜後而引致幾乎相撞也屢見不少.也曾看見巴士司機以為已經相撞,但事後下車還有一指距離,便要後車先離開,好讓它有位置繼續溜後.
> 也見過有行人過路時,巴士突然急速溜後而受到驚嚇(我在旁邊也被那巴士溜後的加速度嚇得呆著)
>
> 希望您能與巴士公司商討,巴士不要再繞經雲華街.
>
> 感謝!

佢竟然爭取到@_@..仲俾左張海報我 image1.JPG

Dear *******,

非常多謝你的意見。本人現附上路政署承諾於雲華街斜路鋪防滑沙工程,以供你參考。本人亦於早前與巴士公司及運輸署商討一些巴士線不行經雲華街的可行性。本人會繼續跟進及向你及大家匯報。

曼琪議員

FBI2 發表於 2017-2-3 23:15 | 顯示全部樓層
DY4190 發表於 2017-2-3 21:09
師兄,俾您講中左,真係鋪

事源我出左POST後,見有大大叫我揾議員,咁我就EMAIL去試下..

佢係反佔中功臣,佢講既野,好多機構都會配合.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Quanta 發表於 2017-2-4 02:25 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-2-3 23:15
佢係反佔中功臣,佢講既野,好多機構都會配合.

其實嗰個位應該之前都有舖過
我諗係日子耐咗甩咗, 再舖返就當成功爭取?

PF2802 發表於 2017-2-4 14:15 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2017-2-4 02:25
其實嗰個位應該之前都有舖過
我諗係日子耐咗甩咗, 再舖返就當成功爭取?

綠公仔延長兩秒都可以當成功爭取,有咩唔得?
TR5774
6516 發表於 2017-2-4 23:07 | 顯示全部樓層
o岩o岩又黎一獲, 今次係新記E500
呢個位真係好考個卡佬o既經驗
同一個位同一架車. 有人一踩油就響胎, 有人就可以慢慢un上去

suittie2000 發表於 2017-2-4 23:56 | 顯示全部樓層

多得白痴政府亂規劃的惡果
tony225 發表於 2017-2-5 00:05 | 顯示全部樓層

其實呢個位右轉上斜係有技巧的,我之前做3D時有個老師傅教我轉右不可以將架車90度角轉,要先喺出路口時將車微微打斜,最好做到45度角(不過而家一定唔得)然後斜住上,咁樣就算落微雨地面有油都冇咁容易響呔