tkwong 發表於 2017-11-15 21:26

年尾有無新地圖出?

接下列討論(因無法回覆,故開新帖)

年尾有無新地圖出?
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1030245-1-1.html
(出處: hkitalk.net 香港交通資訊網)

根據地政總署測繪處現時最新的小比例地圖生產進度表,http://www.landsd.gov.hk/mapping ... aps_schedule_ch.pdf

《香港街2018》預計於下月出版,希望能如期出版啦,因留意到近月地圖出版進度延遲了。

jpoon 發表於 2017-11-16 17:25

例牌答案
1. 萬里嘅香港街道圖,應該呢排出(未得閒行書店唔知出咗未)
2. 通用嘅香港街道地方指南同香港街道大廈詳圖,應該12月出,詳情留意通用facebook群組 https://www.facebook.com/upmap
3. 齡記嘅香港路路通,應該12月出
另香港街出咗e香港街,pdf版,可以免費下載,下一版香港街出果陣應該會同步推出

tkwong 發表於 2017-11-16 20:17

jpoon 發表於 2017-11-16 17:25
例牌答案
1. 萬里嘅香港街道圖,應該呢排出(未得閒行書店唔知出咗未)
2. 通用嘅香港街道地方指南同香港街道 ...

你所講的,我都知道。
早幾年《香港街》一直係咁多本香港街道指南中,最遲出新版。
但見到地政總署測繪處預計下月可出新版,就有點驚訝,因《香港街》自2000年推出以來,未試過在12月(或之前)出新版地圖。

jpoon 發表於 2017-11-17 04:52

tkwong 發表於 2017-11-16 20:17
你所講的,我都知道。
早幾年《香港街》一直係咁多本香港街道指南中,最遲出新版。
但見到地政總署測繪處 ...

書展果陣問過地政總署職員,佢哋話用咗新工序做,除咗節省成本(所以上一本香港街咁鬼平)仲可以節省時間

JZ3968 發表於 2017-11-18 22:08

之前在網上睇過上一本e-香港街2017, 好似都畫得幾粗疏, 唔知實體版係咪咁? 其實有網上版後, 呢本仲值唔值得買?

jpoon 發表於 2017-11-19 00:02

JZ3968 發表於 2017-11-18 22:08
之前在網上睇過上一本e-香港街2017, 好似都畫得幾粗疏, 唔知實體版係咪咁? 其實有網上版後, 呢本仲值唔值得 ...
e香港街同香港街一致一樣。我唔覺得e香港街畫得粗疏,而且佢結合咗主題,你試下去觀塘果頁到click下公仔,會有聲出,呢樣係實體版做唔到嘅,不過要我用e香港街真係唔係好慣,要揭去第二頁搵嘢唔係咁方便

jpoon 發表於 2017-12-23 02:00

今日所見萬里嘅香港街道圖已經推出

jpoon 發表於 2017-12-26 01:55

是日所見香港街道大廈詳圖已經推出,未見香港街道地方指南

li1872903 發表於 2017-12-27 15:14

jpoon 發表於 2017-12-23 02:00
今日所見萬里嘅香港街道圖已經推出

睇過呢本真係垃圾黎,好多新巴士線資料都冇:L

lsc04d11 發表於 2017-12-27 22:01

我喺aeon見到有2018地圖9折再9折,同小學補充一齊擺。冇留意邊間公司。 其實有啲公司8月都出左下年。。。。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 年尾有無新地圖出?