simon12 發表於 2017-12-4 13:44

綠的及藍的離開載客範圍問題

現時法例,新界的士及大嶼山的士非載客離開營業範圍,必須冚旗及前座只可坐一名旅客。
如果緊急事故,有人需要臨盆,在新界或東涌,無法召巿區的士到急症室(不論公共或私家),改召新界或大嶼山的士,
到九龍任何一間醫院落客,會否違法?

如果乘客因緊急到醫院,在屯門或荃灣,召綠的到威院,行非指定路線(如經呈祥道,大埔公路,獅子山隧道,尖山隧道及沙田巿中心一帶道路),
會否違法?

kei_hk 發表於 2017-12-4 14:06

1. 法例應該沒有寫出豁免情況﹐所以載客去非營業範圍﹐就係違例。
至於警察見到捉到﹐是否作檢控係另一回事。

2. 乘客真係急需去醫院﹐係唔係應該去最近的醫院﹐而不是跨區去其他醫院?

真係去到大肚婆出羊水﹐你仲想去你心儀的醫院?
唔call 白車已經比晒面啦﹐仲挑選醫院。

ref : http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-975304-1-1.html   #2

eternalflame 發表於 2017-12-4 17:42

kei_hk 發表於 2017-12-4 14:06
1. 法例應該沒有寫出豁免情況﹐所以載客去非營業範圍﹐就係違例。
至於警察見到捉到﹐是否作檢控係另一回事 ...

補充一句:穿羊水見紅都仲可能有好耐產程,所以係唔需要call白車
一般孕婦均已經預約好醫院生產,而且香港有產科的醫院根本就唔多

PoohPoohJoe 發表於 2017-12-25 11:57

我記得有一單CASE
有個大肚婆係屯門區搵的士去醫院
佢本身係BOOK左荃灣港安
唔知咩原因(我唔記得左係無紅的定係個大肚婆唔知)
佢上左部綠的
個司機肯載佢既
最後係屯公佢地見到有個交警咁岩巡邏經過
同交警講完之後
交警係前面開路送佢地入港安
但有吩咐個司機落左客就要吉車出番大路
頁: [1]
查看完整版本: 綠的及藍的離開載客範圍問題