da54 發表於 2017-7-14 11:52

浙江街「延長」

政府今日刊憲,公佈連接浙江街及紅磡道的新路將會命名為浙江街。

SSBT 發表於 2017-7-15 00:13

點解會係延長浙江街而唔係紅磡道?
浙江街既門牌, 東邊係細 number
反而成條紅磡道只有一個門牌 number
浙江街延長段會唔會唔夠門牌號碼用?

timmylee 發表於 2017-7-18 01:22

唔會, 應該只會用到一個單數門牌

相關文件: http://www.legco.gov.hk/yr13-14/chinese/fc/pwsc/papers/p14-27c.pdf

李志豪 發表於 2017-7-18 03:19

timmylee 發表於 2017-7-18 01:22
唔會, 應該只會用到一個單數門牌

相關文件: http://www.legco.gov.hk/yr13-14/chinese/fc/pwsc/papers/p ...

立法會文件張地圖 (p.25) mark 錯土瓜灣政府合署位置:L

jpoon 發表於 2017-7-18 23:08

李志豪 發表於 2017-7-18 03:19
立法會文件張地圖 (p.25) mark 錯土瓜灣政府合署位置

再題外話,兩間學校唔同樓層分界綫竟然唔一樣

Hongkonger 發表於 2017-7-19 12:19

jpoon 發表於 2017-7-18 23:08
再題外話,兩間學校唔同樓層分界綫竟然唔一樣

的確很特別,雖然為兩間學校,但其實結構上是同一幢建築。

在同一垂直空間內的樓層分別從不同樓宇進入,應為較罕見的設計,不知有否其他例子?

T-LRT迷 發表於 2017-7-19 12:37

Hongkonger 發表於 2017-7-19 12:19
的確很特別,雖然為兩間學校,但其實結構上是同一幢建築。

在同一垂直空間內的樓層分別從不同樓宇進入, ...

天水圍官立中學同元朗信義中學

聽聞中間有棟建築物係兩校共用,
不過唔知詳情係點

m_rd08 發表於 2017-7-19 13:30

T-LRT迷 發表於 2017-7-19 12:37
天水圍官立中學同元朗信義中學

聽聞中間有棟建築物係兩校共用,

學校禮堂一個響1樓,1個響4樓

jpoon 發表於 2017-7-20 02:13

以前浙江街有一小段係過咗旭日街,同落山道交匯(而家呢段落山道就做咗海心公園一部分),睇google map仲睇到,咁而家將舊果段搬去新果段,叫返浙江街我又覺得冇問題喎
不過如果起好,我就想呢段浙江街變成單程南行,將紅磡道同浙江行中間果段崇安街改做單程北行,咁紅磡道同庇利街燈位起碼會順D

DGCNYO 發表於 2017-7-31 11:24

m_rd08 發表於 2017-7-19 13:30
學校禮堂一個響1樓,1個響4樓

其實好多學校都係咁,屯門都有幾間共用禮堂建築
頁: [1] 2
查看完整版本: 浙江街「延長」