1005 發表於 2017-7-12 11:28

東隧港島行政大樓 新增三角柱

條柱嘅位置係響東隧港島行政樓
對開嘅草地上

平時見嘅三角柱都係響山頂又或者山頂上嘅屋
點解無啦啦會種咗條柱響近海邊嘅平地?

LAK2 發表於 2017-7-21 13:57

海邊都有唔少, 例如蝴蝶灣

不過東隧呢碌, 新到連地政圖都未見有

modelcollector 發表於 2017-7-23 23:56

南丫島模達灣

ben2004 發表於 2017-8-5 19:00

為東隧進行測量工作, 九龍入口附近都有
留意相關測量柱只係採用地政總署三角網測站既規格建造, 上面並無地政總署字樣, 亦都唔係由地政總署管理

proschebus 發表於 2017-8-13 11:07

其實呢d柱用來測量甚麼?可以點用?

hydrocarbon 發表於 2017-8-16 11:58

proschebus 發表於 2017-8-13 11:07

我之前問過一d係地盤做測量的朋友。
地盤公司正式入地盤開工,
第一件事就係搵呢d柱,然後去mark座標。
計返邊個位係柱位要落石屎等等......

eternalflame 發表於 2017-8-16 13:03

會唔會同將南隧道工程有關係?

kei_hk 發表於 2017-8-16 16:38

入面有示範及解釋

簡單講﹐這些柱是固定位﹐神早已經做了準確的測量﹐有晒所有數據。

在其他位置(例如某條街某個位)直視這些柱時﹐便可根據儀器讀到的距離﹐方向及水平角度﹐計算出準確位置。

以前睇過電視節目﹐有一個例子講出測量係好重要的﹐在實地劃地界有誤差﹐即使只係相差1米﹐計算出相應的偏差多出/減少的面積出來﹐計算番地價﹐這個金額係好高的。

kei_hk 發表於 2017-8-16 17:01

hydrocarbon 發表於 2017-8-16 11:58
我之前問過一d係地盤做測量的朋友。
地盤公司正式入地盤開工,
第一件事就係搵呢d柱,然後去mark座標。

以我日常留意﹐會係先在地盤附近的位置(例如對出行人路)﹐選定幾個位置﹐利用這些測量柱搵出準確位置﹐並且在地面做固定標記。

之後﹐便會根據這幾個地盤附近的固定標記﹐去測量地盤工程有無超出工地範圍(超出地界)﹐量度建築物的尺寸﹐甚至樓宇有沒有傾則﹐土地/建築物下沉。

會唔會定期再進行地盤的測量點與測量柱進行覆核﹐避免地盤測量點有變化﹐影響工地測量結果﹐我便不知了。
頁: [1]
查看完整版本: 東隧港島行政大樓 新增三角柱