oldkan 發表於 2017-8-30 03:56

警察故事取景一問

請問警察故事(1985)頭十分鐘係邊度取景?見到有木屋區,公屋,山路

https://youtu.be/zv2SD6O2dy0?t=3m44s

li1872903 發表於 2017-8-30 08:24

現時寶達邨位置

GW4866 發表於 2017-8-30 15:47

li1872903 發表於 2017-8-30 08:24
現時寶達邨位置

順口問,之後DMS一段都係?

S3BL417 發表於 2017-8-30 17:39

GW4866 發表於 2017-8-30 15:47
順口問,之後DMS一段都係?
只認得 DMS 一開始果段係大埔安祥路

3asv6 發表於 2017-9-1 07:09

公屋應係前上秀茂坪(現秀茂坪南村)位置,山路應為安達臣道一段.
有段Mazda 929,Space Wagon同有部綠色車衝過已清場無人住木屋區
再衝落條路就係寶林路...

你比條link 3分44秒開始寶林道背景條分叉路應該係入現寶達村範圍.
..

Brianonly 發表於 2017-9-2 04:05

大約位置

Hongkonger 發表於 2017-9-2 18:42

Brianonly 發表於 2017-9-2 04:05
大約位置

順帶一問,
為何秀茂坪道在秀茂坪邨重建時要重新定線?
是因為新款公屋用地形狀問題還是有其他原因?

JX9097 發表於 2017-9-3 13:09

Hongkonger 發表於 2017-9-2 18:42
順帶一問,
為何秀茂坪道在秀茂坪邨重建時要重新定線?
是因為新款公屋用地形狀問題還是有其他原因?

照睇寶林路都應該拉直過嚟...唔知又點解呢?

EX-TL 發表於 2017-9-3 13:33

拉直條路令道路旁邊有多啲空間起樓, 係有雞先有蛋, 而唔係為遷就樓宇外型而拉直.

以前寶琳路定線係挨住而家寶達商場一邊, 即係落山靠左呢段, 近廟宇唔係馬路一部份, 廿幾年前搭93A入康盛飲表哥嗰餐, 喺而家秀暉樓巴士站個位等轉上寶琳路, 前面望到嘅只係漆黑一片山頭, 寶琳路斜得交關, 呢段回憶永世難忘.

Hongkonger 發表於 2017-9-3 17:58

EX-TL 發表於 2017-9-3 13:33
拉直條路令道路旁邊有多啲空間起樓, 係有雞先有蛋, 而唔係為遷就樓宇外型而拉直.

以前寶琳路定線係挨住而 ...

「新款公屋用地形狀問題」所指的就是和諧式公屋與舊式長形公屋的佔地分別。
重建時的整體規劃應有考慮樓宇分布和用地效益,而土地區塊形狀會直接影響道路訂線。
當年仍未有非標準型公屋,故遷就樓宇外型一解未必為錯。
不要忘記,重新平整土地工程規模不小,改變原有布局前一定已有詳細考慮。

頁: [1]
查看完整版本: 警察故事取景一問