paul2357paul 發表於 2017-10-11 20:51

2017年施政報告有關規劃新會展設施部份

講緊既係今年施政報告正苦打算在灣北繼續興建新會展設施。
好覺正苦有D失心瘋既感覺,明知灣北已經承受緊排隊入紅隧龐大車流都仲要做D加重灣北車流負荷既事。
但另一方面例如新紅磡車廠上空(紅館至紅磡繞道之間)正苦卻懶理任由港鐵用唔用都冇所謂。

Hongkonger 發表於 2017-10-11 23:10

其實在南北綫過海段通車(加上直通車結束)後,重建現今紅磡車站月台及平台空間,
利用交通樞紐的優勢增加會展用地,
的確似乎是不錯的構思。

jpoon 發表於 2017-10-12 04:35

講真,如果有兩個類似活動要響兩個唔同地方舉行,無論對參展商定洽談嘅都係一件麻煩嘅事,當然我呢D小市民就梗係冇乜所謂啦

kei_hk 發表於 2017-10-12 12:53

jpoon 發表於 2017-10-12 04:35
講真,如果有兩個類似活動要響兩個唔同地方舉行,無論對參展商定洽談嘅都係一件麻煩嘅事,當然我呢D小市民 ...

總好過而家有大型展覽會要分開會展及機場﹐2邊展場一齊擺show;P

巴士的膠 發表於 2017-10-12 23:34

有左南北線會展站,新會展都未起好,反而北港島線唔知仲要拖幾耐

eternalflame 發表於 2017-10-13 13:23

巴士的膠 發表於 2017-10-12 23:34
有左南北線會展站,新會展都未起好,反而北港島線唔知仲要拖幾耐

下年先收計劃書同做詳細設計

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=1029700&pid=3623090

巴士的膠 發表於 2017-10-13 23:31

eternalflame 發表於 2017-10-13 13:23
下年先收計劃書同做詳細設計

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&p ...

其實有無人諗過沿NIL起地下街由中環到銅鑼灣?一嚟解決人流問題,二嚟可以提供更多(比較親民嘅)食肆,好似臺北同深圳嘅地下街咁

jpoon 發表於 2017-10-14 05:21

巴士的膠 發表於 2017-10-13 23:31
其實有無人諗過沿NIL起地下街由中環到銅鑼灣?一嚟解決人流問題,二嚟可以提供更多(比較親民嘅)食肆, ...

都要政府肯畀錢起先得,仲有就係以而家消防條例,剩係諗點樣滿足到消防條例,似乎只有響樂禮公園下面起先有可能,因為只有公園先夠位起咁多途生通道,如果沿車路起,要沿途搵位去起走火通道都幾困難,除非沿途建築物一齊重建,提供埋通道連接地下街去以下連結Table C1睇下Fire Compartment要求啦
http://www.bd.gov.hk/chineseT/documents/code/fs2011/fs2011_full.pdf

至於深圳地下街(講緊連城新天地?)係起地鐵時一併起埋嘅人防設施,起好好多年後先改變用途做地下街,仲有華強北地下街係起7號綫時一齊起埋,但唔知幾時先開(上次去係今年2月農曆新年)
深圳仲有好多地下街,有部分係地鐵出口通道改建,例如羅湖站味道1979、世界之窗站趣way,有部分係起響道路兩旁,例如中信地鐵商場(科學館站)、豐盛町(車公廟站)

好似離題了

paul2357paul 發表於 2017-10-15 20:19

kei_hk 發表於 2017-10-12 12:53
總好過而家有大型展覽會要分開會展及機場﹐2邊展場一齊擺show
重點都係為何要夾硬拆修頓球場去成就會展設施連接灣中灣北,得出來既會展用地唔係好多。
但紅磡南紅磡東大把非住宅用地卻由得佢封塵,紅鸞道沿線雖然多左少少新酒店但對帶旺整區人氣幫助不大。因此若規劃會展設施連接哂尖東紅磡站紅磡碼頭一帶,成件事就會唔同哂。
論交通配套方面兩者只係沙中線相距一個車站。

s3n370 發表於 2017-10-18 14:01

jpoon 發表於 2017-10-14 05:21
都要政府肯畀錢起先得,仲有就係以而家消防條例,剩係諗點樣滿足到消防條例,似乎只有響樂禮公園下面起先 ...

你講果D問題,有錢就請到認可人士同消防工程師諗掂佢。

同埋你睇清楚C1係講乜,只係講一般情況的基本隔火要求。地庫已經唔止要跟呢套。
如果真係要起地下街等特殊情況,請睇Part G

又黎拎D基本設計要求當難關?;P
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 2017年施政報告有關規劃新會展設施部份