(A6)相片及短片分享/攝影技術討論
(A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目 (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(B0)香港巴士車務及車廂設備討論 (B1)香港巴士廣告消息討論 (B2)香港巴士討論 (B22)巴士迷交流天地 (B3)巴士多媒體分享區 (B13)巴士車輛相片庫 (B18)香港巴士路線相片集
(B4)兩岸三地巴士 (B5)外地巴士討論 (B6)旅遊巴士及過境巴士 (B7)巴士特別所見 (B71)焦點巴士動向 (B72)廣告巴士追蹤最前線 (B8)路線資料表擂台
(B9)巴士車隊資料庫 (B11)巴士精華區 (B15)舊掛牌資料庫 (B16)新加坡巴士 (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(F1)交通路線建議 (C2)航空 (C3)海上交通及船隻   (D1)公共交通有關商品 (D2)汽車及其他模型  
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表   (R1)香港鐵路 (R2)香港電車 (R3)港外鐵路

38 1234
發新話題
Share |

[新聞] 屯門公路轉車站資料

屯門公路轉車站資料

[新人首次發言] 屯門公路轉車站資料

根據屯門區議會網上資料,
區議會剛開始討論轉車站既工程

建議的轉車站位置可參閱此ppt
http://www.districtcouncils.gov.hk/tm_d/chinese/doc/Agenda-TTC%2008/BBI.ppt

而會議的內容大概提及:
-最快2009申請撥款,2010開始工程
-轉車站的位置希望將青山公路的巴士線(eg. 52x,53)納入轉乘範圍,所以轉車站的設計都頗為複雜
-會議討論了近一小時,但沒有多大的結論,主要是討論轉車站的設計,及小欖交匯處的安排
-主席提出「不是所有巴士線都要入轉車站」及「部份客量高的線路於繁時不入轉車站」
-及提出「應預留一些後備巴士停泊在轉車站,以疏導乘客用」

由於會議紀錄未有上載
故以上資料是由會議的錄音紀錄得來的
有興趣的板友可參考會議的錄音紀錄:
http://www.districtcouncils.gov.hk/tm_d/audio/TTC/08/5th%20TTC%20meeting/5th_TTC_meeting.htm
http://www.districtcouncils.gov.hk/tm_d/audio/TTC/08/5th%20TTC%20meeting/TTC_5th_004.mp3
個人意見:
-不贊成加入52x/53於轉乘系列中,因為青山公路的乘客不會用52x/53到轉車站轉車(用61M應足夠),
而亦不會有太多人於轉車站轉52x/53往荃灣/深水
為了遷就青山公路的巴士線而令轉車站的設計複雜

-可以將一些M線的目的地重組,於部份遷往荃灣西/葵盛等地(有如城隧轉車站40x/43x/46x/47x/48x/49x一樣),甚至一些x線亦然
本帖最近評分記錄
  • kj9021 aPower +5 有實際“材料”的精品文章。 2008-10-7 12:32
  • da54 aPower +2 Thx for sharing! 2008-10-7 00:42

有冇建議嘅其他資料?

只係覺得青公返屯門方向個站係格硬起出泥
要d車o係迴旋處果個位180度咁入站再扭多次180度先埋到站
其實簡簡單單,將條行人天橋駁去天橋底
o係天橋底做青公轉乘站會更方便
權力永遠落o係錯既人身上

引用:
原帖由 sunnylau 於 2008-10-6 23:10 發表
[新人首次發言] 屯門公路轉車站資料

根據屯門區議會網上資料,
區議會剛開始討論轉車站既工程

建議的轉車站位置可參閱此ppt
http://www.districtcouncils.gov.hk/tm_d/chinese/doc/Agenda-TTC%2008/BBI.ppt

而會議 ...
無端端要咁多高客量路線兜入轉車站,
即系浪費乘客時間,
分時段唔入到時客又上錯車,
唔搞好過搞.
http://gobusworld.blogspot.com/

其實喺繁時嘅時候
高客量路線(e.g.58X,59X,60X)已經冇多餘空間再俾人上車
兜入去轉車站都係徒然
不如用轉乘去解決仲好過特登起一個轉車站出嚟

引用:
原帖由 ArnoldC 於 2008-10-7 00:21 發表
有冇建議嘅其他資料?
其實要聽哂果59分鐘既錄音都真係頗吃力的
呢次會係第一次傾轉車站既野
所以無咩結論出到
59分鐘入面除了建築師匯報設計外,
大部份時間都係唔同既議員throw佢地既意見

其實我聽到臨尾有一位議員raise左一個問題,就係61M同962入大欖涌既問題
呢個問題其實都幾值得傾,因為如果61M要入左大欖涌,再兜果個所謂既轉乘站2圈
分分鐘多左成5-10分鐘既行車時間
可惜佢問左2-3次,都無其他人正視

引用:
原帖由 JX9097 於 2008-10-7 01:06 發表
其實喺繁時嘅時候
高客量路線(e.g.58X,59X,60X)已經冇多餘空間再俾人上車
兜入去轉車站都係徒然
其實朝早都好難去決定停唔停站
您話個D高客量路線真係高到班班爆企閘咩? 又唔係, 總有一兩架係有空位
我覺得呢D線可以當開特車咁係車頭標明唔停轉車站
谷晒D 非轉車乘客俾佢片出九龍

不竟您話58X, 59X多人, 58M, 59M都多架woh
咁佢地咪無車停轉車站?
所以點都要有一定比例既車停先得

睇完個PPT...
行開屯公線既其實就只係入多一入同停一停咁
但加埋青公線個感覺係... 無啦啦要兜多個圈
成個轉車站既目的好似變左為青公線而起咁 ^^"
唔係既話... 個用地面積一定可以細好多 =]

我覺得呢個設計好好,
青公同屯公兩邊都照顧到,
係非常方便。

個轉車站真係好複雜咩?
跟本就唔複雜。
屯公入去,都係直入直出,
青公入去,只係兜一兜個圈,
用多少少時間,但可以轉到唔同車去更多地方,
點解唔好?
如果講兜,49X出青衣,兜入沙田市中心,再出番黎,
唔係仲兜d咩?

我唔認為 52x, 53 入轉車站係無用,
因為屯門各地可以經轉車站去深井。

另外,我覺得所有線(特快線除外)所有時間都入轉車站先有用,
分分鐘因為客量既加大,另各線有更大既加車理據。

其實應該所有線都要停呢個站
先至達到〔轉車站〕既目的
不過當然要執一執d線
令到個效益大點

同埋岩岩醒起,當個設計師匯報個設計時,
提及往屯門方向既轉車站
屯門公路的部份與青山公路的部份 垂直高度相差7米
我聽到D議員嘩聲四起
同埋好似格硬起青山公路個邊既u-turn位,
D車會唔會好難轉彎

引用:
原帖由 JX9097 於 2008-10-7 01:06 發表
其實喺繁時嘅時候
兜入去轉車站都係徒然
用起轉車站既錢補比港鐵九巴,
搞個輕鐵免費轉乘巴士線都夠,
再唔係用筆錢補比城巴九巴搞962系同960/961轉乘,
已經基本覆蓋服務範圍,
又唔駛巴士埋轉車站,
繁時排下隊司機又走去對準站牌上落客,
可能要停多五分鐘.
http://gobusworld.blogspot.com/

38 1234
發新話題
Share |